Výzkum institucí Evropské unie Teorie a metody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Advertisements

Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Hodnotový management Teorie rozhodování
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
Tíha EFC na našich bedrech – jak ji racionálně rozložit? Jindřich Trejbal – Odbor Evropská unie a mezinárodní vztahy MF, oddělení Koordinace agendy EU.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Politologie jako věda Politika moc
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Sociální konstruktivismus
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Úvod normotvorba- zde chápáno ve smyslu analýzy legislativního procesu a jeho výstupů důležitost výzkumu evropské úrovně normotvorby.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Systémy pro podporu managementu 2
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Nejbližší úkoly IV (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Členství ČR v EU Rozšíření EU: Základy teorie. © 2007 Robert Zbíral Co zkoumáme?- definice každý výzkum začíná definicí výzkumných otázek a závislých.
Institucionální rámec/ Rozdělení kompetencí Úvod do evropských studií 3.11.
Teorie her pro manažery, redistribuční systémy Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
Rozhodovací proces v Evropské unii
Hlasování kvalifikovanou většinou v Radě
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Výzkum institucí Evropské unie Teorie a metody
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
Projektový cyklus, analýza SWOT
Institucionální rámec/ Rozdělení kompetencí Úvod do evropských studií
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Rozdělení pravomocí mezi EU a členské státy
EVROPSKÁ UNIE.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie/Evropské společenství: Terminologie a struktura Úvod do evropských studií
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Veřejná volba Měření volební síly Logrolling
Výzkum institucí Evropské unie Teorie a metody
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Rozdělení pravomocí mezi EU a členské státy
Modely tvorby rozhodnutí a metody tvorby nových koncepcí
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Rozšíření EU: Teoretické aspekty
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Kooperativní hry s více hráči Koaliční hry Hlasovací hry
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Výzkum institucí Evropské unie Teorie a metody Robert Zbíral PF UP Olomouc

Co to je instituce? A) orgány nějakého subjektu definovány svými pravomocemi mají reálný obsah (budovy, zaměstnance…) B) pravidla omezující politické subjekty jedná se o sociální struktury, normy daleko širší vymezení než A © 2008 Robert Zbíral

K čemu instituce? základní rovnice politiky: instituce + zájmy = výstupy když se změní jedna věc, změní se výsledek bez fungujících institucí není možné realizovat žádné cíle © 2008 Robert Zbíral

Historie výzkumu institucí důležitost zaznamenána již na konci 19. století Max Weber a další jak se zkoumalo? 1. fáze: státověda zkoumáme formální pravidla struktura vlády a zákonodárství 2. fáze: behavioralistická revoluce (ale také marxismus atd.) po 2. sv. válce, hlavně USA analýza skutečného chování aktérů instituce nemají větší význam (jsou jen odrazem momentálních potřeb) 3. fáze: nový institucionalismus znovu obrat zájmu k institucím heslo „Na institucích záleží“ (Institutions matter) různé teoretické přístupy (viz dále) © 2008 Robert Zbíral

Proč zkoumat instituce EU? Unie jedno z nejvíce institucionalizovaných prostředí na světě konkrétní důvody proč se zajímat: instituce zodpovědné za širokou škálu rozhodnutí dotýkají se všech občanů konkrétní záležitosti prostředky vynucení vzájemných závazků mezi státy ale autonomie a nezávislost na státech realizace vlastních priorit mají k tomu pravomoci narušován mocenský monopol národních institucí slabé znalosti občanů problematika odpovědnosti propojení i vně Unie s mezinárodním prostředím © 2008 Robert Zbíral

Přístup k výzkumu- racionalismus východisko: „Pokud před sebou mají lidé několik možností postupu, obvykle si vybírají tu z nich, u které věří v nejlepší výsledek.“ autoři nezávislí na sociální struktuře cílem maximalizace užitku vypočítávám si náklady a zisky neměnnost zájmů (jsou dány exogenně) chování dle logiky následků užší chápání institucí hlavně formální pravidla (ústavní) © 2008 Robert Zbíral

Přístup k výzkumu- konstruktivismus chování subjektu je ovlivněno prostředím prostředí je odrazem konstrukce reality zájmy nejsou neměnné (jsou endogenní) mění se v průběhu času a vnějších podmínek proces socializace (přizpůsobení se okolí, učení se) chování dle logiky vhodnosti široké chápání institucí vše, co má význam, nejen formální záležitosti © 2008 Robert Zbíral

Teorie racionální volby pevně svázaná s racionalismem instituce by měly být jakoby nestabilní, ale nejsou strukturálně vnucená rovnováha pravidla rozhodovacího procesu kdo má právo veta, jaké jsou většiny, kdo může navrhovat využívání teorií her vychází z ekonomie kooperativní hry vliv na výstup má pouze rozhodovací pravidlo každá volba je stejně možná ústavní úroveň, není moc reálné nekooperativní hry vše má svůj význam- sekvence kroků, restrikce volby, míra informovanosti trochu lépe odpovídá reálné skutečnosti © 2008 Robert Zbíral

Dataset- Settembri (2007)

Teorie racionální volby- legislativa fungování Evropského parlamentu jak se chovají poslanci?, podle čeho hlasují? mnohonárodnostní prostředí, ale: nejednají podle své národnosti, ale podle politického přesvědčení dimenze více/méně integrace, pravice/levice role výborů a jejich vlivu na podobu výsledku (navrhovatelé agendy) © 2008 Robert Zbíral

Chování při hlasování v EP (osy pravo-levo a méně/více integrace)

Teorie racionální volby- legislativa poměry sil v Radě používáno pro hlasování kvalifikovanou většinou (rozdělení hlasů) přístup kooperativních her měří se, jakou kdo má „sílu“ (možnost ovlivnit výsledek ve svůj prospěch) jakoby jednoduché poměr počtu hlasů pro daný stát dělený celkovým počtem (váha) jenže (celkem 100 hlasů, pro většinu nutné 51): Počet hlasů Váha Síla (abs, Penrose) Síla (rel, Banzhaf) USA 45 0,45 0,5 0,33 ČR 10 0,1 Německo 0.33 © 2008 Robert Zbíral

Teorie racionální volby- legislativa hlasovací indexy jak často je aktér rozhodující (pivotní) vychází přímo z hlasovacího pravidla spočítají se všechny možnosti rozdělení hlasů z toho se vyberou úspěšné koalice kdo je tvoří a kdo je častěji v té vítězné neříká nic o reálném úspěchu subjektu všechny rozdělení jsou stejně pravděpodobné (házení si mincí) ale dá se hodnotit spravedlivost dlouhodobá situace také možnost výpočtu efektivity systému © 2008 Robert Zbíral

Vzorec pro výpočet Penroseova indexu Vzorec pro výpočet Banzhafova indexu © 2008 Robert Zbíral

Efektivita systému hlasování QMV v EU

Změna hlasovací síly států systém z Nice vs Lisabonská smlouva

Teorie racionální volby- legislativa vztahy v Radě kdo s kým hlasuje a jaké se tvoří koalice rozdílné návrhy (sever/jih, podpora integraci, bohaté/chudé atd.) © 2008 Robert Zbíral

Teorie racionální volby- legislativa vztahy mezi Radou a Parlamentem (spolu s Komisí) kdo má jaký vliv v jednotlivých procedurách procedura spolupráce procedura spolurozhodování přístup zpětné indukce (teorie her) přístup prostorových modelů dvourozměrný prostor subjekty mají zájmy (ideální body), kdo navrhuje, kdo může vetovat podle toho volí svůj postoj (reálné body) také často kritizováno umělost, zbytečná složitost © 2008 Robert Zbíral

Příklad zpětné indukce (procedura spolurozhodování

Příklad užití prostorových modelů (rozhodování v Radě a návrh Komise)

Příklad užití prostorových modelů (Rada-EP-Kom)

Příklad užití východisek nekooperativních her

Teorie racionální volby- exekutiva teorie delegace (principál/agent) proč členské země jsou ochotny své pravomoci na nadnárodní instituce? východisko transakčních nákladů snižování nákladů na realizaci politiky kontrola neúplných smluv ne třeba že chtějí využít odbornost Komise co když se agenti odchýlí od přání principálů nikdo neodhadne vše dopředu odvisí i od oblasti, zájmů, informací příklad komitologie jde o kontrolu Komise ze strany členských států nebo místo k diskuzi? © 2008 Robert Zbíral

Historický institucionalismus racionální východiska ale oproti RV zdůraznění časového rozměru instituce mají lepivý charakter integrace je proces, nezamýšlené následky koncept zapouzdření (lock-in), následování cesty (path dependence) tvoříme instituce v čase T, aby naplnily naše cíle ale podmínky se časem změní, zatímco instituce mohou přetrvat (autonomie, nejistota, vysoké náklady) v čase T+1 máme jinou situaci, ale stejné instituce metafora stromu rosteme nahoru, většinou také následujeme onen růst © 2008 Robert Zbíral

Historický institucionalismus termín „společná rozhodovací past“ například společná zemědělská politika pravidla: mezivládní přístup jednomyslné rozhodování pokud není dohoda, tak pokračuje současný stav (zachování statu quo) od 80. let jasné, že CAP je průšvihem, ale není cesta, jak to radikálně změnit zapouzdření politiky © 2008 Robert Zbíral

Historický institucionalismus proč k tomu může docházet? „prodávání budoucnosti“ kvůli volbách chtějí politici zisk hned, jsou ochotni vzdát se národní kontroly do budoucna nezamýšlené důsledky některých kroků vlády se mění, ty nové mají jiné priority, ale zdědí předchozí výsledky jednání (a často jednomyslnost) tlak zdola (zájmové skupiny chtějí zachování) © 2008 Robert Zbíral

Sociologický institucionalismus proces socializace „proces, v němž sociální interakce přiměje nováčky přijmout očekávané způsoby myšlení, cítění a chování“ poevropšťování zástupců členských států nakonec obhajují zájmy evropské před národními chováme se tak, jak je od nás očekáváno strategie přesvědčování největší vliv má ten, kdo argumentačně přesvědčí ostatní subjekty nutné dodržovat společný referenční rámec © 2008 Robert Zbíral

Sociologický institucionalismus socializace zástupců v Coreperu vzájemná interakce vznik mentality klubu (esprit de corps) stávám se více odpovědný ke skupině než ke své vládě kam až to může vést Ständiger Vertreter / Ständiger Verräter © 2008 Robert Zbíral

Konkurence a doplňování teorií příklad (ne)hlasování v Radě (kultura konsenzu) RV: logrolling, stín hlasování HI: Lucemburský kompromis SI: zvláštní prostředí Rady, právě vliv Coreperu © 2008 Robert Zbíral