Fosilní paliva – Zemní plyn

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Advertisements

Opakovací otázky na uhlovodíky
Uhlovodíky, rozdělení uhlovodíků, alkany
Nasycené uhlovodíky Martina Kubáčková.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Alkany –definice, příklady
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
zdroj: zpracovala: Ema Conevová, VI.B
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Základní škola a Mateřská škola Bělotín, příspěvková organizace
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
Alkany.
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Alkany, cykloalkany.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků
CZ.1.07/1.1.10/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_108_Zemní plyn AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Písemka lineární uhlovodíky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Alkany.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
VY_32_INOVACE_7_2_7 Ing. Jan Voříšek  Dokážete na základě vašich znalostí říct, kde by se mohly alkany používat?  Nejvíce se směsi alkanů používají.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ch_032_Zemní plyn Ch_032_Paliva_Zemní plyn Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_05_Významné alkany II Téma.
Jsou to uhlovodíky obsahující v otevřeném řetězci výhradně jednoduché vazby. Dříve se alkany nazývaly též parafiny. Všechny alkany snadno reagují s kyslíkem,
Ch_034_Průmyslově vyráběná paliva Ch_034_Paliva_Průmyslově vyráběná paliva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-008 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uzemním plynu, jeho těžbě, dopravě.
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Areny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Vytápění Paliva.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.16_PALIVA Název: Paliva.
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
METHAN další názvy: karban bahenní plyn vlastnosti: bezbarvý plyn
VY_32_INOVACE_Slo_III_02 Uhlovodíky – Alkany ppt.
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Areny.
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Alkany a cykloalkany.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

Fosilní paliva – Zemní plyn

Uveďte obecnou charakteristiku zemního plynu Zemní plyn je přírodní, vysoce hořlavý plyn, který se vyskytuje v dutinách zemské kůry, kde se uvolňoval ze vznikajícího uhlí nebo ropy. Obr. 1.: Přírodní vývěr zemního plynu

Uveďte chemické složení zemního plynu: Zemní plyn je směsí několika plynů: methanu, ethanu, propanu a butanu. Obr. 2.: Methan (CH4) Methan tvoří 70 – 90 % zemního plynu. Kromě toho vzniká methan jako produkt rozkladu látek biologického původu (tzv. bioplyn nebo tzv. bahenní plyn) nebo jako produkt metabolismu velkých přežvýkavců.

Obr. 3.: Ethan (CH3  CH3 ) Ethan je to bezbarvý hořlavý plyn bez zápachu jen nepatrně těžší než vzduch. Ve směsi se vzduchem, obsahující 3 až 12,5 % ethanu, snadno exploduje. Tvoří 1–6% zemního plynu, lze ho nalézt rozpuštěný i v ropě. Při vdechnutí má slabě narkotické účinky. Používá se v chladírenství jako teplonosné médium.

Obr. 4.: Propan (CH3  CH2  CH3 ) Propan je bezbarvý snadno zkapalnitelný hořlavý plyn, bez zápachu, je těžší než vzduch a ve směsi se vzduchem vybuchuje. Používá se ve směsi s butanem a dalšími uhlovodíky (označení směsi: „propanbutan“) k vytápění a vaření.

Obr. 5.: Butan (CH3  CH2  CH2  CH3 ) Butan je velmi hořlavý bezbarvý snadno zkapalnitelný plyn, bez zápachu. Ve směsi s propanem (tzv. propanbutan) se používá jako palivo motorových vozidel – tzv. LPG (z angl. Liquefied petroleum gases – zkapalněný ropný plyn).  Při inhalaci může dojít ke smrti v důsledku srdeční zástavy.

? Má zemní plyn nějaký charakteristický zápach ? Nemá a proto se do něj přidávají charakteristicky zapáchající látky, tzv. ODORIZACE zemního plynu, aby byl zjistitelný čichem. Vyjmenujte možnosti využití zemního plynu: Využívá se především jako energetický zdroj (k vytápění, vaření , pohon spalovacích motorů. Využívá se také v chemickém průmyslu k získávání jednotlivých plynů, na výrobu vodíku, acetylenu, sirouhlíku, sazí a dalších sloučenin. Vysvětlete pojem neobnovitelný zdroj energie: Jako neobnovitelné označujeme zdroje energie, které se v přírodě tvoří miliony let, ale vyčerpat je lze daleko rychleji.