Bezkyslíkaté kyseliny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KYSELINY.
Advertisements

Jak se tvoří názvy kyselin
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Sloučeniny vodíku a kyslíku
opakování učiva chemie 8.ročníku
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
KYSELINY.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Příprava, vlastnosti, užití
KYSELINY.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Názvosloví anorganických sloučenin,
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Síla kyselin a zásad.
Kyseliny Ing. Jarmila Kirvejová.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Příprava, vlastnosti, užití
Kyseliny.
Dvouprvkové sloučeniny
KYSELINY a)kyslíkaté ( HNO3 b)bezkyslíkaté (HCl, HF, HI, HBr)
Kyseliny Mgr. Helena Roubalová
Redoxní reakce.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8_03.
Halové prvky /halogeny/
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
Jak vznikají soli.
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Bezkyslíkaté kyseliny
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Kyslíkaté kyseliny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Neutralizace.
Pracovní list č. 3 Rovnice s kovy
Vlastnosti a reakce kyselin
Kyseliny Richard Horký. Použití a pojmy Názvosloví 2Názvosloví 1BezkyslíkatéKyslíkaté
HYDROXIDY - OPAKOVÁNÍ Kyseliny - patří mezi žíraviny
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Bezkyslíkaté kyseliny
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 2
Hydroxidy.
Kyslíkaté kyseliny.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tříprvkové sloučeniny. 1.) Hydroxidy Patří mezi zásady Jejich vodné roztoky nazýváme louhy Obsahují hydroxidový aniont (OH) - a kationt kovu (nebo amonný.
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
Kyseliny. Látka, která má hodnotu pH nižší než 7 Látka, která je schopna v roztoku disociovat, odštěpit proton H + + H 2 O  H 3 O +
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Kyseliny (bezkyslíkaté) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ. 1
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Bezkyslíkaté kyseliny
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KYSELINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_26.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
08 kyseliny – bezkyslíkaté kyseliny
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Transkript prezentace:

Bezkyslíkaté kyseliny

Vyčistit mosazný nebo měděný předmět Co dokáže kyselina? Mosaz kyselina dusičná voda Vyčistit mosazný nebo měděný předmět

Úkol 1: Co už znáš o kyselinách: a/ Doplň text: Kyseliny jsou většinou tříprvkové sloučeniny …… kyslíku a vodíku. Jen málo kyselin je dvouprvkových, složených z …… a …… . b/ Vyber ze sloučenin kyseliny: Fe(OH)3, HCl, NaOH, K2O, SCl4, PbS, AlCl3, H2O, HClO3, Ca(OH)2, HIO4, H3PO4.

Řešení úkolu 1 a/ Kyseliny jsou většinou tříprvkové sloučeniny nekovu, kyslíku a vodíku. Jen málo kyselin je dvouprvkových, složených z nekovu a vodíku. b/ HCl, HClO3, HIO4, H3PO4

Bezkyslíkaté kyseliny → + http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb1/Hydrogen-chloride-3D-vdW.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/Hydride.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Chlorine-3D-vdW.png Jsou dvouprvkové sloučeniny nekovu (nejčastěji halogenu nebo síry) a vodíku. Halogeny a síra se dobře slučují s vodíkem za vzniku halogenovodíků a sulfanu, které se rozpouští ve vodě na kyseliny. Úkol 2: Podle obrázku napiš rovnici slučování chlóru s vodíkem:

Řešení úkolu 2 Cl2 + H2 → 2 HCl

Halogenovodíkové kyseliny F Br I H http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/da/Hydrochloric_acid_01.jpg/76px- http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/59/Hydrogen-fluoride-3D-vdW.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/70/Hydrogen-bromide-3D-vdW.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f4/Hydrogen-iodide-3D-vdW.png Úkol 3: Podle obrázků doplň text: Mezi halogenovodíkové kyseliny patří kyselina …………., .............., …………. a ………… . Kyseliny dokazujeme indikátorem …….. nebo univerzálním …………. papírkem.

Řešení úkolu 3 Úkol 3: Podle obrázků doplň text: Mezi halogenovodíkové kyseliny patří kyselina chlorovodíková, fluorovodíková, bromovodíková a jodovodíková. Kyseliny dokazujeme indikátorem lakmusem nebo univerzálním indikátorovým papírkem.

Ionizace kyselin, bezpečnost při práci s kyselinami Kyseliny se ve vodném roztoku štěpí (ionizují) na ionty vodíku a zbytku kyseliny (HCl → H+ + Cl-). Vodíkové kationty způsobují kyselost kyselin. Kyseliny jsou žíraviny a při práci s nimi musíme používat ochranný oděv a gumové rukavice. Úkol 4: Jak postupujeme při ředění kyselin? Jaká je první pomoc při zasažení kyselinou?

Řešení úkolu 4: Při ředění kyselin naléváme kyselinu do vody, nikdy naopak. Při zasažení kyselinou omýváme postižené místo proudem studené vody.

Vlastnosti kyseliny chlorovodíkové 1 2 3 4 Elektrolýza roztoku HCl Reakce zinku s HCl Úkol 5: Doplň podle obrázků a videoklipu chybějící slova: Kyselina chlorovodíková se prodává v obchodě (2) pod názvem ….. jako 37% roztok. Na vzduchu …. a navlhčený modrý lakmusový papírek (3)…….. . Reaguje se Zn (1) za vzniku …… . Roztoky kyselin vedou ………. proud (4). V lidském ……. je její 0,3% roztok, kde pomáhá při……. potravy.

Řešení úkolu 5: Solná, dýmá, zčervená, vodíku, elektrický, žaludku, trávení.

Veškeré použité obrázky a videoklip pochází z vikimedia commons nebo z vlastních zdrojů. mgr. Vaněk Vlastimil, autor