Káva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
VY_32_INOVACE_10_GAS_568_Dos
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
„EU peníze středním školám“
Aplikovaná biologie Výroba čokolády
Káva Bc. Daniel Vančura.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
„EU peníze středním školám“
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Kakao.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_352 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pravidla.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_344 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pěstování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Ivana Francová, SOU Liběchov
Koření.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKORAPKOVE_OVOCE_PREZENTACE_ 09 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potravinářské zbožíznalství
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa – čaj
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Technika obsluhy – Výroba kávy
Suroviny pro cukráře I. ročník
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Káva

Charakteristika Káva je pochutina povzbudivá, která obsahuje kofein. Zelená káva se označuje jako semena plodu kávovníku /arabský, robusta, liberský/. Kávové plantáže – subtropické pásmo a tropické pásmo /Jižní a Střední Amerika, Asie a Afrika/. Plody kávovníku se podobají třešním, obsahují 2 semena, obalená blankou.

Zpracování kávy Zrna se získávají z kávových plodů: Suchou cestou Mokrou cestou /káva praná je kvalitnější, lépe vybarvena a neztrácí svěží zelenou barvu/. - učebnice str. 200

Pražení kávy Káva se praží v pražících bubnech při teplotě 220°C po dobu 17 minut. Během pražení káva: zvětšuje svůj objem snižuje hmotnost hnědne /cukr karamelizuje/ uvolňuje se vonná silice /kofeol/

Složení kávy Zelená káva obsahuje: Kofein 1 – 2% Bílkoviny 10 – 15% Sacharidy 6 – 12% Tuky 10 – 15% Voda 9 – 12% Polyfenolové látky, vláknina, organické kyseliny

Použití kávy V CV se používá: k ochucování tukových, máslových, smetanových a bílkových krémů k přípravě kávové pasty /mletá káva, tuk, moučkový cukr/

Skladování kávy Zelenou kávu lze skladovat i několik let. Praženou kávu je nutné skladovat v suchých skladech bez pachově výrazných látek. Doba skladování je 20 dnů.