Káva
Charakteristika Káva je pochutina povzbudivá, která obsahuje kofein. Zelená káva se označuje jako semena plodu kávovníku /arabský, robusta, liberský/. Kávové plantáže – subtropické pásmo a tropické pásmo /Jižní a Střední Amerika, Asie a Afrika/. Plody kávovníku se podobají třešním, obsahují 2 semena, obalená blankou.
Zpracování kávy Zrna se získávají z kávových plodů: Suchou cestou Mokrou cestou /káva praná je kvalitnější, lépe vybarvena a neztrácí svěží zelenou barvu/. - učebnice str. 200
Pražení kávy Káva se praží v pražících bubnech při teplotě 220°C po dobu 17 minut. Během pražení káva: zvětšuje svůj objem snižuje hmotnost hnědne /cukr karamelizuje/ uvolňuje se vonná silice /kofeol/
Složení kávy Zelená káva obsahuje: Kofein 1 – 2% Bílkoviny 10 – 15% Sacharidy 6 – 12% Tuky 10 – 15% Voda 9 – 12% Polyfenolové látky, vláknina, organické kyseliny
Použití kávy V CV se používá: k ochucování tukových, máslových, smetanových a bílkových krémů k přípravě kávové pasty /mletá káva, tuk, moučkový cukr/
Skladování kávy Zelenou kávu lze skladovat i několik let. Praženou kávu je nutné skladovat v suchých skladech bez pachově výrazných látek. Doba skladování je 20 dnů.