Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Tato prezentace byla vytvořena
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
Elektromagnetické vlnění
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Je-li materiál polovodič, vede proud?
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Kód VM: VY_32_INOVACE_5 PAV03 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: 20.
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Kondenzátor VY_30_INOVACE_ELE_724
Asynchronní trojfázový motor
Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Reálný zdroj napětí VY_30_INOVACE_ELE_731
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Rezistor VY_30_INOVACE_ELE_726 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Dvoucestný usměrňovač
Zdroj napětí VY_30_INOVACE_ELE_725 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
I. Kirchhoffův zákon VY_30_INOVACE_ELE_728
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Polovodiče 6.8.2012 VY_30_INOVACE_ELE_734 Vypracoval: Ing. Josef Semrád

Polovodiče Polovodiče jsou látky, které vedou elektrický proud jen za určitých podmínek. Nejrozšířenější polovodič je křemík, dále se používá germanium, selen, galiumarsenid atd. Vlastní vodivost Za normální teploty se čistý křemík (Si) chová jako izolant. Každý ze čtyř valenčních elektronů Si se účastní vazby s jedním ze čtyř sousedních atomů Þ žádné volné elektrony nejsou k dispozici. Dodáním energie - např. zvýšením teploty - se uvolní některé vazebné elektrony Þ mohou se volně pohybovat a stávají se nositeli náboje. Uvolněním elektronu z vazby vzniká v tomto místě díra, do níž může přejít jiný uvolněný elektron. Pohybem elektronů a pohybem děr v atomu je umožněno vedení proudu - tato vodivost se nazývá vlastní vodivost polovodiče - je však velmi malá.

b) Lepší vodivost získáme přidáním atomů jiného prvku - příměsová vodivost Křemík s příměsí pětimocného prvku Přidáním pětimocného prvku arsenu (As) do křemíku (čtyřmocný) bude na každý atom As přebývat jeden volný elektron, který se nezúčastní kovalentních vazeb: Přebytek elektronů Þ polovodič má elektronovou vodivost - to je polovodič typu N (negativní). Křemík s příměsí trojmocného prvku Přidáním trojmocného prvku (indium), bude na každý atom india 1 elektron pro kovalentní vazby chybět. Toto místo ale obsadí jiný elektron a na jeho místě vznikne oblast s kladným nábojem = díra. Přebytek děr Þ děrová vodivost = získali jsme polovodič typu P (pozitivní).

Tato příměsová vodivost (elektronová či děrová) za daných podmínek převládá nad vlastní vodivostí. Využití polovodičů Bez polovodičů by nefungovala řada zařízení - např.: PC mobil kalkulačka řídící jednotka v autě rádio, televize atd.

PRACOVNÍ LIST Kontrolní otázky: • Jak dosáhneme u křemíku vodivosti typu N a P? • Co je děrová vodivost? • Mohli bychom využívat polovodiče bez příměsí? .

Zdroje: Kroha Petr, Tolar Jiří, Šustr Karel - Elektrotechnika pro 2. ročník SPŠ neelektrotechnických http://cs.wikipedia.org/wiki/Polovodi%C4%8D