KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
Personální řízení a jeho úloha v podniku
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Beskydy pro všechny Výroční konference CIP EQUAL 19. listopadu, Praha Jarmila Šagátová KAZUIST, spol. s r.o., Třinec.
Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Založení a vznik Fiktivní firmy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Lidé s postižením mohou být zaměstnávání za fair play podmínek a jejich zaměstnavatelé mohou být konkurenceschopní ! Lenka Kohoutová, předsedkyně správní.
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Horizontální témata EU
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Hodnocení DeMo v projektu NetZP Mgr. Andrea Preclíková.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
CSR Společenská zodpovědnost firem. Vývoj společenské zodpovědnosti Stát a církev=tradiční garanti, jejich role slábne Začátky CSR: 2.pol. 20.stol. V.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Legislativní rámec, možnosti a co to znamená nezaměstnávat OZP? JUDr. Nataša Randlová.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Mezinárodní konference „Zpětný odběr 2015“ Letošní, již pátá mezinárodní konference, se bude zabývat těmito tématy:  hodnocením současného stavu zpětného.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
17. KVĚTNA 2016, BRNO. Kdo jsme?  Sociální firma  Vznik prosinec 2013  Počátek – dotace z projektu financovaném z OP Lidské zdroje a zaměstnanost.
Prezentace výsledků projektu Název projektu: „Výuka k různosti jako součást multikulturní výchovy a vzdělávání “ Zkrácený název projektu: „Výuka k různosti“
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
MUDr. František Schneiberg
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podstata, význam a funkce účetnictví
ŘÍZENÍ OBCHODU Katedra managementu Ing. Patricia Jakešová
Standardizace odborné zdravotní péče
Společensky odpovědné podnikání
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Ing. Stanislava Správková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš Sokolovský Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání, Ostrava registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/B Třinec – Vendryně,

2 Základní otázka = jak souvisí zaměstnávání OZP se sociálním podnikáním Sociální podniky zaměstnávají OZP, většinou více než 50%. V projektu OP LZZ „SP CSR a trh práce pro OZP“ jsme vyvinuli některé nástroje využitelné pro sociální podniky.

3

Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce 4 Proč zaměstnávat OZP? - je to diverzitně správné - je to společensky odpovědné - je to ekonomicky výhodné Jak zaměstnávat OZP? a) tvrdé kompetence - legislativa - Manuál pro zaměstnávání OZP na volném trhu práce - Kalkulačka pro kvantifikaci ekonomického přínosu zaměstnávání OZP b) měkké kompetence - Standardy diverzitní komunikace na pracovišti - Příklady dobré praxe Jeden z cílů projektu propojení zaměstnávání OZP a CSR tím získat větší pozornost firem pro zaměstnávání OZP.

Východiska 5 Na jedné straně zaměstnávání OZP patří ve firmách na volném trhu práce k nejméně prioritním oblastem, proto většinově je zákonná povinnost zaměstnávat 4% OZP řešena náhradním plněním resp. placením sankcí. Na straně druhé je problematika společenské odpovědnosti firem (zvláště pak velkých zaměstnavatelů a českých dcer zahraničních matek) součástí firemních dokumentů. Přijetí směrnice EP z dubna 2014 o povinném nefinančním reportingu firem nad 500 zaměstnanců o aktivitách CSR vč. sociálního pilíře vytváří vhodné prostředí pro aktivity SP CSR vč. zaměstnávání OZP. Můžeme konstatovat, že se mění pozitivně klima ve společnosti vůči diverzitě vč. zaměstnávání OZP, přičemž platí všechny uvedené aspekty.

6 Základním problémem při zaměstnávání OZP je na straně státu legislativa, která nedostatečně motivuje firmy tyto osoby zaměstnávat. Materiál: „Včasná pracovní diagnostika pro zdravotně postižené – Metodika pro zaměstnavatele“ (Václav Krása, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR). Tento materiál doporučuji pozornosti všech, kteří sociální podnik zakládají nebo provozují, protože přináší podrobný výklad zákona č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti a paragrafů 6,7,8 prováděcí vyhlášky č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zmíněný zákon + upozorňuje na to, co v zákoně není + přináší shrnutí jednotlivých paragrafů pod názvem NEJDŮLEŽITEJŠÍ z pohledu zaměstnavatele.

7 Základním problémem při zaměstnávání OZP na straně firem jsou komunikační bariéry mezi OZP a většinovými pracovníky blíže viz:

Kontaktní údaje 8 Tomáš Sokolovský Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání, s.r.o., Ostrava Tel.: ,