Zkušenosti s dozorem v provozovnách společného stravování v Jihočeském kraji Větrný Jeníkov 26.5.2015 MVDr. Eva Cipínová Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihočeský kraj
Legislativní podklad Novela zákona o potravinách § 16 odst. 1 písm. b) 4 Vnitřní dokumenty Metodický návod SVS č. 9/2014 Metodická podpora 011/2014 ze dne 19.12.2014, novela 1 ze dne 6.1.2015
Příprava k provádění kontrol Schůzka KHS, SZPI a KVS SVS dne 7.1.2015 Původně KVS nebyla přizvána, účast domluvil ředitel KVS Rozdělení kompetencí mezi KHS a SZPI Aktualizace seznamů pss (KHS do 23.1.2015) asi 10% chybovost Dohoda o předávání nálezů Dohoda o likvidaci potravin živočišného původu
Příprava k provádění kontrol Příprava na KVS Plán kontrol na rok 2015 Nejméně 730 kontrol pss (ÚVS) Plán minimálně 800 kontrol 210 kontrol na čtvrtletí 7 okresů = 30 kontrol čtvrtletně
Příprava k provádění kontrol Porada odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví 13.1.2015 Poučení k provádění kontrol Dokumenty, které musí být při kontrole pořízeny PoK připravovat zásadně v kanceláři Kontrola PoK nadřízeným (popř. právníkem a ředitelem odboru) Použití § 53 Příkazy k pokutám pouze „od zeleného stolu“ Nakládání se zvěřinou Živočišné produkty neznámého původu
Porada v Praze 23.1.2015 Předání prvních zkušeností z kontrol pss Sjednocení názorů zástupců KVS
Porada odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví 10.2.2015 Projednání výstupů z porady v Praze Značení hovězího masa Zákaz činnosti Zamrazování potravin Kontrola v místě určení Systémy provozovatele Nakládání s kuchyňskými odpady
Zkušenosti z kontrol Provedeno a v IS vloženo 282 kontrol Se závadou 52 porušeno 151 kontrolních bodů = 25% Návrh na sankci 42 = 15% Pozastavení či likvidace potravin a surovin živočišného původu 27 = 9,5%
Zkušenosti z kontrol Ojedinělé případy Zákaz nakládání s živočišnými produkty 1x Maso z nelegální porážky 1x Konfiskace více než 100kg potravin 2x Nesprávné nakládání se zvěřinou 2x Maření kontroly 1x Uzavření provozu provozovatelem v průběhu kontroly 2x Ukončení provozu provozovatelem 1x
Sankce Do března pouze příkazy „od zeleného stolu“ Od dubna i příkazy na místě Velká administrativní zátěž
Spolupráce s KHS a SZPI Pravidelné měsíční zasílání tabulek závad za jednotlivé okresy Při neodkladných záležitostech telefonická komunikace Pravidelné schůzky s KHS Nepravidelná komunikace se SZPI
Dobré zkušenosti Školní kuchyně
Děkuji za pozornost