Chovatelství ještěři a hadi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Korálovka sedlatá (Lampropeltis triangulum)
Advertisements

Plazi.
Rozmanitost života v přírodě
PRVOUKA 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
Plazi opakování Pro 7. třídy.
Obratlovci povrch těla
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Hadi Hadi (Serpentes) jsou podřád plazů z řádu šupinatých
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Ještěři.
Třída PLAZI Obratlovci, kteří již nejsou vývojově vázaní na vodu. Jsou především vejcorodí, kdy bílek nahrazuje vodní prostředí. Vajíčka mají „kožovitou“
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Ještěři Listík František.
SAMOSTUDIUM TEST JEŠTĚRKA OBECNÁ JEŠTĚRKA ŽIVORODÁ JEŠTĚRKA ZELENÁ

Plazi Plazi patří mezi obratlovce
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_312
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
Podřád: Hadi (serpentes)
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Zjednodušený přehled třídění savců
 Většinou dorůstá do velikosti 2 - 2,5 m, jsou však známí jedinci až 4,5 m dlouzí. Hlava je výrazně oddělena od těla, které je poměrně štíhlé, ale pevně.
Chov hlodavců Michaela Kizurová
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
AGAMY JEŠTĚŘI.
OPAKOVÁNÍ TŘÍDA PLAZI Opakování - pojmy: 1. Společné vyústění trávicí, pohlavní a vylučovací soustavy. Kloaka 2. Čím dýchají plazi? Plícemi 3. Jakou.
Krajta Královská Python Regius.
CIZOKRAJNÍ JEŠTĚŘI A HADI
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Plazi - ještěři.
PLAZI - ŠUPINATÍ 7. třída.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Obratlovci obojživelníci.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Zoo Praha - Hadi
POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.
Řády plazů Přírodopis 7. třída.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
třída: PLAZI vejce v kožovitém obalu
Obratlovci - plazi.
PLAZI - ŠUPINATÍ (zajímavosti)
Živočichové u vody 3. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
LOUKA živočichové.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Třída: PLAZI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Ještěři a hadi Šupinatí plazi.
ŠUPINATÍ =ještěři a hadi.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Jméno autora výukového materiálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
CIZOKRAJNÍ HADI /po výkladu si zapiš do sešitu/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
RISK Plazi ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Zoologie bezobratlých a obratlovců
CIZOKRAJNÍ JEŠTĚŘI /po výkladu zapiš do sešitu/
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Živočichové v lese 3. ročník.
Vy_52_Inovace_38_Hadi Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Živočichové.
Ještěři a hadi.
Transkript prezentace:

Chovatelství ještěři a hadi

Terárium - nádrž, určená pro chov terarijních živočichů, kde se snažíme co nejvěrněji napodobit přírodní podmínky (biotop) jednotlivých chovaných živočichů - lépe je chovat v jednom teráriu pouze jeden druh zvířat a snažit se zabránit soutěžení o potravu, vyhřívací místa, úkryty,… - skleněné, plastové boxy, vestavěné konstrukce (dřevo, železo)

Vybavení terária Použitý materiál - udržovatelný a omyvatelný Voda - přístup k čerstvé vodě. Nádoba s vodou tak těžká, aby se nedala převrhnout. Používání mělké misky s vodou. Pozor na utopení malých jedinců!! Teplota - dle chovaných jedinců a zvoleného biotopu, denní a roční cyklus teplot. Osvětlení - dle chovaných jedinců a zvoleného biotopu, žárovky, UV lampy. Slouží i jako zdroj tepla. Vlhkost - nutná pro vývoj jedince, při svlékání pokožky, kladení snůšky. Stěny terárií - skleněné, dekorativní. Různé terasy a úkryty. Dekorace - účelné, slouží jako úkryt, místo pro kladení snůšky. Zabezpečit přístup chovatele do všech míst v teráriu.

Živé rostliny - nesmějí být nebezpečné a jedovaté Živé rostliny - nesmějí být nebezpečné a jedovaté. Do suchých terárií se hodí nejlépe  sukulenty. Do vlhkých terárií používáme rostliny následujících rodů : anthurium (toulitka), bambus, begónie, dračinka, ficus, monstera, řada kapradin, bromélií a orchidejí. Umělé rostliny - minimální údržba Umělé listy mohou být po spolknutí nebezpečné a drobní ještěři mohou uvíznout v úžlabí listu umělé rostliny. Podklad - typ podkladového materiálu závisí na typu terária a jeho obyvatelích. např.: Písek - nutno měnit, pozor na jeho požírání živočichy. Akvarijní štěrk - méně vhodný, možnost pozření zvířaty, uváznutí živé potravy. Hydrogelové granule - absorbují velké množství vlhkosti, jsou vysoce hygienické. Kompost - rozkládá se, když nasákne vodou, kompost podporuje vzrůst rostlin v sušších teráriích. Dřevěné hobliny - snadno se vyměňují, pozor na nebezpečí pozření živočichy. Linoleum a vinylová krytina - snadná údržba, nepřirozené. Noviny a hygienické ubrousky - snadná výměna, v karanténních teráriích a odchovnách.

Typy terárií pouštní terárium stepní terárium vodní terárium vlhké tropické terárium

Pouštní terárium obsahuje: - vysokou vrstvu písku nebo písčité zeminy - kameny a dřevěné kmínky (skrýše a místa na šplhání) - dostatek světla pro zdraví, aktivitu a schopnost rozmnožování řady plazů - nejméně jedno svítidlo pro každé zvíře - důkladné větrání (bývá obtížné udržet zde stálou teplotu) - mělká nádoba s čistou vodou teplota: - přes den je minimálně 30 °C , vystupuje však až na 40-45 °C - přes noc 15-25 °C - postřikování každé ráno a večer (náhrada rosy) - zvířata někdy tuto vodu pijí a pomáhá jim při shazování kůže. Pouštní terárium by nemělo zůstat nikdy dlouho vlhké a voda by se měla úplně vypařit během několika hodin.

Stepní terárium Rovinaté stepní pláně jsou přechodem od pouště k travnaté savaně. Ve stepních teráriích často chováme zvířata ze středomořské oblasti, kde jsou horká suchá léta a vlhké studené zimy, během nichž řada živočichů zimuje. obsahuje: - podobně jako pouštní - více dřeva a kamenů, někdy i větší rostliny teplota: - denní teplota okolo 35-45 °C - noční teplota asi 15-20 °C.

Vodní terárium (akvaterárium) Obsahují jak vodu, tak suchý povrch. Existuje řada jejich typů a variant dle potřeb chovanců. obsahuje: - vodní nádrž - mnoho rostlin (zadní a boční stěny vlhké pomocí rozstřikovače - řada mechů a kapradin nebo rostliny z čeledi Bromeliacae a orchideje). - trubková nebo bodová halogenová svítidla na svrchní straně terária => důkladné odvětrání (větrák, pozor na průvan!) - podkladová zemina (nesmí zahnívat a měla by obsahovat kořeny kapradin, rašelinu nebo orchidejový kompost) Vysokou vlhkost je možné udržovat pravidelným postřikováním,vytvořením malého vodopádu nebo mlžícím zařízením. obyvatelé: - malí ještěři (anolisové, felzumy), agama vodní, i někteří hadi (užovky)

Vlhké tropické terárium obsahuje: - vodní plochu poměrně malou - podlahu tvoří lesní prstí, rašelina nebo orchidejový kompost - množství rostlin, kmenů stromů a větví - dostatečné osvětlení rostlinám (např.trubkovitá halogenová svítidla) - několik bodových svítidel (svítit po 12 hodin, vlhkost´okolo 80-100%) - jemné podlahové nebo vodní vytápění (pozor na přehřátí!) teplota: - víceméně stálá (23-26 °C) - během dne max. 27-30 °C - v noci o 5 °C méně

Potrava Řada terarijních živočichů se živí jinými živočichy neboli kořistí. Jsou to: bezobratlí - cvrčci, kobylky, ovocné mušky, mouční červi obratlovci - hlodavci (myši, potkani, křečci, hraboši,…) Některé druhy (zejména ještěři) konzumují i rostlinnou a jinou „nemasitou“ potravu. rostliny, vajíčka, med, ovoce Další potravní doplňky jsou: vitamíny, minerální látky Příjem tekutin dle druhu zvířete. miska s vodou, rosení terária

Získání nového jedince terarijní burzy obchody odchyt zdravý jedinec - charakteristické zbarvení a tělesné proporce, bez zbytků trusu okolo kloaky, pokožka nesmí být matná

Ještěři Velikost : od 2 cm do 4 m Výskyt : všechny kontinenty kromě Antarktidy   Potrava : - většina ještěrů jsou dravci a všežravci, množství přijímané potravy se liší podle druhu. - malí ještěři se živí hlavně hmyzem (octomilky, mouchy, zavíječi voskoví atd), rádi také olizují ovoce - větší druhy většinou žerou větší kořist (cvrčci, kobylky, novorozená myší mláďata apod.) a ovoce - někteří ještěři jsou pouze býložravci (leguáni) Terárium : velikost dle druhu, typ podle přirozeného prostředí; pozor na rivalitu, zejména mezi samci

Někteří zástupci nejčastěji chovaných ještěrů v teráriích

agamovití větší ještěři, pozemní, denní aktivita terárium větší hmyz, drobní obratlovci, zelenina, ovoce řada agamovitých na první pohled připomíná některé leguány. Agamy však mají zuby přirostlé k čelistem shora (akrodontní zuby), kdežto leguáni z vnitřní strany (pleurodontní zuby)

zástupci: Agama osadní Agama vodní (kočinčinská) Agama vousatá

gekonovití nejvhodnější pro začátečníky pozemní i stromoví aktivní zejména v noci hmyz, mláďata hlodavců, ovoce, nektar schopnost šplhat po skle, zvuk geko-geko

zástupci: gekončík noční (skvrnitý) gekon obrovský felsuma madagaskarská

chameleonovití náročnější ještěři na chov stromový ještěr, nutnost přizpůsobit terárium bezobratlí, drobní obratlovci nároky na teplotu a vlhkost „vystřelují“ jazyk, schopnost změny barvy

zástupci: chameleon jemenský chameleon hoehnelův chameleon jacksonův chameleon pardálí

leguánovití velcí ještěři (přes 2 m) poměrně velké terárium, leguáni jsou pospolitá zvířata, rádi odpočívají na vodorovné větvi u stropu terária blízko lampy potrava zejména rostlinného původu nádoba s vodou kožní lem a hřeben

zástupci: leguán obojkový leguán zelený bazilíšek zelený - schopnost běhat po zadních končetinách, i po vodě („Ježíšova ještěrka“)

varanovití velcí zástupci nároky na velikost terária potravou obratlovci, mrchožrouti vodní plocha ke koupeli největší žijící ještěr varan komodský (až 3 m)

zástupci: varan skvrnitý varan stepní

Hadi Velikost : od centimetrů do metrů Výskyt : všechny kontinenty kromě Antarktidy   Potrava : většina hadů jsou dravci, množství a druh přijímané potravy se však liší podle druhu Terárium : velikost dle druhu, typ podle přirozeného prostředí. Většinou delší než širší. Pozor, na zabezpečení terária u jedovatých druhů.

Někteří zástupci nejčastěji chovaných hadů v teráriích

užovkovití častý had u začátečníků v teráriu množství úkrytů miska s vodou do které se vleze chovaný jedinec drobní a větší hlodavci nejedovatí zástupci

zástupci: užovka červená korálovka sedlatá - až 130 cm - středně velké terárium, písčité

hroznýšovití větší rozměry, dekorativní vzhled prostředí savan a lesů aktivnější po setmění potravou ptáci a drobní savci klidný nekousavý druh, škrtič

zástupci krajet: krajta pestrá krajta královská

zástupci hroznýšů: hroznýš královský psohlavec hnědý

zmijovití středně velcí hadi výskyt v různých biotopech potravou drobní obratlovci, plazi jedovatá, nebezpečná zvířata

zástupci: zmije skvrnitá zmije růžkatá

Závěrem ... Teraristika je nevšední, zajímavý koníček. Je nutno si ale uvědomit, že koupí zvířete starosti nekončí ale naopak začínají. Mnohé z chovaných druhů podléhají registraci CITES (úmluva o obchodu s ohroženými druhy) a pod registraci nebezpečných druhů: - všechny jedovaté druhy - z podřádu ještěři všechny druhy dorůstající v dospělosti přes 1 m délky těla včetně ocasu - z podřádu hadi všechny nejedovaté druhy dorůstající v dospělosti přes 3 m délky těla včetně ocasu

Literatura: SMRČKOVÁ L. Začínáme se zvířaty. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1990. KOCOUREK I. Terárium A-Z. Úvaly: Ratio, 1997. http://www.hadi.7x.cz/ http://teraristika.chovzvirat.com/uvodni-strana.html

Děkuji Vám za pozornost