Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Jazykové vzdělávání Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Výklad Název materiálu Ploskolebec americký Číslo materiálu VY_12_INOVACE_1B_CJ_30(32) Autor Mgr. Anežka Chládková Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Anotace: Určená pro žáky 1. ročníku nástavbového studia. Prezentace určená k interaktivní práci žáků při hodině. Metodické pokyny: Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele a interaktivní práci žáků, lze použít i k opakování učiva. Obsahuje tři vzorové příklady s animací podporující výklad. Dále čtyři příklady s nabídkou výběru výsledků. Některý z žáků dostane myš a z nabídky řešení příkladů vybírá správnou možnost. A na závěr čtyři příklady k samostatné práci žáků. Čas: cca. 25 – 30 min.

2 Výklad (cvičení)

3 Ploskolebec americký Délka: 0,6-1,3 m Rozmnožování: živorodý Způsob života: pozemní Rozšíření: střed a jihovýchod USA Ploskolebec americký má výrazné kaštanově hnědé nebo oranžové pásy na šedém, tříslově žlutohnědém nebo narůžovělém podkladu. Na jaře a na podzim se během dne sluní, ale v létě je aktivní jen v noci. Leží ukrytý ve spadaném listí nebo mezi kameny a číhá na kořist, hlodavce, žáby, ještěry i bezobratlé živočichy. Tepločivné jamky mezi okem a nozdrou na obou stranách používá, aby zjistil polohu kořisti i v naprosté tmě. Jeho uštknutí je jedovaté, ale málokdy má pro lidi vážné následky. Samice rodí každý druhý rok 1-15 mláďat.

4 Vyber správná tvrzení:

5 1. Většina dospělých jedinců je kratší než 0,6 m
Většina dospělých jedinců je delší než 1,3 m Většina dospělých jedinců je delší než 0,6 m Většina dospělých jedinců není delší než 0,6 m

6 2. Tito hadi patří mezi živorodé. Tito hadi nepatří mezi živorodé.
Tito hadi patří mezi vejcoživorodé. Tito hadi patří mezi vejcorodé. ?

7 3. Uštknutí těchto hadů je jedovaté.
Uštknutí těchto hadů není jedovaté. Uštknutí těchto hadů je nejedovaté. Uštknutí těchto hadů je prudce jedovaté.

8 4. Ploskolebci američtí žijí ve vodě.
Ploskolebci američtí žijí ve větvích stromů. Ploskolebci američtí žijí na zemi. Ploskolebci američtí žijí ve skalních úkrytech.

9 5. Jejich podkladová barva nikdy není šedá.
Jejich podkladová barva může být žlutohnědá. Jejich podkladová barva nemůže být narůžovělá. Jejich podkladová barva nikdy není žlutohnědá.

10 6. Tepločivné jamky umožňují zjistit polohu kořisti ve vodě.
Tepločivné jamky umožňují zjistit polohu kořisti pouze ve tmě. Tepločivné jamky umožňují zjistit polohu i ve tmě. Tepločivné jamky neumožňují zjistit polohu kořisti ve tmě.

11 7. Na jaře a na podzim jsou ve dne v chladném úkrytu.
Na jaře a na podzim se ve dne nesluní. Na jaře a na podzim jsou během dne aktivní. Na jaře a na podzim se ve dne sluní.

12 8. Živí se pouze hlodavci a žábami.
Živí se pouze ještěry a bezobratlými. Mezi jeho kořist nepatří hlodavci, žáby, ještěři a bezobratlí. Mezi jeho kořist patří hlodavci, žáby, ještěři a bezobratlí.

13 9. Samice rodí každý rok více než 15 mláďat.
Samice rodí každý druhý rok 1 – 15 mláďat. Samice rodí každý druhý rok více než 15 mláďat. Samice rodí každý rok 1 – 15 mláďat.

14 10. Tito ploskolebci mívají oranžové pásy.
Tito ploskolebci nemívají kaštanově hnědé pásy. Tito ploskolebci mívají žlutohnědé pásy. Tito ploskolebci mívají narůžovělé pásy.

15 11. Při lovu se schovávají pouze mezi kameny.
Při lovu se schovávají do spadaného listí nebo mezi kameny. Při lovu se neschovávají mezi kameny ani do spadaného listí. Při lovu se schovávají pouze do spadaného listí.

16 12. Nežijí ve středu a jihovýchodě USA. Žijí pouze na jihovýchodě USA.
Žijí USA ve středu a jihovýchodě USA. Žijí ve středu a jihozápadě USA.

17 Úkol: Najdi na internetu, jaké další druhy ploskolebců existují!

18 Správné odpovědi: 1c, 2a, 3a, 4c, 5b, 6c, 7d, 8d, 9b, 10a, 11b, 12c. Existuje např.: ploskolebec vodní ploskolebec dvoupruhý ploskolebec mexický ploskolebec stepní…

19 Zdroje: Šolc, Marcel. Ploskolebec americký [online]. [cit ]. Dostupný na MORTADELO2005. Mapa ciudades USA.svg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RITCHI Psi, kočky a ostatní mazlíčci [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BURNIE, David. Zvíře. Praha: Euromedia Group k. s., 2002, ISBN JANOUŠEK, Karel. Ploskolebec stepní v teráriu a jeho rozmnožování [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"

Podobné prezentace


Reklamy Google