Valná hromada AVOŠ, 14.4.2015 Mgr. Martina Kaňáková NÚV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET v Programu celoživotního učení
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
EURES – vaše práce v Evropě
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Monitorování a prognózování trhu práce: Švédskou cestou? Konference, Projekt ”Aktivní matching: Strategická podpora poradenství na pracovním.
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Implementace EQAVET v ČR
INSPIRE Stav a výhled.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Aktivity Centra EUROGUIDANCE Jitka Morčušová, Alice Müllerová Centrum Euroguidance Praha,
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Projekt „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí Jaromír Jech výkonný místopředseda Svazu XIII. celostátní finanční konference.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství Informační a metodická podpora: Informační a metodická podpora: duh
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Informační systém NSK Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
NOVÁ KOMUNIKAČNÍ PLATFORMA JIHOMORAVSKÝCH PAMĚŤOVÝCH INSTITUCÍ Brněnská pobočka České archivní společnosti Jiří Dufka.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Systém DVPP Národní institut pro další vzdělávání Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora krajského akčního plánování
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
TTnet (Training of Trainers Network)
Krajské akční plánování
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Česká národní koalice pro digitální pracovní místa
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Valná hromada AVOŠ, Mgr. Martina Kaňáková NÚV

 Co je ReferNet? celoevropská expertní síť zdroj informací o vývoji v systému a politice odborného vzdělávání i o dalších vybraných tématech v zemích EU  Komu je určen? tvůrcům strategických dokumentů odborné veřejnosti Cedefopu i Evropské komisi  Kdo síť řídí? Síť byla založena v roce 2002 Evropským střediskem pro rozvoj odborné přípravy( CEDEFOP), ČR je jejím členem od r

ReferNet ČR V každé zemi EU je vybrán smluvní partner pro plnění úkolů za podpory národních orgánů (princip spolufinancování z Evropských a národních zdrojů) Národní koordinátor: NVF a NÚV - rotace po 2 letech Podpora a validace zpráv ze strany MŠMT: Národní reprezentant Národní konsorcium: 21 institucí (instituce aktivní v oblasti OV- např. AVOŠ, CZESHA, SSŠČMS, MPSV, VÚPSV, Eurydice, AIVD, atd.) Webová stránka:

 ReferNet ČR  „VET in Europe - Country Report“ (Přehledová zpráva o systému odborného vzdělávání), cca 50 stran; - spolu se zprávami ostatních zemí tvoří jednotnou produktovou řadu, zpětná vazba z ostatních zemí- podpora srozumitelnosti výstupu pro zahraničního čtenáře  Policy Report- rozsáhlý dotazník, který monitoruje vývoj v politice odborného vzdělávání a pokrok při plnění cílů a priorit stanovených jednotlivými dokumenty (např. Bruggské komuniké, atd.) či plnění některých společných indikátorů  Articles/Surveys- kratší tematické studie či průzkumy na konkrétní téma z aktuální agendy evropské politiky OV– např. Předčasné odchody ze vzdělávání 2013, Učení se na pracovišti (2014), Inovace v OV (2014)  Vet in Europe-Spotlight (Odborné vzdělávání v Evropě- leták)-přehled základních fakt o OV v ČR – schéma systému, popis specifik systému, vybrané statistiky

 ReferNet ČR -všechny produkty ReferNetu ČR zdarma ke stažení -odkazuje na zahraniční zdroje informací -upozorňuje na novinky, konference, semináře a workshopy (ČR i zahraničí) -pravidelné statistiky Cedefopu, krátké zprávy- tzv. Briefing Notes (i česky)

40 výročí Cedefopu Od původních kořenů k novým cestám   nejrůznější akce k připomenutí významného data.  V květnu vyjde speciální vydání magazínu „Skillset and Match“, které upozorní na úspěchy v odborném vzdělávání za posledních 40 let a představí plány do budoucna

Plány a priority Cedefopu  Podpora modernizace systémů odborného vzdělávání  Profesní dráhy a přechody  Další odborné vzdělávání a příprava  Vzdělávání dospělých a učení se na pracovišti  Analýza potřeb kvalifikací a kompetencí Příklady zajímavých publikací, platforem a šetření Cedefopu :  první celoevropské šetření kvalifikací ( dospělých v 28 zemích)- cíl: zjistit, jak se kvalifikace shodují či neshodují s měnící se poptávkou po kompetencích a se složitostí pracovních míst  2014 Nová databáze o financování vzdělávání dospělých (návrhy a fungování systémů sdílených nákladů ve 27 zemích EU)  2014 nová stránka European Skills Panorama- záměrem je vytvořit interaktivní webovou platformu, poskytující přístup k údajům a statistikám o trendech v kompetencích a kvalifikacích i pracovních místech v Evropě

Příklady zajímavých publikací, platforem a šetření Cedefopu :  2014 Příručka pro poskytovatele OV (navazuje na evropské priority v OPV s cílem zlepšit zvýšit míru účasti a zlepšit přístup k němu)  2015 Monitorovací zpráva Stronger VET for better lives (výsledky učení a jejich využívání i dopad v zemích EU); připravena bude i příručka pro aplikaci výsledků učení  2015 Hodnoticí zpráva o učení na pracovišti v dalším OVP (inovace, učení se na pracovišti, ekonomické a sociální výhody dalšího OVP)  2015 Zpráva o stavu odborného vzdělávání a další profesní přípravy v Evropě

V čem pro Vás může být ReferNet a Cedefop ještě přínosný?  Databáze Vet-bib Obsahuje cca záznamů, za 10 let existence sítě přispěli její členové více než záznamy.Obsahuje např. právní a politické dokumenty, zprávy,případové studie, příklady dobré praxe,statistiky, novinové články, výstupy z konferencí, databáze a weby, glosáře, tematická bibliografie ke klíčovým tématům z oblasti odborného vzdělávání (z různých zpráv a výstupů sítě atd..  Evropský Tezaurus odborné přípravy (ETT) Užitečný multilingivistický nástroj (11 jazyků; 1207 termínů k tématům z oblasti LLL, uznávání, certifikace, poradenství, odborného vzdělávání, předvídání kvalifikačních potřeb, atd., napomáhající srozumitelnosti mezi uživateli); pdf volně ke stažení

 Databáze zpráv přehledových zpráv VET in Europe - Country Report Umožňuje vyhledávat podle zvoleného tématu a porovnat danou problematiku v jednotlivých zemích  Databáze a statistiky, publikace: indicators/statistics-and-graphs  Stručné zprávy Cedefopu (Briefing Notes) Krátké zprávy na různá aktuální témata, např. rámce kvalifikací, stárnutí pracovní síly, prostupnost vzdělávacích systémů, odborné vzdělávání, atd. Výtah v češtině je k dispozici na Kompletní český překlad nabízí Zpravodaj NÚV Odborné vzdělávání v zahraničí.

Děkuji za pozornost Martina Kaňáková, Národní koordinátor za NÚV