VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Likvidace a insolvenční zákon
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
Insolvenční řízení.
Ustavení a vznik.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Zrušení a zánik obchodní společnosti.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
KRITÉRIA ČLENĚNÍ PODNIKU
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
OBCHODNÍ JMÉNO PODNIKU. Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1161 Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
STÁTNÍ PODNIK.
ZÍSKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1178 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy.
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Pojem likvidace, její zahájení
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Likvidace obchodní společnosti 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik.
Obchodní společnosti I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Veřejná obchodní společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Živnostenské podnikání
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Veřejná obchodní společnost
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Insolvence - oddlužení
Transkript prezentace:

VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1164 Ročník: 1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma: Vznik a zánik podniku Jméno autora: Ing. Barbora Prošková Vytvořeno dne: 8.října 2012 Metodický popis, (anotace) Prezentace interaktivně seznamuje žáky s postupem založení, vzniku, zrušení a zániku podniku. Žáci dle zadání na snímku s obrázkem chlapce vyhledávají informace v Obchodním zákoníku, následuje snímek s řešením a označením příslušeného paragrafu.

Zahájení podnikání má 2 stupně: 1. Založení podniku/obchodní společnosti 2. Vznik podniku

Čím je společnost založena?

1. Založení společnosti (§ 57) Společnost je založena podpisem společenské smlouvy všemi zakladateli (nestanoví-li obchodní zákoník jinak)

Čím společnost vzniká?

Společnost vzniká dnem zápisu do Obchodního rejstříku. 2. Vznik společnosti (§ 62) Společnost vzniká dnem zápisu do Obchodního rejstříku. Návrh na zápis do OR musí být podán do 90 dnů od založení společnosti (nebo od doručení průkazu podnikatelského oprávnění).

Ukončení podnikání má 2 stupně: Zrušení podniku - předchází zániku podniku a může mít různé důvody, uvedené v Obchodním zákoníku Zánik podniku - dnem výmazu z Obchodního rejstříku

Jaké jsou důvody zrušení podniku?

Důvody zrušení podniku (§ 68, odst. 2, 3, 4) a) S likvidací - Uplynutím doby, na kterou byl založen - Splněním cíle, pro který byl založen - Rozhodnutím podnikatele - Rozhodnutím soudu - Úmrtím podnikatele b) Bez likvidace - Fúze (= sloučení/splynutí s jiným podnikem) - Rozdělení podniku - Změna právní formy podnikání - Bankrot (= úpadek) - pro likvidaci není dostačující majetek

Co je to likvidace a jak probíhá?

je vypořádání majetkových poměrů podniku Likvidace (§ 70) je vypořádání majetkových poměrů podniku Společnost vstupuje do likvidace ke dni, k němuž je zrušena. Vstup společnosti do likvidace se zapisuje do Obchodního rejstříku. Po dobu likvidace užívá společnost obch. jméno s dovětkem "v likvidaci„ u FO se jedná o prodej majetku, úhradu dluhů a vymáhání pohledávek u PO je jmenován likvidátor (= osoba, jež provádí likvidaci)

Kdo jmenuje osobu likvidátora a jaké jsou jeho hlavní úkoly?

Likvidátor (§ 71 -75) je jmenován statutárním orgánem popř. soudem soustředí peněžní prostředky podniku u jedné banky hradí závazky podniku vymáhá pohledávky od dlužníků firmy zpeněží co nejvýhodněji majetek podniku zjistí-li, že společnost je předlužena, podá návrh na prohlášení konkurzu

= podnik není schopen platit své závazky, je dlouhodobě zadlužen Bankrot/úpadek = podnik není schopen platit své závazky, je dlouhodobě zadlužen Řešení bankrotu: Konkursní řízení Reorganizace Oddlužení

a) Konkurzní řízení = soudní řízení, při němž je zpeněžen majetek dlužníka a výtěžek je rozdělen mezi jeho věřitele je upraveno Insolvenčním zákonem (Zákon č. 182/2006 Sb.) návrh na konkurz podávají věřitelé či sám podnik u soudu konkurzní podstatu tvoří majetek podniku cílem je uspokojit věřitele zahájení konkurzu oznámí soud zveřejněním - tímto dnem se podnik stává úpadcem a nesmí manipulovat se svým majetkem věřitelé se musí přihlásit do 30 dnů od prohlášení konkurzu soud určí správce konkurzní podstaty

Správce konkurzní podstaty Navrhuje způsob zpeněžení majetku podniku a) dražbou b) prodejem mimo dražbu O svém postupu informuje soud, který jeho návrh schvaluje a vydává Rozvrhové usnesení, dle kterého se uspokojují nároky z konkurzu v pořadí: Náklady na soudní jednání Odměna správci konkurzní podstaty Nároky zaměstnanců firmy Stát (daně, poplatky, cla, příspěvky na soc. pojištění) Ostatní věřitelé

b) Reorganizace = úpadkové řízení, při kterém se pohledávky věřitelů postupně uspokojují z dále provozovaného podniku úpadce V ČR zavedena Insolvenčním zákonem až v r. 2008 Dlužník podá k insolvenčnímu soudu insolvenční návrh pro hrozící úpadek Soud stanoví insolvenčního správce a schválí reorganizační plán (ten ruší původní pohledávky a věcná práva a nově vymezuje rozsah a obsah pohledávek za úpadcem, věcná práva k majetku v majetkové podstatě a stanoví opatření sledující ozdravení dlužníkova podniku a průběh reorganizace)

c) Exekuce = zabavení majetku Přistupuje se k ní u malých firem/živností Většinou pokud podnik má jen 1 věřitele

KONEC VÝKLADU

Literatura SYNEK, Miroslav; KISLINGEROVÁ, Eva a kol. Podniková ekonomika. Praha : Nakladatelství C. H. BECK, 2010. ISBN: 80-7400-336-3 ŠVARCOVÁ, J. a kol. Ekonomie - stručný přehled, 2009/2010. Zlín, CEED 2009. ISBN 978-80-903433-8-2

Zdroje Zdroje obrázků: Obchodní zákoník - zákon č. 513/1991 Sb.,18. 3. 2012. Dostupný na: http://www.zakony.propravo.cz/2011/02/obchodni-zakonik-zakon-c-5131991-sb.html Zdroje obrázků: Všechny použité obrázky pochází od Microsoft, Klipart z aplikace MS Office, 2012