23.4.2007 Mgr. Helena Kalasová NADNÁRODNÍ SPOLUPRÁCE 2004 - 2006 INTERREG IIIB CADSES 2007 - 2013 OP Nadnárodní spolupráce STŘEDNÍ EVROPA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Advertisements

PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Co nového v Karpatské úmluvě? Mgr. Jana Vavřinová Ministerstvo životního prostředí Rožnov pod Radhoštěm, 9. – 10. června 2008.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Projekt MISTER Military and Industrial SiTes Reuse Opětovné využití vojenských a průmyslových areálů.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Mgr. Helena Kalasová OP NADNÁRODNÍ SPOLUPRÁCE 2007 – 2013.
FONDY EU Programové období
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
OP Nadnárodní spolupráce Střední Evropa Helena Kalasová HARMONOGRAM –OP schválen Evropskou komisí –Vyhlášení 1. výzvy 3.3. –
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
ESPON Priorita 4 – projekt ESPONTrain
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
OP Meziregionální spolupráce
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
OP NADNÁRODNÍ SPOLUPRÁCE 2007 – 2013
Závěrečná konference projektu
Operační programy nadnárodní a mezinárodní spolupráce
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Mgr. Helena Kalasová NADNÁRODNÍ SPOLUPRÁCE INTERREG IIIB CADSES OP Nadnárodní spolupráce STŘEDNÍ EVROPA

Mgr. Helena Kalasová 2004 – 2006 Iniciativa ES INTERREG IIIB CADSES

Mgr. Helena Kalasová Podpora harmonického územního rozvoje a integrace ve stanovených územích Evropy Prostor CADSES - Středoevropské, jaderské, podunajské a jihovýchodní evropské území INTERREG IIIB CADSES

Mgr. Helena Kalasová Rakousko Německo Řecko Itálie Česká republika Slovensko Polsko Slovinsko Maďarsko Albánie Bosna a Hercegovina Bulharsko Chorvatsko Srbsko a Černá hora Makedonie Moldávie Ukrajina Rumunsko

Mgr. Helena Kalasová Priority Priorita 1 Podpora územně rozvojových přístupů a činností pro sociální a ekonomickou soudržnost Priorita 2 Efektivní a trvale udržitelné dopravní systémy a přístup k informační společnosti Priorita 3 Podpora nakládání s krajinou, přírodním a kulturním dědictvím Priorita 4 Ochrana životního prostředí, hospodaření se zdroji a předcházení rizikům

Mgr. Helena Kalasová Finanční alokace ČR z ERDF pro iniciativu ES Interreg III ( ) Interreg IIIA Interreg IIIB Interreg IIIC ,- EUR ,- EUR ,- EUR 80% 14% 6%

Mgr. Helena Kalasová nadnárodní studie; vytvoření nové a rozšíření existující nadnárodní spolupráce; pilotní akce a projekty s nadnárodní dimenzí; výměna know-how a zkušeností mezi subjekty politiky územního rozvoje; studie proveditelnosti pro budoucí investice. Výstupy projektů

Mgr. Helena Kalasová Řídící orgány - nadnárodní úroveň Řídící orgán (Managing Authority - MA) Platební orgán (Paying Authority - PA) Řídící výbor (Steering Committee - SC) Monitorovací výbor (Monitoring Committee - MC) Společný technický sekretariát (Joint Technical Secretariat - JTS) Nadnárodní Kontaktní místo CADSES (Transnational CADSES Contact Point - TCCP)

Mgr. Helena Kalasová Řídící orgány - národní úroveň Národní výbor (National Committee -NC) Kontaktní místo CADSES (CADSES Contact Point - CCP) Národní koordinátor - MMR (National Coordinator - NCo) Orgán kontroly prvního stupně - CRR ČR

Mgr. Helena Kalasová Účast na projektu iniciuje projekty odpovídá za postup projednání žádosti a realizaci projektu odpovídá za kvalitu a plnění projektu odpovídá za celkovou podporu z ERDF účastní se na projektu pod vedením Vedoucího partnera projektu zpracovává buď sám, nebo prostřednictvím dalších subjektů svou část projektu jak veřejný tak i soukromý subjekt, který se zabývá územním plánováním, regionální nebo ekonomickou politikou, nebo jinou obdobnou problematikou Vedoucí partner projektu Projektoví partneři

Mgr. Helena Kalasová Účast České republiky v projektech iniciativy ES Interreg IIIB CADSES První výzva Druhá výzva termín pro podání žádostí projektů s českou účastí vybráno projektů s českou účastí termín pro podání žádostí projektů s českou účastí vybráno projektů s českou účastí

Mgr. Helena Kalasová Třetí výzva termín pro podání žádostí projektů s českou účastí vybráno projektů s českou účastí schváleny 2 projekty s českým vedoucím partnerem leden Čtvrtá výzva termín pro podání žádostí projektů s českou účastí vybráno projektů s českou účastí listopad

Mgr. Helena Kalasová Podané žádosti123 Schválené žádosti47 LP4 PP77 Celkem přidělené prostředky pro české PP (€) Z toho ERDF (€) Přehled zapojení ČR partnerů do programu CADSES

Mgr. Helena Kalasová CADSES - Přehled podaných a schválených projektů

Mgr. Helena Kalasová CADSES – Přehled počtu schválených projektů dle priorit

Mgr. Helena Kalasová CADSES – Přehled počtu projektových partnerů dle zemí

Mgr. Helena Kalasová CADSES – Přehled Vedoucích partnerů dle zemí

Mgr. Helena Kalasová

Mgr. Helena Kalasová Projekt CITYREGIO -trval 41 měsíců, celkem 14 partnerů ze 3 zemí (4 z ČR) - Celk. rozpočet € , z toho ERDF € Cílem projektu je zvýšit výkonnost zapojených městských regionů a podněcovat jejich ekonomický rozvoj. -Výsledky: regionální lokalizační informační systémy, studie proveditelnosti pro strategické investice a klastrování malých a středních podniků (MSP). Projekt CITYREGIO II -Navázal na CITYREGIO, 04/2006 – 03/2008 -Celk. rozpočet € , z toho ERDF € Vedoucí partner je Útvar rozvoje a koncepce města Plzně -16 partnerů z 6 zemí (2 partneři z ČR) -Klíčovou aktivitou města Plzně v projektu je hledání nejvhodnějšího urbanistického řešení Jižního města a příprava územní dokumentace k tomuto strategickému území až do úrovně regulačního plánu -Projekt Plzeň – Jižní město si klade za cíl navrhnout a realizovat vznik nové, urbanisticky hodnotné městské části s pestrou skladbou funkčního využití území. -Je zde možné realizovat projekty z oblasti bydlení, občanské vybavenosti i pracovních příležitostí. Může zde vzniknout svébytná městská část s veškerým potřebným vybavením, zároveň je zde příležitost lokalizovat projekty celoměstského i regionálního charakteru – strategickou výrobní zónu, výstavní areál, či projekty reagující na stále se zvyšující poptávku po volno-časových aktivitách – sportovní a zábavní centrum, aquapark apod.

Mgr. Helena Kalasová SEMINÁŘ INTERREG IIIB CADSES A OP STŘEDNÍ EVROPA 30. – 31. května, Praha Zkušenosti LP a PP z realizace projektů Interreg IIIB CADSES Prezentace nového OP Nadnárodní spolupráce STŘEDNÍ EVROPA Vyměňování zkušeností, plánování společných projektů Podrobnosti a přihláška na fondy.czwww.strukturalni- fondy.cz Přihlášky zaslat nejpozději do 4.5.

Mgr. Helena Kalasová 2007 – 2013 Cíl 3 Evropská územní spolupráce OP Nadnárodní spolupráce STŘEDNÍ EVROPA

Mgr. Helena Kalasová Prostor STŘEDNÍ EVROPA pro nadnárodní spolupráci –Rakousko –Česká republika –Německo (část) –Maďarsko –Itálie (část) –Polsko –Slovenská republika –Slovinsko –Ukrajina (prozatím nepotvrzeno)

Mgr. Helena Kalasová

Mgr. Helena Kalasová Finanční alokace ERDF pro ČR

Mgr. Helena Kalasová ERDF příspěvky členských států programu STŘEDNÍ EVROPA

Mgr. Helena Kalasová Implementace – Řídící struktury Monitorovací Výbor (MC) Zástupci regionální a národní úrovně členských států, vykonává funkce i bývalého „Řídícího výboru“ Řídící orgán (MA) Město Vídeň (Odbor pro EU strategii a ekonomický rozvoj) Společný technický sekretariát (JTS) Mezinárodní personální obsazení integrované do institucionální struktury Řídícího orgánu ve Vídni Certifikační orgán (CA) Město Vídeň (Odbor pro rozpočet a financování) Auditní orgán (AA) Rakouské Federální kancléřství IV/3 v úzké spolupráci s národními kontrolními orgány členských států (Group of Auditors) Orgány kontroly prvního stupně (FLC Authorities) Koordinováno v každém členském státu Kontaktní místa (CPs) Ustanovená členskými státy

Mgr. Helena Kalasová Priority programu 1. Usnadňování/umožňování inovace ve Střední Evropě 2. Zlepšování dostupnosti Střední Evropy a v rámci ní 3. Odpovědné užívání životního prostředí 4. Zvyšování konkurenceschopnosti a atraktivity měst a regionů 5. Technická pomoc

Mgr. Helena Kalasová Priorita č. 1 – Usnadňování/umožňování inovace ve Střední Evropě Cíl Zlepšit inovační klima ve všech regionech a umožnit jim lépe využít jejich rozvojový potenciál oslovením jejich specifických potřeb a oblastí pro zlepšení, při současné podpoře jejich silných stránek. Oblasti intervence P1.1 Zlepšování rámcových podmínek pro inovaci P1.3 Podpora rozvoje znalostí P1.2 Budování kapacit pro šíření a aplikaci inovací

Mgr. Helena Kalasová Priorita č. 2 – Zlepšování dostupnosti Střední Evropy a v rámci ní Cíl Posílit – prostřednictvím inovačních řešení – interní soudržnost států Střední Evropy zlepšením jejich interní a externí dopravní dostupnosti v celé oblasti při důsledném zohlednění zásad udržitelného rozvoje. Oblasti intervence P2.1 Zlepšování vzájemné propojenosti Střední Evropy P2.3 Podpora udržitelné a bezpečné mobility P2.2 Rozvíjení multimodální logistické spolupráce P2.4 ICT a alternativní řešení pro zlepšování přístupu

Mgr. Helena Kalasová Priorita č. 3 – Odpovědné užívání životního prostředí Cíl Odpovědné využívání a ochrana ekologického potenciálu Střední Evropy podporou inovativních a udržitelných přístupů k řízenému využívání přírodních zdrojů, snižování rizik a rozšiřování přírodního prostředí. Oblasti intervence P3.1 Budování vysoce kvalitního životního prostředí na základě řízení přírodních zdrojů a přírodního dědictví P3.3 Podpora využívání obnovitelných energií a zvyšování účinnosti ve využívání energií P3.2 Snižování dopadů přírodních i člověkem způsobených rizik P3.4 Podpora ekologicky šetrných technologií a postupů

Mgr. Helena Kalasová Priorita č. 4 – Zvyšování konkurenceschopnosti a atraktivity měst a regionů Cíl Posílení koncepce polycentrické struktury osídlení zlepšit kvalitu života a podporovat udržitelný rozvoj měst a regionů. Oblasti intervence P4.1 Budování polycentrických sídelních struktur a územní spolupráce P4.3 Využívání kulturních zdrojů ke zvyšování atraktivity měst a regionů P4.2 Řešení územních dopadů demografických a sociálních změn na rozvoj měst a regionů

Mgr. Helena Kalasová Finanční prostředky Návrh míry spolufinancování projektů: ČR, Polsko, Slovensko, Maďarsko : 85:15 Itálie, Německo, Rakousko,Slovinsko: 75:25 Prozatím nebylo dosaženo konsensu Návrhy jsou nyní diskutovány na národních úrovních Rozhodnutí přesunuto na další jednání skupiny Task Force (květen 2007)

Mgr. Helena Kalasová Pravidlo flexibility V jednání je možnost zapojení subjektů z jiných prostorů pro nadnárodní spolupráci do programu „Střední Evropa“ Zájem je zaměřen zejména na Jižní oblast bývalého CADSES prostoru Všechny členské státy navrhují využít tzv. pravidlo 20 %, 20 % z rozpočtu projektu je možno využít mimo vymezený prostor Střední Evropa Návrh musí schválit Evropská komise z důvodu zajištění standardu finanční kontroly i mimo vymezený prostor

Mgr. Helena Kalasová Pravidlo n+2 pro roky bude platit pravidlo n+3 dále už n+2

Mgr. Helena Kalasová Implementace – Základní kvalitativní požadavky na projekty I. Nadnárodní tematické zaměření Nadnárodní partnerství (minimálně 3 partneři ze 3 zemí) Vysoký inovační potenciál, efektivní vytváření a šíření znalostí Konkrétní výsledky (příprava investic, rozvoj funkčních geografických oblastí, znalostní management a kapitalizace)

Mgr. Helena Kalasová Implementace – Základní kvalitativní požadavky na projekty II. Partneři – příjemci finanční podpory –Národní, regionální a lokální veřejné instituce –„public equivalent bodies“ –Soukromé subjekty Schváleno zařazení jako „cílové skupiny“ V diskusi je zařazení mezi příjemce finanční podpory

Mgr. Helena Kalasová Výběr projektů Otevřené, uzavřené - tematické výzvy, výzvy na strategické projekty –podmínky výzev formuluje Monitorovací výbor Přístup zdola-nahoru Přístup seshora-dolů 1 krokový rozvoj a výběr projektů 2 krokový rozvoj a výběr projektů

Mgr. Helena Kalasová CENTRAL PROGRAMME KICK-OFF forum KDY: 2. – KDE: Radnice města VÍDEŇ Kontakt: –Department for EU Strategy and Economic Development City of Vienna 2. oznámení s programem bude k dispozici v květnu Aktuální informace fondy.cz/spoluprace-nadnarodni

Mgr. Helena Kalasová Kontakt Mgr. Helena Kalasová Ministerstvo pro místní rozvoj odbor územních vazeb Staroměstské nám. 6 pracoviště Letenská 3 telefon: internet: