Uzavírání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Advertisements

Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Digitální učební materiál
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření4.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Vybrané právní aspekty pracovního práva
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma: Podmínky sjednané mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
Pracovní vztahy.
Teleworking Projekt Cristal. 3 základní okruhy problému  Jak postavit pracovní smlouvu  Rozvržení pracovní doby  Odpovědnostní vztahy.
Pracovní smlouva Po úspěšném absolvování pracovního pohovoru čeká uchazeče před nástupem další důležitý krok – podpis pracovní smlouvy.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Další možnosti skončení pracovního poměru Ročník:3. Datum.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Návrh struktury personálního spisu
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.
JUDr. Jaroslav Stránský
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Výpověď pro porušování povinností a neuspokojivé výsledky
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1263Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Jak správně vést evidenci pracovní doby
Pracovní cesty a cestovní náhrady
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1262Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní smlouva Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Skončení pracovního poměru
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Pracovní právo Ostrava 16. – 17. června 2014 Mgr. Klára Holubová
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Předsmluvní vztahy, vznik a změny pracovního poměru JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
PRACOVNÍ SMLOUVA VY_32_INOVACE_1_1_5 PRACOVNÍ SMLOUVA Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 10. a 13. února 2012.
Základy pracovněprávních vztahů
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název vzdělávacího materiálu
Digitální učební materiál
JUDr. Milan Tomeš - Profil
Transkript prezentace:

Uzavírání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Obecná úprava doby určité Podle obecné úpravy nesmí doba určitá nesmí trvat déle, než 3 roky. Sjednání pracovního poměru na dobu určitou lze mezi týmiž smluvními stranami opakovat nejvýše dvakrát. Celkem smí být tedy pracovní poměr sjednán až třikrát po sobě. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Obecná úprava doby určité Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje i jeho prodloužení. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplyne doba 3 let, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami se nepřihlíží. Pokud mezi jednotlivými dobami určitými uplynulo méně, než 3 roky, jde o opakování doby určité. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

4 § 39 odst. 4 zákoníku práce: (4) Jsou-li u zaměstnavatele dány vážné provozní důvody nebo důvody spočívající ve zvláštní povaze práce, na jejichž základě nelze na zaměstnavateli spravedlivě požadovat, aby zaměstnanci, který má tuto práci vykonávat, navrhl založení pracovního poměru na dobu neurčitou, nepostupuje se podle odstavce 2 za podmínky, že jiný postup bude těmto důvodům přiměřený a písemná dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací upraví a) bližší vymezení těchto důvodů, b) pravidla jiného postupu zaměstnavatele při sjednávání a opakování pracovního poměru na dobu určitou, c) okruh zaměstnanců zaměstnavatele, kterých se bude jiný postup týkat, d) dobu, na kterou se tato dohoda uzavírá. Písemnou dohodu s odborovou organizací je možné nahradit vnitřním předpisem jen v případě, že u zaměstnavatele nepůsobí odborová organizace; vnitřní předpis musí obsahovat náležitosti uvedené ve větě první. Právní úprava výjimky © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

5 Podmínky uplatnění jiného postupu Úprava výjimky znovu zavedla možnost sjednávat a opakovat pracovní poměry na dobu určitou i bez omezení v případě, že jsou u zaměstnavatele dány: vážné provozní důvody, nebo důvody spočívající ve zvláštní povaze práce. Uplatnění výjimky je dále vázáno na to, že: po zaměstnavateli nelze spravedlivě požadovat založení pracovního poměru na dobu neurčitou, obecná úprava pracovních poměrů na dobu určitou (třikrát a dost) není dostatečná. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

6 „Test“ možnosti uplatnění výjimky Za účelem zjištění, za jsou splněny podmínky pro uplatnění výjimky, lze aplikovat test s pomocí otázek: 1.Jsou zaměstnavatelovy důvody tak vážné, že nedostatečná nebo žádná reakce na ně by mohla způsobit újmu nebo jiné podstatné těžkosti? 2.Lze předpokládat, že uzavření pracovního poměru na dobu neurčitou se zaměstnanci dotčenými vážnými důvody, by bylo významnou příčinou újmy, problému nebo těžkosti? 3.Mohl by zaměstnavatel sám svým přičiněním působení vážných důvodů vyloučit nebo minimalizovat? 4.Existuje jiný rozumně myslitelný způsob jak na vážné důvody reagovat, než opakované uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou? 5.Ukázalo se jako nedostatečné a nevyhovující postupovat při uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou s využitím pravidla třikrát tři? © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

7 Na existenci vážných provozních důvodů, pro které nelze na zaměstnavateli spravedlivě požadovat založení pracovního poměru na dobu neurčitou, lze usuzovat, pokud odpovědi zní: 1.Ano. 2.Ano. 3.Ne. 4.Ne. 5.Ano. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. „Test“ možnosti uplatnění výjimky

8 Výjimka bude uplatnitelná tam, kde je na první pohled zřejmé, že nelze založit pracovní poměr na dobu neurčitou a buď nestačí doba trvání 3 roky, nebo je třeba opakovat dobu určitou víckrát než třikrát po sobě. Typicky se bude jednat o případy: sezónních prací, zvláštního (například grantového) způsobu financování. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. Případy, kdy lze uplatnit jiný postup

9 Další podmínky uplatnění jiného postupu Jiný postup musí být přiměřený. Pokud u zaměstnavatele působí odborová organizace, musí být jiný postup sjednán v dohodě s odborovou organizací (může se jednat o kolektivní smlouvu, ale nemusí). Zákon předepisuje podstatné náležitosti této dohody. Když u zaměstnavatele odborová organizace nepůsobí, vydá tatáž pravidla ve formě vnitřního předpisu. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

10 Obsah dohody (vnitřního předpisu) Dohoda (vnitřní předpis) musí obsahovat: bližší vymezení důvodů, pravidla jiného postupu zaměstnavatele při sjednávání a opakování pracovního poměru na dobu určitou, okruh zaměstnanců zaměstnavatele, kterých se bude jiný postup týkat, dobu, na kterou se dohoda uzavírá nebo vydává vnitřní předpis. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

11 Pozornost je třeba věnovat zejména pravidlům jiného postupu. Musí být sjednáno, resp. stanoveno, jak bude zaměstnavatel při sjednávání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou postupovat. Například na jak dlouho budou pracovní poměr uzavírány, kolikrát po sobě budou uzavírány apod. Je-li to nutné a přiměřené, může jiný postup spočívat i v neomezeném řetězení pracovních poměrů na dobu určitou. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. Obsah dohody (vnitřního předpisu)

Děkujeme za pozornost. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.