Ochrana spotřebitele v ČR – 2. část SZPI, HS, VS a další instituce legislativa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropská a česká legislativa ve výrobě a distribuci potravin
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Ochrana spotřebitele v ČR – 2. část
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Potravinová politika.
Biopotraviny ve školním stravování
Bezpečnost potravin - regulace v EU
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Bezpečnost potravin v ČR
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Problematika dozoru nad kosmetickými prostředky
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Právní režim nakládání s odpady
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Ochrana spotřebitele ve světě + spotřebitelské organizace v ČR Ralph Nader : "the best way to ask society how the economy is doing is to measure the health,
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Ochrana veřejného zdraví
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Hygiena a epidemiologie
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Ochrana spotřebitele v ČR – 2. část SZPI, HS, VS a další instituce legislativa

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Činnosti:  Kontrolní – a) zdravotní nezávadnosti - kontrola mikrobiologických požadavků a kontrola obsahu cizorodých látek ( aditiv, reziduí pesticidů…) RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed – Evropský úřad pro bezpečnost potravin („In Focus“, „Advisory Forum“) SZPI – „národní kontaktní místo v systému rychlého varování“ VS, HS, ÚKZÚZ b) jakosti – analytických (obsah tuku, cukru…) a senzorických znaků a správnost označení (jakostní třída, doba spotřeby…) (MZd – ÚZPI – Ústav zem. a potrav.informací) Nové předpisy EU:

 Laboratorní a) zkoušky - mikrobiologické, chemické, fyzikální a smyslové požadavky Brno – víno, GMO, chemické rozbory 6 b) senzorické zkoušení - osoby Platné metody zkoušení: Mezilaboratorní porovnávání zkoušek (národní i mezinárodní)  Certifikační a) víno – víno, ovoce a zelenina – dovoz a vývoz z/do třetích zemí b) potraviny – žádost výrobce (export)  Mezinárodní vztahy

ZÁKON o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů  Zemědělské výrobky (mimo živočišní)  Potravinářské výrobky  Saponátové výrobky (prací, mycí, namáčecí, čisticí nebo avivážní prostředek )  Mydlářské výrobky (živočišní nebo rostlinný tuk, použití viz výše mimo aviváž)  Tabákové výrobky  +++suroviny pro výše uvedené skupiny  dodržování legislativy, bezpečnost výrobků, neklamání spotřebitele  ochrana zapsaného označení původu nebo zeměpisného označení výrobků, potravin nebo surovin anebo tabákových výrobků  evidence podnikatelů uvádějících do oběhu nebo vyvážejících čerstvé ovoce, čerstvou zeleninu nebo konzumní brambory  evidence výrobců saponát. a mydlář. a tabák. výrobků  schvalování ozařoven (informování orgánů EU)  ověřování odrůd, původu, cukernatosti a hmotnosti vinných hroznů určených pro výrobu jakostního vína s přívlastkem a vydávání dokladů,  zatřiďování vín

Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích  Pojmy (potraviny, přídatné látky…..)  Povinnosti provozovatelů potravinářských výrobků ( mj. ohlašovací, evidence o provedené deratizaci a dezinsekci, stanovení kritických bodů, hygienické požadavky...  Povinnosti výrobců a dovozců přídatných látek neevidovaných, nových potravin určených pro zvláštní výživu, doplňků stravy a potravin pro zvláštní lékařské účely – etiketa – Ministerstvo zdravotnictví (PL, NPproZV,DS) a SZPI (PproZLÚ)  Ohlašování zásob cukru, fruktózy a izoglukózy  Ozařování potravin  Označování potravin – povinnosti (např. identifikace podniku uvádějícího potravinu na trh, název druhu, skupiny, příp. podskupiny…., množství, data spotřeby, způsob skladování, způsob použití, složení, případné ozařování…,  Uvádění potravin do oběhu (např. potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti, použitelné k jinému než původnímu použití…)  …

Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků: - způsob označování + neklamání neexistujícími účinky nebo vlastnostmi - označení množství + „e“ - datum minimální trvanlivosti a doby použitelnosti - údaje o způsobu použití - údaje o složkách potravin - údaje o přídatných látkách - údaje o látkách určených k aromatizaci - údaje o potravinách nového typu a GMP ZÁKON 452/2001 o ochraně označení původu a zeměpisných označení (název níže označeného území) OP - název oblasti, určitého místa nebo země (dále jen "území") používaný k označení zboží pocházejícího z tohoto území, jestliže kvalita nebo vlastnosti tohoto zboží jsou výlučně nebo převážně dány zvláštním zeměpisným prostředím s jeho charakteristickými přírodními a lidskými faktory

Vyhláška č.344/2003, kterou se stanoví požadavky na tabákové výrobky  Pojmy – druhy tabáku, součásti tabákových výrobků  Označování obalů  Varování na obalech – obecné a dodatečné (včetně technických požadavků na varování)  Požadavky na jakost včetně nedovolených složek

Státní veterinární správa České republiky  Produkty živočišního původu, zdraví zvířat (chov, přeprava, … - cirkusové zvířata, veřejné zdraví – ochrana území před nákazou)  Schválené subjekty  Zákon č. 166/1999 o veterinární péči (105 stran) + základní veterinární požadavky na živočišní produkty + povinnosti osob, které vyrábějí,zpracovávají a uvádějí do oběhu živočišní produkty + prodej zvířat a živočišních produktů v tržnicích a na tržištích + Vnitrostátní přeprava živočišních produktů + Veterinární kontrola + Veterinární vyšetření živočišních produktů + Dovoz zvířat a živočišních produktů + Orgány státní správy ve věcech veterinární péče (MO, MV, obce), orgány veterinární správy a Státní veterinární správa – její úkoly +++ studijní program pro veterinární lékaře

Orgány ochrany veřejného zdraví – hygienické stanice  A) epidemiologie (infekční choroby + dezinsekce a deratizace)  B) hygiena dětí a dorostu (provozování a provozovny zotavovacích akcí, školních jídelen, sportovních zařízení – hřiště, plovárny…)  C) hygiena výživy a PBU – nezávadnost potravin, projektová dokumentace a kolaudace potrav. provozů (stravovací služby +hračky, kosmetika, výrobky pro děti do tří let, výrobky určené pro styk s potravinou, pokrmy a materiály pro ně + zkoušky ze znalosti hub)  D) hygiena komunální (pitná voda, výrobky přicházející do přímého styku s pitnou vodou a chemické látky,koupaliště a sauny, vnitřní prostory budov, činnosti epidemiologicky závažné, hluk, vibrace, neionizující záření, zdravotní rizika, životní prostředí)  E) hygiena práce (ochrana zdraví při práci – fyz., chem. a biolog. faktory, mikroklimatické podmínky, fyzická a duševní (????) zátěž

Zákon č. 258/2000 o ochraně veřejného zdraví  Hygienické požadavky na pitnou vodu + povinnosti provozovatele veřej. vodovodu  Povinnosti provozovatelů koupališť a saun  Hyg. požadavky na – mj. venkovní hrací plochy – provozovatel pískoviště – nezávadnost  Hyg. požadavky na provoz zdravot. Zařízení a ústavů sociální péče (provozní řád, sterilizace, praní prádla  Hyg.požadavky na činnosti epidem. závažné a ubytovací služby (prověřování znalostí, zdravotní průkaz,lékárnička, provozní řád,…)  Povinnosti provozovatelů stravovacích služeb (tepelně neoprac. vejce, syrové maso a ryby,znalosti hub, přibarvování cukrář. Výrobků…)  Povinnosti výrobce, dovozce, prodávajícího a distributora PBÚ (atesty,požadavky pro osoby vyvíjející, vyrábějící a uvádějící na trh kosmetické výrobky – složení a nežádoucí účinky – na adrese podnikatele- veřejně přístupné)  Ochrana zdraví při práci – 4 kategorie + rizikovost práce  Infekce, epidemie, nákaza (mj. klíšťata)  Státní dozor – rozdělení pravomocí a činosti

Další leg. předpisy pro hygienické stanice:  Vyhláška MZ ČR č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy ve znění vyhlášky č.186/2003 Sb.  Vyhláška MZ ČR č. 84/2001 Sb. o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let  Vyhláška 444/2004 Sb., kterou se mění vyhláška MZ ČR č. 26/2001 Sb. o hygienických požadavcích na kosmetické prostředky, o náležitostech žádosti o neuvedení ingredience na obalu kosmetického prostředku a o požadavcích na vzdělání a praxi fyzické osoby odpovědné za výrobu kosmetického prostředku ve znění vyhlášky č. 268/2001 Sb.  Vyhláška MZ ČR č. 75/2003 Sb. o stanovení ingrediencí kosmetických prostředků  Vyhláška MZ ČR č. 137/2001 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných kterou se mění vyhláška MZ ČR č.107/2001 Sb.  Vyhláška MZ ČR č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody