„Je to hezký umět česky!“ Čeština v německých projektech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

NOVÁ MATURITA Stručná informace o průběhu a přípravě.
NOVÁ MATURITA Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Gymnázium, Hranice, Zborovská 293 Maturitní zkouška 2010.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
Gymnázium, Český Krumlov, Chvalšinská 112
MATURITNÍ ZKOUŠKA ČÁST SPOLEČNÁ Český jazyk a literatura Cizí jazyk Matematika/ZSV/Info ČÁST PROFILOVÁ 2 – 3 zkoušky, které stanoví ŘŠ.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov
Maturita 2015.
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
Gymnázium Jana Keplera Praha
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
Martina uková Jakub herák Libor nenutil
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
Maturita 2008? Společná část Profilová část.
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Přijímací řízení pro školní rok 2009/10 Čtyřleté studium.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Nová (státní) maturita
NOVÁ MATURITA 2011 Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
Gymnázium, Brno-Řečkovice, Terezy Novákové 2
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Evropské jazykové gymnázium s.r.o.
Zkoušky pro účely udělení státního občanství České republiky
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ KATEDRA FRANCOUZSKÉHO JAZYKA A LITERATURY DNE 15. LEDNA 2011.
Informace pro maturanty ve školním roce 2015/2016
Přijímací řízení Gymnázium Český Krumlov Školní rok 2016/2017.
Maturita ► Společná část  2 zkoušky ► Profilová část  3 zkoušky.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
M-HELP PROJEKT NA PODPORU MATEMATIKY V JMK. Cíl: Zvýšení úrovně matematických dovedností žáků JMK Metody: - Zvýšení kompetencí učitelů matematiky - Transfer.
3 zkoušky ve společné - státní části + 3 nepovinné 2 zkoušky v profilové – školní části + 2 nepovinné.
SPOLEČNÁ (STÁTNÍ) ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2011 ZAČÍNÁ Od 2.5. do 7.6. probíhá jarní zkušební termín MZ.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Jan Lontschar, Iva Tesařová Diskusní.
La section franco-tchèque de SGO ČESKO-FRANCOUZSKÁ SEKCE SGO.
RAKOUSKO – VÍDEŇ NĚMECKO - REGENSBURG Popis mobilit Mgr. Kristina Maderová Celoživotním vzděláváním k zefektivnění výuky jazyků Seminář k předání informací.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Maturity – jaro Předměty Povinně: Český jazyk a literatura Na výběr jeden z předmětů: - Cizí jazyk -Matematika Jediná úroveň Další (profilové) zkoušky.
Česko-německá studia na IMS FSV UK: Den otevřených dveří Tomáš Nigrin.
UŽITEČNÁ, PROVEDITELNÁ A BEZPEČNÁ MATURITA Návrh změn architektury reformní maturity MŠMT/CERMAT – říjen 2007.
Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji REALIZÁTOR Středisko služeb školám, Plzeň, Částkova 78 PODPOŘENO 2015, 2014, 2013 a.
VOLITELNÉ VYUČOVACÍ PŘEDMĚTY ve 4. ročníku šk. roku 2017/18
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
Maturity – jaro 2017.
Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště
Hotelnictví M/01 HOTELNICTVÍ.
Maturity 2018/2019 listopad 2018 L. Jíša.
VOLITELNÉ VYUČOVACÍ PŘEDMĚTY ve 4. ročníku šk. roku 2019/20
Školní vzdělávací program
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
MATURITNÍ ZKOUŠKA SPOLEČNÁ ČÁST 2018 JARO DIDAKTICKÉ TESTY ČJL, AJ, MA
Transkript prezentace:

„Je to hezký umět česky!“ Čeština v německých projektech Mgr. Petra Pazderová Gymnázium Friedricha Schillera v Pirně

Gymnázium Friedricha Schillera v Pirně Setkávání německých žáků s „praktickou“ češtinou Učebnice Projekty Jazykové soutěže v Sasku

Gymnázium Friedricha Schillera Pirna Binacionální bilinguální německo–český vzdělávací projekt Historie projektu 1991 – první návrhy na projekt 1996 - první přijímací řízení do binacionálního projektu pro německé žáky 1998 – první přijímací řízení do BINA- projektu pro české žáky 2000 – dokončení stavebních prací v internátu, nastěhování českých žáků 2004 – první absolventi binacionálního projektu 2006 - sloučení Gymnázia Rainera Fetschera a Gymnázia Friedricha Schillera 2006-09 rekonstrukce budovy bývalého Gymnázia Rainera Fetschera od roku 2009 – nová budova gymnázia: Seminarstr. 3 schillergymnasium@pirna.de schillergymnasium@pirna.de

Přijímací řízení do binacionálního projektu Němečtí žáci (15) - po 4. ročníku ZŠ - přijímací řízení: písemná a ústní část (německý jazyk, základy anglického jazyka, jazykové a matematické schopnosti, sociální kompetence) Čeští žáci (15) - po 6 letech základní školní docházky - přijímací řízení: písemná a ústní část (český jazyk, matematika, německý nebo anglický jazyk, sociální kompetence) Zakončení studia: Maturitní vysvědčení - oprávnění ke studiu na vysokých školách ve Spolkové republice Německo Certifikát o zakončení prohloubeného bilingválního binacionálního vzdělávání Nostrifikační doložka české smluvní strany opravňující ke studiu na českých vysokých školách Možnost získat k maturitnímu vysvědčení certifikát „CertiLingua“ za vícejazyčné evropské a mezinárodní kompetence.

Hodinová dotace binacionálních tříd        Společná binacionální výuka v němčině Společná binacionální výuka v češtině Skupinová výuka bilinguálně nebo anglicky Skupinová výuka v příslušné mateřské řeči

Jazykové vzdělání v projektu: Němečtí žáci (BINA) Český jazyk jako partnerská řeč - od 5. třídy (6 hodin v týdnu) (NE-BINA třídy s matematicko-přírodovědným profilem – čeština jako 2. cizí jazyk – od 6. třídy, 4 hodiny v týdnu) Anglický jazyk jako první povinný CJ – od 5. třídy Francouzský jazyk – fakultativně od 10. třídy Čeští žáci Německý jazyk jako první povinný CJ – od 7. třídy Německý jazyk jako mateřský jazyk – od 9. třídy Anglický jazyk jako druhý povinný CJ – od 7. třídy

Setkávání německých „BINA“-žáků s „praktickou“ češtinou Binacionální třída Praxe (Betriebspraktikum) - v 9. třídě - 14-denní praktikum v České republice, bydlení v partnerských rodinách Jazykové praktikum (Sprachpraktikum) - v 10. třídě - týdenní studijní pobyt na Gymnáziu Jana Nerudy v Praze, účast ve výuce, odpolední program (kulturní akce, Národní divadlo, památky, reálie) Exkurze (Terezín, Praha) Výměnné pobyty (Tábor, Praha) Předmět Česko-německé vztahy v dějinách a v současnosti - bilingvní výuka - dějiny česko-německých vztahů od 10. století po současnost (kultura, hospodářství, karikatury, filmy) - projekty (setkání s bývalými sudetskými Němci, natáčení filmu, Schmochtitz) - exkurze do Kutné Hory

Učebnice češtiny Třesky plesky, uč se česky! Uč se česky, je to hezký! - procvičování všech řečových dovedností - cyklické prohlubování témat - komunikativní užití gramatiky - doprovodný materiál pro učitele - doprovodné CD Je to hezký umět česky! (textová čítanka)

Projekty („Žáci pro žáky“) Pohádky na cesty - žáci 10. binacionální třídy - vymyšlené nebo převyprávěné pohádky v češtině / němčině - překlad - ilustrace - finanční podpora Letiště Drážďany (grafika, náklady na vydání) Detektivní příběhy Čtyři roční období - rytmizace textů

Jazykové soutěže Soutěž v cizích jazycích (Fremdsprachenwettbewerb) Úroveň B1 Společenského evropského referenčního rámce Kategorie: Skupinová soutěž, Kreativní psaní, Soutěž v jednotlivých jazycích (1,2): Fonetika: nahrávka předem zadaného textu na CD (150-200 slov) Volný projev: odpověď na otázku vycházející z textu (90 sec /60 sec) Čtení s porozuměním (text v rozsahu 200-300 slov /150 slov) Poslech s porozuměním Kreativní psaní Doplňování částí slov do textu Test z reálií - www.bundeswettbewerb-fremdsprachen.de

Hodnocení První cizí jazyk Maximální počet bodů Čas Fonetika, přečtení textu 10 bodů Volný projev 15 bodů 90 sec Kreativní psaní 25 bodů 60 min Doplňování částí slov do textu 80 x 0,25 bodů 30 min Čtení s porozuměním 20 min Reálie 10 min Poslech s porozuměním asi 10 min Celkem 100 bodů

Druhý cizí jazyk Maximální počet bodů Čas Fonetika, přečtení textu 10 bodů Volný projev 60 sec Kreativní psaní 15 bodů Čtení s porozuměním 5 bodů 45 min Reálie Celkem 50 bodů

Jazykový seminář v Lipsku (Zentrales Sprachenseminar) - účast 50 vybraných studentů z ročníků 8-10 (Sasko) - 7 jazykových skupin (jazyky český, francouzský, italský, polský, ruský, španělský, latina) - jazykoví asistenti - prezentace programu v jednotlivých jazycích

Bohemiáda (Bohemiade) - olympiáda z českého jazyka - písemná + ústní část (účast českých žáků) - 2 ročníky, Gymnázium Christiana Weise v Žitavě (Zittau) - 5 kategorií : 1. skupina: žáci, kteří mají 1. rok češtinu 2. skupina: žáci, kteří mají 2. rok češtinu + žáci z 5. BINA-třídy 3. skupina: žáci, kteří mají 3. rok češtinu + žáci z 6. BINA-třídy 4. skupina: žáci, kteří mají 4. rok češtinu + žáci ze 7. BINA-třídy 5. skupina: žáci, kteří mají 5. rok češtinu + žáci z 8. BINA-třídy