Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka 800 260 500 Nový Operační program Životní prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Advertisements

Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal
OPŽP p rogramové období Operační program Životní prostředí  Usnesením vlády č. 867 ze dne 28. listopadu 2012 vymezen samostatný operační.
2. jednání Platformy pro budoucí kohezi Obsah  Institucionální zabezpečení přípravy OPŽP 2014 – 2020  Aktuální stav na evropské úrovni  Stav.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Operační program Životní prostředí
Připravované grantové programy Fondu Vysočiny pro rok 2008 Garant odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
OPŽP PRIORITNÍ OSA 1 Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní SPECIFICKÝ CÍL 1.1 Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Právní režim nakládání s odpady
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
zelená linka: Operační program Životní prostředí
SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
DOTACE PRO OBLAST ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PLZEŇSKÝ KRAJ Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 a předcházení vzniku odpadů.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Operační program životní prostředí
Operační program Životní prostředí
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Operační program Životní prostředí 2014 – 2020
Operační program Životní prostředí
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 Ing. Martina Jiroutová

OPŽP pro roky přípravy na programové období probíhají v ČR již od roku 2010, v čele procesu přípravy je MMR OPŽP svým zaměřením navazuje na OPŽP využívá získaných zkušeností, které směřují k nastavení efektivního a kvalitního systému podpory ochrany životního prostředí

PO 1: Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní 1.1 Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů a zajistit dodávky pitné vody v odpovídající jakosti a množství 1.2 Snížit vnos znečišťujících látek do povrchových a podzemních vod 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu 1.4 Podpořit preventivní protipovodňová opatření PO 2: Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech 2.1 Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek 2.2 Snížit emise stacionárních zdrojů podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek 2.3 Zlepšit systém sledování, hodnocení a předpovídání vývoje kvality ovzduší, počasí a klimatu a ozonové vrstvy Země PO3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika 3.1 Předcházet vzniku odpadů a snížit vliv nebezpečných vlastností odpadů 3.2 Zvýšit podíl materiálového a energetického využití odpadů 3.3 Rekultivovat staré skládky 3.4 Odstranit a inventarizovat ekologické zátěže 3.5 Snižovat environmentální rizika a rozvíjet systémy jejich řízení PO 4 : Ochrana a péče o přírodu a krajinu 4.1 Posílit biodiverzitu na majetku ČR ve správě rezortních organizací ČR 4.2 Posílit biodiverzitu 4.3 Posílit přirozené funkce krajiny 4.4 Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech PO 5: Energetické úspory 5.1 Snížit energetickou náročnost veřejných budov a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie

Alokace pro jednotlivé prioritní osy

Název specifického cíleAlokace v EUR dle POAlokace v CZK dle PO Alokace v % dle specifických cílů PO3 SC 1: Prevence vzniku odpadů € Kč 14 SC 2: Zvýšit podíl materiálového a energetického využití odpadů 56,5 SC 3: Rekultivovat staré skládky 3 SC 4: Dokončit inventarizaci a odstranit ekologické zátěže 26,5 Alokované prostředky FS na SC 3.1 až 3.4

Specifický cíl 3.1 Podporované aktivity: aktivita – Předcházení vzniku komunálních odpadů, aktivita – Předcházení vzniku průmyslových odpadů (např. aplikace technologií, které sníží měrné množství odpadů vznikající ve výrobě).

Specifický cíl 3.2 Podporované aktivity: aktivita – Výstavba a modernizace zařízení pro sběr, třídění a úpravu odpadů (systémy pro sběr, svoz a separaci odpadů a bioodpadů, sběrné dvory a sklady KO, systémy pro separaci KO, nadzemní a podzemní kontejnery včetně související infrastruktury), aktivita – Výstavba a modernizace zařízení pro materiálové využití odpadů, Aktivita – Výstavba a modernizace zařízení na energetické využití odpadů a související infrastruktury, aktivita – Výstavba a modernizace zařízení pro nakládání s nebezpečnými odpady včetně zdravotnických odpadů (vyjma skládkování).

Specifický cíl 3.3 Podporované aktivity: aktivita – Rekultivace starých skládek (technicky nedostatečně zabezpečených). Rekultivace starých skládek technicky nezabezpečených, které byly provozovány před účinností zákona č. 238/1991 Sb. nebo nejpozději v termínu a způsobem dle § 15 odst. 1 a 2 zákona č. 238/1991 Sb.

Specifický cíl 3.4 Podporované aktivity: aktivita – inventarizace kontaminovaných a potenciálně kontaminovaných míst, kategorizace priorit kontaminovaných míst podle závažnosti, aktivita – realizace průzkumných prací (včetně doprůzkumů), analýzy rizik, aktivita – sanace vážně kontaminovaných lokalit.

Pravidla pro žadatele a příjemce podpory Způsobilé náklady: projektová příprava + TDI 6-10%, nemovitosti do 10% Výše podpory: Max 85% FS, Mimo veřejnou podporu Veřejná podpora (de minimis, regionální podpora, energetické využití ???) Finanční nástroje (svozová auta a projekty zaměřené na jiné než komunální odpady) Způsobilí příjemci podpory: podnikatelské i veřejné subjekty (ne fyzické osoby) Kritéria přijatelnosti projektů a hodnocení: vychází z OPŽP Část C – procesy a pravidla administrace: žádost, příprava RoPD, financování, ZVA Část D: publicita, ZVZ, Veřejná podpora Příloha č.1 - Přílohy k žádosti: snaha o maximální zjednodušení (jen to nejdůležitější), el. podání

Nový IS OPŽP

Harmonogram výzev Identifikace specifického cíleZaměření výzvyNastavení výzvy Prioritní osaSpecifický cílPodporované aktivityPříjemciDruh výzvy Předpokládaný datum zahájení přijmu žádostí Předpokládaný datum ukončení příjmu žádostí Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů a vnos znečišťujících látek do povrchových a podzemních vod dle projektů v 1. fázi fázovací výzvy OPŽP fáze fázovací výzvy, nehodnocená výzva Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů a vnos znečišťujících látek do povrchových a podzemních vod bez omezení, dle PD kolová (soutěžní) Zajistit dodávky pitné vody v odpovídající jakosti a množství dle projektů v 1. fázi fázovací výzvy OPŽP fáze fázovací výzvy, nehodnocená výzva Zajistit dodávky pitné vody v odpovídající jakosti a množství bez omezení, dle PD kolová (soutěžní) Zajistit povodňovou ochranu intravilánu omezení na aktivity 1.3.2, a bezpečnostní přelivy v bez omezení, dle PDkolová (soutěžní) Podpořit preventivní protipovodňová opatření omezení na aktivitu dle PDbez omezení, dle PDkolová (soutěžní) Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek bez omezení, dle PDkraje kolová (soutěžní) - grantové schéma Snížit emise stacionárních zdrojů podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek bez omezení, dle PD kolová (soutěžní) Zlepšit systém sledování, hodnocení a předpovídání vývoje kvality ovzduší a souvisejících meteorologických aspektů bez omezení, dle PD kolová (soutěžní) Zvýšit podíl materiálového a energetického využití odpadů aktivity bez omezení, dle PDkolová (soutěžní) Rekultivovat staré skládkybez omezení, dle PD kolová (soutěžní) Dokončit inventarizaci a odstranit ekologické zátěže omezení na aktivity a 3.4.3bez omezení, dle PDkolová (soutěžní) Snížit environmentální rizika a rozvíjet systémy jejich řízení bez omezení, dle PD kolová (soutěžní)

Avízo výzev Prioritní osa 3 Specifický cíl 3.2 Zvýšit podíl materiálového a energetického využití odpadů Aktivita – Systémy pro separaci (bez svozových prostředků) biologicky rozložitelných odpadů (BRO) z nezemědělské činnosti, plastů, papíru, skla, kovů, textilů a nápojových kartonů. – Výstavba/vybavení/modernizace sběrných dvorů. Aktivita Výstavba/vybavení/modernizace kompostáren (pouze zařízení provozovaná v souladu s § 14 odst. 1 zákona o odpadech) Omezení žadatelů: veřejný žadatel (obce, města, kraje, svazky …) Příjem žádostí do

Avízo výzev Prioritní osa 3 Specifický cíl 3.4 Dokončit inventarizaci a odstranit staré ekologické zátěže Aktivita – realizace průzkumných prací, analýz rizik Aktivita sanace vážně kontaminovaných lokalit Příjem žádostí do

Na co si dát pozor Mít s projektem kontakt, i když máte dobrého konzultanta Dobrý projekt, změny stavby v průběhu akce jsou rizikem Analýza potenciálu odpadů: evidence odpadů, reálná čísla, osnova Zadávací řízení: dobrá ZD, změny legislativy, korekce Znát podmínky rozhodnutí, termíny, závazné ukazatele Udržitelnost projektu: 5 let od uvedení do provozu

16 Děkuji za pozornost Ing. Martina Jiroutová Odbor odpadového hospodářství Státní fond životního prostředí České republiky, Kaplanova 1931/1, Praha 11, korespondenční a kontaktní adresa: Olbrachtova 2006/9, Praha 4, tel.: zelená linka