Zkoušky pro účely udělení státního občanství České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Advertisements

Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ) v předškolním vzdělávání
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Hospodářský zeměpis ve výuce oboru Podnikání. Obecný cíl výuky předmětu: formování geografického myšlení porozumění hospodářství v jeho územních souvislostech.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
doc. PaedDr. J. Šindelářová, CSc.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
E-learningový kurz pro examinátory zkoušky pro trvalý pobyt v ČR AUCCJ
Územní samospráva Obce
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Systém výuky českého jazyka a zkoušek pro cizince jako jedné z podmínek pro udělení trvalého pobytu.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
ROLE ÚJOP UK VE VZDĚLÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VYUČUJÍCÍCH ČEŠTINY Dana Hůlková Nývltová ÚJOP UK.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Uznávání cizozemských rozsudků Transkripce Sňatky cizinců JUDr. Blanka Dostálová
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
1 Chystaná novela školského zákona Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání Asociace středních průmyslových škol ČR Špindlerův Mlýn,
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Projekt spolufinancovaný Evropskými fondy prostřednictvím Integrovaného.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Lenka Herčíková,
ČLOVĚK JAKO OBČAN STÁTU
Ing. Veronika Vindemanová
Služební poměr státních zaměstnanců
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ
Mabistrát hlavního města Prahy
Obecná část rozpočtového práva III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
REKVALIFIKAČNÍ ARCHIVNÍ KURZ
Veřejný ochránce práv.
Obecná část rozpočtového práva III
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Zkoušky pro účely udělení státního občanství České republiky

Povinnost předložit osvědčení o znalosti Návrh Zákona o občanství (Ministerstvo vnitra) – v současné době projednáván v Poslanecké sněmovně stanoví: požadavek prokázání znalostí českého jazyka- B1 dle SERRJ a ústavního systému, státních symbolů České republiky, základní orientace v kulturně-společenských, zeměpisných i historických reáliích České republiky, od 1.1. 2014.

Předpokládané počty žadatelů o občanství rok 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 počet správních řízení 2608 2116 2392 2027 2079 1890 1647 1587 1321 1353 1611             

Státní občanství lze udělit žadateli, který splňuje současně tyto podmínky: má na území České republiky povolen trvalý pobyt a) po dobu alespoň 5 let nebo b)po dobu alespoň 3 let, jde-li o žadatele, který je občanem státu Evropské unie (prokázat znalost ČJ i reálií budou muset jak občané států mimo EU, tak i občané z členských států EU - a to včetně Slovenska na rozdíl od současné právní úpravy, podle které slovenští státní občané znalost ČJ v rámci správního řízení o žádosti udělení státního občanství České republiky prokazovat nemusejí) nebo, c)po dobu, která společně s bezprostředně předcházejícím oprávněným pobytem na území České republiky dosahuje alespoň 10 let.

Současný stav jazykových zkoušek a zkoušek z reálií v zemích EU

J

Výběr škol V rámci správního řízení – tj. bude se moci přihlásit jakákoliv škola, i soukromá, škola bude muset splnit požadavky stanovené vyhl. MŠMT, škola bude organizovat obě zkoušky, tj. jazykovou zkoušku i zkoušku z reálií, povolení se bude vydávat na 3 roky s možností prodloužení.

Zajištění informovanosti cizinců Stejný systém jako v případě trvalého pobytu, organizační zajištění Národní ústav vzdělávání, divize Výzkumný ústav vzdělávání (NÚV) ve spolupráci s MŠMT. NÚV bude zajišťovat webové stránky v návaznosti na webové stránky češtiny pro cizince. Proběhnou setkání s neziskovým sektorem.

Zkouška z českého jazyka zkouška MŠMT, MŠMT stanoví specifikace zkoušky, úroveň B1 dle SERRJ písemná: čtení s porozuměním, poslech s porozuměním a psaní, ústní zkouška po úspěšném absolvování písemné zkoušky.

Zkouška z reálií Multiple choice v každé oblasti 10 otázek, nabídky 4 odpovědí, z nichž jen jedna je správná. Na internetu databanka 300 otázek (za každou oblast 100). Znalosti v rozsahu učiva základní školy v oblastech: a) základy státního zřízení a politického systému České republiky, státní správa a samospráva, státní symboly, hospodářské a politické postavení České republiky v Evropě, b) kulturní a historické památky, hlavní reálie minulosti a současnosti České republiky s využitím základních regionálních specifik, c) historické důvody pro zařazení státních svátků a významných dnů, regiony České republiky, surovinové zdroje, základní geografické, demografické a hospodářské charakteristiky, např. zeměpisná poloha, rozloha, členitost, přírodní poměry a zdroje.

Příprava na zkoušky Stát nebude přímo hradit zkoušku ani přípravu na zkoušku jako (bude výrazně snížen správní poplatek za občanství, prostředky použije cizinec na přípravu na zkoušku a na hrazení zkoušky). Systém státem garantované přípravy ve školách, které organizují zkoušku (cca 10 škol) V budoucnu vývoj učebnic, webových stránek, … podobně jako trvalý pobyt

Druhy kurzů podle časového rozsahu a obsahu krátkodobé kurzy v rozsahu 20 pedagogických hodin. Obsahem kurzu je seznámení s formátem zkoušek a základní informace o ústavním systému, státních symbolech České republiky a kulturně-společenských, zeměpisných a historických reáliích České republiky, střednědobé kurzy v rozsahu do 100 pedagogických hodin. Jedná se o jazykový kurz pro středně pokročilé. V rámci konverzační části budou probírána témata zkoušky z reálií, dlouhodobé kurzy v rozsahu nad 100 hodin. Jedná se o jazykový kurz pro mírně pokročilé, v rámci kterého se zopakuje a probere veškerá gramatika a požadované lexikum. V rámci konverzační části budou probírána témata zkoušky z reálií.

Rovnocenné zkoušky Zkoušku dle této vyhlášky nemusí skládat cizinci, kteří předloží doklad o: Certifikované zkoušce z češtiny (CCE) Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze (ÚJOP UK) na úrovni B1, B2, C1, C2 podle SERR pro jazyky. Státní jazykové zkoušce základní, všeobecné nebo speciální z českého jazyka vykonané v Jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky.

Zkoušku z českého jazyka nemusí skládat: děti mladší 12 let, cizinec, který v minulosti navštěvoval alespoň po dobu tří školních let základní, střední, nebo vysokou školu s českým vyučovacím jazykem, žadatel starší 65 let.

Zkoušku z reálií nemusí skládat pokud ke dni podání žádosti nedosáhl věku 15 let – tj. nemusí skládat žáci, kteří se vzdělávali na ZŠ, osoba starší 65 let.

Děkuji za pozornost! marie.cernikova@msmt.cz http://ec.europa.eu/languages/languages-mean-business/index_cs.htm