Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o životním prostředí České republiky za rok 2008.
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Enviro-i-forum Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Stav životného prostredia v roku 2020 zmysel dát v SEIS, INSPIRE a GMES.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Operační program Životní prostředí
SENSE II - výměna dat mezi evropskými státy důsledně dle principů SEIS Jarmila Cikánková CENIA.
Bilance emisí - uhlíková́ stopa města Mirek Lupač Viktor Třebický.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Úspory energie a regenerace
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Národní program snižování emisí České republiky
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Transkript prezentace:

Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního prostředí , Enviro – i – Fórum 2015

3. března 2015 oficiální launch v Evropském parlamentu V tištěné podobě –Syntéza –Hodnocení globálních megatrendů – SOER 2015 Synthesis report – SOER 2015 Assessment of global megatrends – 11 briefings – Global – megatrends – 25 briefings – European – briefings – 9 briefings – Cross-country – comparisons – 39+3 briefings – Countries and regions European Environment: State and Outlook 2015 (SOER 2015)

Countries and regions Cíl: Poskytnout přehled a souhrnné informace o stavu životního prostředí v členských zemích EEA a 3 regionech 39 národních příspěvků (33 členských zemí + 6 spolupracujících zemí) 3 regionální příspěvky: Černomořský, Arktický a Středomořský Publikováno online, s odkazy na relevantní literaturu, data, indikátory a SERIS (State of Environment Reporting Information System, EEA)

Metodika Jednotná metodika EEA EEA podpora, EEA editační systém Připravovány jednotlivými státy – vycházejí z podkladů jednotlivých národních Zpráv o životním prostředí (SoE) V jednotlivých zemích určen vedoucí autor zodpovědný za vznik příspěvku: ČR: NRC SoE + NFP Struktura příspěvku:  Rozsah: max slov, max. 2 grafické prvky  4 základní části: Jaká jsou hlavní témata v národní SoE? Q1 Jaká jsou hlavní klíčová zjištění národní SoE? Q2 Jaká je politická odezva ke klíčovým zjištěním? Q3 Jaké téma životního prostředí je zdůrazněno? Q4

Q1: Jaká jsou hlavní témata v národní SoE? Ovzduší a klima Vodní hospodářství a jakost vody Biodiverzita Lesy Půda a krajina Průmysl a energetika Doprava Odpady a materiálové toky Financování Zpráva o životním prostředí ČR (SoE) Zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů Usnesení vlády č. 446 ze dne 17. srpna 1994 Periodicita: ročně

 Životní prostředí v ČR se zlepšuje Q2: Jaká jsou hlavní klíčová zjištění národní SoE?

Vývoj celkových emisí okyselujících látek v ČR a úroveň národních emisních stropů pro rok 2010 [index, 1990 = 100], 1990–2013 Emise skleníkových plynů v ČR v sektorovém členění [Mt CO 2 ekv.], 1990–2012 Oblasti ČR s překročenými imisními limity pro ochranu zdraví, 2013 Zdroj: ČHMÚ

Q2: Jaká jsou hlavní klíčová zjištění národní SoE? Zdroj: ČSÚ Zdroj: s. p. Povodí, ČHMÚ Spotřeba vody [l.obyv. -1.den -1 ] a cena vody [Kč.m -3 ], 2000–2013 Průměrné koncentrace dusičnanového dusíku v ČR [mg.l -1 ], 1992–2013

Vývoj defoliace starších porostů jehličnanů (nad 59 let) v ČR podle tříd [%], 1991–2013 Q2: Jaká jsou hlavní klíčová zjištění národní SoE? Zdroj: VÚLHM

Q2: Jaká jsou hlavní klíčová zjištění národní SoE? Zdroj: Evernia Fragmentace krajiny dopravou v ČR, 2010 Zábor ZPF a PUPFL siniční infrastrukturou v ČR [ha], 2000−2013 Zdroj: CDV

Q2: Jaká jsou hlavní klíčová zjištění národní SoE? Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v ČR [GWh], 2003–2013 Zdroj: MPO

Celková produkce odpadů dle kategorie nebezpečný, ostatní a komunální v ČR [tis. t], 2009–2013 Zdroj: CENIA Q2: Jaká jsou hlavní klíčová zjištění národní SoE? Hlavní způsoby nakládání s komunálním odpadem v ČR [%], 2009–2013

Státní politika životního prostředí ČR 2012– Ochrana a udržitelné využívání zdrojů 2. Ochrana klimatu a zlepšení kvality ovzduší 3. Ochrana přírody a krajiny 4. Bezpečné prostředí Q3: Jaká je politická odezva ke klíčovým zjištěním? Cíle: Zlepšení kvality ovzduší v místech, kde dochází k překračování imisních limitů Snížení emisí znečišťujících látek do ovzduší  Kotlíkové dotace  Podpora ke snížení energetické náročnosti budov  Podpora OZE

Q4: Jaké téma životního prostředí je zdůrazněno? Překračování imisních limitů pro PM 10 a PM 2,5, přízemní ozon a pro benzo(a)pyren BaP: v 2013: imisní limit překročen na 17,4 % plochy území ČR, nadlimitní koncentraci BaP vystaveno 54,5 % obyvatel Nejvýznamnějšími zdroji: lokální vytápění, doprava, průmyslové zdroje Pole roční průměrné koncentrace benzo(a)pyrenu v ovzduší, 2013 Zdroj: ČHMÚ

/countries/czech-republichttp:// 2015/countries/czech-republic

Děkuji vám za pozornost!