Protektorát Čechy a Morava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krize v ČSR a její důsledky
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Osud Židů a Romů za protektorátu
Trh a jeho zákonitosti.
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA (Protektorat Böhmen und Mähren) Protektorát bylo území okupované nacistickým Německem od 15. března 1939 do jeho kapitulace.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Vytvořil: Michal Mikula
Člověk a společnost Dějepis Světové války Pod vládou hákového kříže VY_32_INOVACE_20 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Protektorát Čechy a Morava
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Emil Hácha Vendula Žižková.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Holocaust českých Židů a Romů
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Protektorát Čechy a Morava
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (X. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
III/2 XVI.1 9. C
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Slovenské právní dějiny II
Domácí odboj 1942.
Šárka Nová a Lenka Petráková
POVALEČNÉ ČESKOSLOVENSKO
Československo po válce
Život v protektorátu.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_8_ PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA – I. ČÁST.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Cesta k Mnichovu.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava.
Protektorát Čechy a Morava
VY_32_INOVACE_56_Národní hospodářství
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Válka u nás 1. část.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Habsburská monarchie po třicetileté válce
SITUACE V PROTEKTORÁTU
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Transkript prezentace:

Protektorát Čechy a Morava Dagmar Zemanová

Co je na obrázcích? Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%A1_okupace_%C4%8Cech_a_Moravy

Jak probíhal vznik Protektorátu Čechy a Morava? Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_B_145_Bild-F051623-0206,_Berlin,_Besuch_Emil_Hacha,_Gespr%C3%A4ch_mit_Hitler.jpg, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rozkas_pro_Obyvatele.gif

Úkoly V učebnici s.54-55 vyhledej: Co bylo tzv. vládní vojsko? Kdo byl státní prezident? Kdo byl v čele protektorátní vlády? Jaké orgány zabezpečovaly chod protektorátu? Jaké bylo postavení protektorátu vůči Říši? Jaké bylo protektorátní soudnictví?

Německá okupační správa Znáš muže na obrázcích? Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_121-1354,_Karl_Hermann_Frank.jpg, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_146-1969-054-16,_Reinhard_Heydrich.jpg

Německá okupační správa V učebnici na s.55 vyhledej: Kdo zastupoval v protektorátu zájmy Říše? Co znamenal plán na „konečné řešení české otázky“ a jaký osud čekal český národ?

Omezování autonomie V učebnici na s.55 vyhledej: Jak se změnila situace v protektorátu po příchodu Heydricha? Co bylo gestapo? Co bylo tzv. Národní souručenství? Co bylo tzv. Kuratorium pro výchovu mládeže? Zdroj: http://nassmer.blogspot.cz/2011/02/nedokoncena-pout-kuratoria-xix.html

Školství v protektorátu V učebnici s.56 vyhledej: Jak vypadala situace v českých školách? Zdroj: http://skolakemvprotektoratu.pamatnik-terezin.cz/

http://skolakemvprotektoratu.pamatnik-terezin.cz/ Zde si můžeš vyzkoušet, jak se žilo mládeži v době Protektorátu Čechy a Morava.

Atmosféra v zemi V učebnici na s.56 vyhledej: Proč lidé v zemi měli důvod ke strachu? Jaké bylo postavení němčiny v protektorátu? Co bylo tzv. „totální nasazení“? Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:D%C5%AFsledn%C3%A1_dvojjazy%C4%8Dnost_za_n%C4%9Bmeck%C3%A9_okupace.gif

Hospodářská situace V učebnici na s.57 vyhledej: Co bylo tzv. „řízené válečné hospodářství“? Jaká byla situace na finančním trhu? Co se nejvíce vyrábělo a jaký byl dopad na ostatní výrobu?

Protektorátní peníze Zdroj: http://www.papirovaplatidla.cz/bankovky/protektorat-cechy-a-morava

Židé a Romové v protektorátu V učebnici na s.57-58 vyhledej: Jak se změnilo postavení Židů v zemi? Co bylo v Terezíně? Kolik obětí z řad Židů bylo v době protektorátu? Kde byly pracovní tábory pro Romy? Kolik obětí bylo z řad Romů?

Terezín Jaký byl asi život v přeplněném městě? Zdroj: http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/terezinghetto.html

Památník Terezín http://www.pamatnik-terezin.cz/cz Zdroj: http://www.pamatnik-terezin.cz/cz/fotogalerie-2/mala-pevnost

Romský holokaust Lety, Hodonín Zdroj: http://www.holocaust.cz/cz2/history/camps/lety, http://www.holocaust.cz/cz/history/camps/hodonin

Romské památníky Lety u Písku Hodonín u Kunštátu Zdroj: http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/soutez-o-navrh-dostavby-pamatniku-romskeho-holocaustu-v-hodonine-u-kunstatu, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cik%C3%A1nsk%C3%BD_pracovn%C3%AD_a_koncentra%C4%8Dn%C3%AD_t%C3%A1bor_Lety_,_pam%C3%A1tn%C3%ADk_04.jpg

Lístkový systém Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Protectorate_of_Bohemia_and_Moravia_ration_stamps_255.jpg

Lístkový systém V učebnici na s.58-59 vyhledej: Proč byl zaveden systém odběrných lístků na potraviny a další zboží? Jak systém fungoval a jak velké byly příděly? Co to byl tzv. „černý trh“? Co to byl dřevoplyn, cikorka a domovina? Zdroj: http://imgs.idnes.cz/oprilohy/infografika/valka/perlicky/per12.htm

Opakování Odpovědi zapiš do sešitu: Jaký byl politický a správní systém Protektorátu Čechy a Morava? Kdo zastupoval zájmy Řiše v protektorátu? Co bylo gestapo a za co mohli být lidé pronásledováni? Jak vypadala hospodářská situace země? Jak vypadalo školství? Kdo nejvíce trpěl v době protektorátu?