Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA"— Transkript prezentace:

1 PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Autor: Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor: Dějepis VY_32_INOVACE_55_PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

2 Státní prezident EH

3 Generál Alois Eliáš

4 Říšský protektor Konstantin von Neurath

5 Průkaz člena Národního souručenství

6 Genocida Židů, Romů…

7

8 V čele protektorátu - prezident Emil Hácha, protektorátní vláda
Zřízení protektorátu zřízení protektorátu Čechy a Morava (součást Hitlerova Německa) V čele protektorátu - prezident Emil Hácha, protektorátní vláda Rozhodující pravomoci - říšský protektor Konstantin von Neurath Vláda se snažila zabránit tomu, aby Němci spravovali zemi přímo Spolupráce představitelů vlády s Němci Jediné povolené politické hnutí - Národní souručenství Zakázání většiny spolků a organizací

9 Znehodnocena česká měna, ovládnutí ekonomiky něm. kapitálem
Němčina – úřední jazyk Totální nasazení čes. obyvatel nuceně na práci do Německa Útlak čes národa, zvl. inteligence, Židů a Romů (genocida)

10 Student medicíny Jan Opletal

11 Pohřeb Jana Opletala

12 VLÁDA V EXILU 1/ Londýn – čs. exilová vláda (EB, Šrámek), rozhlasové vysílání (spojení s domovem) 2/ Moskva – čs. zahr. odboj (KS) 3/ čs. vojen. jednotky na Z a V frontě OBČANSKÝ ODBOJ Politické ústředí Obrana národa Petiční výbor „Věrni zůstaneme“ (PVVZ) => poč – sjednocení = Ústřední vedení odboje domácího (ÚVOD) Nenásilná forma odboje (zpravodaj. čin., vydávání ilegál. tiskovin, sabotáže)

13 Komunistický odboj – demonstrace X okupaci ( na následky zranění zemřel student medicíny Jan Opletal) => krutá odplata N => popravení 9 studentů, 1200 do koncent. táborů, uzavření vysokých škol (MDS)

14 K čemu došlo ? Čeho se týkala operace Anthropoid a kdy k ní došlo? Co je to heydrichiáda? Co se stalo s mrtvými těly parašutistů (Kubiš, Gabčík,..)?

15 Říšský protektor Reinhard Heydrich

16 Heydrichovo auto po atentátu (operace Anthropoid)

17 Atentátníci Kubiš, Gabčík, Valčík

18 Samopal Sten

19 Kostel sv. Cyrila a Metoděje, Resslova ulice

20 Krypta (díra) v kostele

21 Lidice před zničením

22 Lidice - Horákův statek

23 Protektor Daluege

24 Zničené Lidice

25 Zničené Lidice

26 Plán zničení Lidic

27 Pohřešované lidické děti

28 Nalezené lidické děti

29 Hořící Lidice

30 Reinhard Heydrich (RH)
Nový říšs.protektor (od podzimu 1941) Stanné právo, popravy, koncentr. tábory Ochromení odboje Cíl – konečné řešení čes. otázky – operace Anthropoid (Gabčík, Kubiš, Valčík)- atentát na Heydricha => smrt RH Heydrichiáda - prohloubení represí, vyhlazení Lidic ( ) a Ležáků ( )

31 Prameny. Dostupné z www:

32

33 http://cs. wikipedia. org/wiki/Soubor:Pravoslavny_katedralni_chram_sv

34 http://www. google. cz/imgres

35 (9 fotek)

36 Literatura: Augusta, Pavel; Honzák, František; Pečenka, Marek; Luňák, Petr. Dějiny moderní doby. I. díl. 1. vyd. Praha: SPL-PRÁCE, Úvaly : ALBRA, ISBN X. S Válková, Veronika: Dějepis 9. Nejnovější dějiny. Praha: SPN, ISBN S. 76 – 82,

37 Anotace Prezentace určena pro výklad učební látky, dále použit obrazový materiál, připraven zápis pro žáky. DUM vytvořen pro žáky 9. tříd.


Stáhnout ppt "PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA"

Podobné prezentace


Reklamy Google