Teorie Výskyt Využití Sádrovec Baryt Odkazy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Advertisements

NIKL Klára Procházková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
SÍRANY.
SOLI RZ
UHLIČITANY.
Síra – 16S Patří do VI. A hlavní podskupiny a třetí periody
Chalkogeny Richard Horký.
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
CZ.1.07/1.1.10/
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
Hydroxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2313_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Kovy alkalických zemin
Sírany a fosforečnany.
DUSIČNANY, SÍRANY, FOSFOREČNANY
Mineralogický systém Dusičnany
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Systematická mineralogie Křemičitany, sírany
nejdůležitější minerály
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
HALOGENIDY.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Sírany Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Významné soli kyslíkatých kyselin
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kovy alkalických zemin Jsou prvky 2. skupiny PSP Berillium, hořčík, vápník, stroncium, baryum, radium Be Mg Ca Sr Ba Ra Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Názvosloví solí. Soli 1.) Bezkyslíkatých kyselin 2.) Kyslíkatých kyselin.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Síra.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Sírany Vojta Čech.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mineralogický systém Dusičnany
Názvosloví sulfidů (sirníků)
Transkript prezentace:

Teorie Výskyt Využití Sádrovec Baryt Odkazy Sírany Teorie Výskyt Využití Sádrovec Baryt Odkazy Dominik Švarc 1.2.2015 ZŠ a MŠ ŠROMOTOVO

Teorie Jiným slovem sulfáty Jsou soli odvozené od kyseliny sírové, které vznikly náhradou obou jejích kyselých vodíků Sírany jsou krystalické látky, které jsou v bezvodném stavu bezbarvé či bílé Hydráty mohou být jiné barvy (síran mědňatý, železnatý) Sírany jsou zpravidla dobře rozpustné ve vodě kromě např. síranu vápenatého, barnatého

Výskyt Sírany se vyskytují v některých nerostech, například v sádrovci, anhydritu a barytu, ale i v kamencích. Kamenec se jako připravek používá pří poranění pokožky při holení kamenec amonno-hlinitý kamenec draselno-hlinitý kamenec draselno-chromitý kamenec amonno-železitý

Využití Síran Použití Vápenatý stavebnictví-sádra Barnatý výroba barya Hořečnatý Projímadlo, výroba hořčíku Měďnatý Dezinfekce Amonný, sodný, draselný Hnojivo Zinečnatý Pozinkování, úpravy dřeva

Obrázky

Sádrovec V přírodě nejhojnější síran Nachází se v měkkých jílovitých sedimentech Velká ložiska sádrovce vznikla vypařováním mořské vody Využití: sádra=vzniká pálením sádrovce po smícháni s vodou ztuhne

Baryt Nejčastěji tvoří krystaly nebo lupenité agregáty na hydrotermálních žilách Získává se z něj sloučeniny barya (použivané v pyrotechnice) Plamen barví zelenožlutě Využití: výroba barviv v keramice plnivo do papíru

Zápis Jinak sulfáty Využívají se ve stavebnictví, sádra, projímadlo, úprava dřeva, výroba hořčíku Jsou soli odvozené od kyseliny sírové, které vznikly náhradou obou jejích kyselých vodíků Dobře rozpustné ve vodě Mají různé barvy Zástupci: Baryt Sádrovec Modrá skalice

Odkazy http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/Flametest--Cu.swn.jpg/180px-Flametest--Cu.swn.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADrany#Pou.C5.BEit.C3.AD_s.C3.ADran.C5.AF http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADran_v%C3%A1penat%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADran_zine%C4%8Dnat%C3%BD http://rockshop.mineral.cz/large/01893.jpg http://i.lidovky.cz/12/014/lnc460/GLU40dac9_sadra.jpg http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/nerudy/baryt%2004_resize.JPG