Sezóna v gastronomii. Jaro (21.3 – 20.6) Bylinky, zelenina (chřest, cibule, ředkvičky, saláty, špenát, jarní cibulky, rebarbora) Jehněčí maso Červen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Liturgický rok.
Advertisements

Průlet liturgickým rokem
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Co je Masopust?.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
MASOPUST.
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Ovoce a zelenina 4. ročník
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
VY_32_INOVACE_10_ čtení slov 2 (SADA ČÍSLO 1). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém.
Průlet liturgickým rokem
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Roční období Název školy:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.7 Zelenina Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Dana Rejlová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková ROČNÍ OBDOBÍ PODZIM? JARO? LÉTO? ZIMA?
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: duben 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ROČNÍ OBDOBÍ VY_32_INOVACE_1C_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola.
Potraviny a výživa - Zelenina
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Podzim Prvouka , 2. třída.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Autor: Mgr. Radana Marelová
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
KALENDÁŘ.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_TRIDENI_ZELENINY Název materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Zvyky a tradice Čechů.
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

Sezóna v gastronomii

Jaro (21.3 – 20.6)

Bylinky, zelenina (chřest, cibule, ředkvičky, saláty, špenát, jarní cibulky, rebarbora) Jehněčí maso Červen – jahody, hrášek, třešně Velikonoce, svátek práce, den dětí, den matek. Pokrmy připravované na jaře by měly být pestré, vizuálně přitažlivé a plné vitaminů.

Chřestové slavnosti – koncem dubna a v první polovině května. Pořádají se prakticky po celé republice. Food festivaly – např. Víno a Delikatesy v Praze, Karlovy Vary, Brno (Špilberk Food Festival), Prague Food Festival Pivní akce – např. český pivní festival v Praze, Zlín Bíííír fest, na Zelený čtvrtek se vaří tzv. Zelené pivo, což je speciální pivo ochucené bylinným extraktem původem ze Starobrna (od roku 2006). Velikonoční košty vín, slavnosti růžového vína – světový den vody 22.4 – den země 5.6 – den životního prostředí

Léto (21.6 – 23.9)

Ovoce a zelenina (angrešt, jahody, třešně, višně, borůvky, meruňky, broskve, letní jablka, cukety, fazole, hrách, kedlubny, květák, okurky, rajčata, ředkvičky, saláty, melouny, papriky, z hub hřiby, žampiony, lišky). Pokrmy připravované v létě by měly být lehké a osvěžující. Vhodné je přidat víc nápojů a salátů.

Letní svátky: letní prázdniny a následný nástup do školy v září, den myslivců a rybářů, krojované hody (v Čechách tzv. posvícení), slavnosti sklizně (u hroznů tzv. vinobraní, u obilí tzv. dožínky). Další akce: V červnu se pořádá na řadě míst republiky tzv. jahodobraní Koncem června končí sezóna chřestu Pokračují pivní slavnosti a ochutnávky vín v létě jsou časté grilovací (barbecue) akce Červen – den myslivosti, den rybářství. 7.7 – den čokolády 1.8 – období burčáku 2.8 – slavnosti okurek ve Znojmě Září = měsíc biopotravin Září je také začátkem hlavní lovecké sezóny

Podzim (24.9 – 21.12)

Čerstvě sklizené ovoce a zelenina (hrušky, jablka, švestky, hrozny, brambory, celer, cibule, cukety, fenykl, kaštany, kukuřice, mrkev, rajčata, ředkve, ořechy, lesní houby). Z masa bývá oblíbené vepřové a husy. Podzimní pokrmy by měly být syté, plné právě sklizených surovin.

Pokračuje vinobraní, období burčáku a období hlavní lovecké sezóny, v řadě vesnic a měst probíhají hody či posvícení, v tichém rozjímání probíhá svátek všech svatých (1. 11) a svátek zemřelých neboli tzv. dušičky (2. 11), v anglicky mluvících zemích jim předchází bujaré oslavy svátku zvaného Halloween – 31.10), na podzim také probíhá svátek svatého Václava (28. 9) a svátek svatého Martina (11. 11). Čtyři týdny před Vánoci začíná období adventu, které je charakteristické adventními trhy je den charakteristický mikulášskou nadílkou. Další akce: Burčákové slavnosti všude po celé ČR Slavnosti sklízení – kromě vinobraní ještě například hruškobraní, jablkobraní, švestkobraní atd – mezinárodní den kávy a světový den vegetariánů Od poloviny října výlovy rybníků – den chleba – mezinárodní den kuchařů Pořádají se tzv. svatováclavské slavnosti (sv. Václav je nejen patronem České země ale i pivovarníků a vinařů) Na svátek svatého Martina se degustuje tzv. svatomartinské víno – první víno ročníku. Konzumuje se svatomartinská husa a případně i další pokrmy jako například povidlové koláče.

Zima

Od konce prosince do konce března. Kapusta, pórek, cibule, česnek, kořenová zelenina, zelí, dýně, kedlubny, zazimovaná jablka a hrušky. Pokrmy mají být sytější, teplé. Oblíbené jsou husté polévky, masa a tučnější pokrmy.

Zimní svátky: vánoční svátky, oslavy silvestra a Nového roku, masopust, svátek sv. Valentýna (14. 2), den žen (8. 3). Další akce: Časté jsou degustace vín a pálenek. Na konci prosince ještě vánoční trhy a ochutnávky cukroví. Košty zelí. Vepřové hody, zabíjačky, na druhou stranu se často pořádají i vegetfesty (akce pro vegetariány). Kurzy vaření. V březnu vychází Guide Michelin. Masopust (na Moravě tzv. fašank) – jedná se o křesťanský svátek, který trvá od tří králů do tzv. Popeleční středy. Po ní následuje čtyřicetidenní půst do Velikonoc. Proto se masopust označuje za svátky hodování, které vyvrcholí masopustní zábavou v úterý před Popeleční středou.