Pořizování EIZ, licenční centrum, aneb na co se máme připravit Věra Svobodová, Mendelova univerzita v Brně,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

OP VaVpI – Pracovní skupiny Sněm RVŠ dne 21. února 2008.
Licenční centrum podpora pro zajištění informační infrastruktury VVI Sněm RVŠ, 2014, Praha Marta Machytková předsedkyně VV AKVŠ.
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
Licenční centrum jako podpora zajišťování EIZ pracovní skupina při AKVŠ, schůzka v NTK , Věra Svobodová, MENDELU,
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Ing. Jan Vitula -vrchní ředitel sekce SF MŠMT Ing. Vojtěch Doležal - poradce ministra MŠMT.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období únor 2011 – květen 2011 (2 řádná zasedání: a )
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Výzvy PO1 Téma výzvySpecifický cíl Žadatel Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
OP VVV.
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Martin Pešl, Martin Vrubel
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Pořizování EIZ, licenční centrum, aneb na co se máme připravit Věra Svobodová, Mendelova univerzita v Brně,

Cílem je navrhnout moderní, funkční, ekonomicky přínosný model, který bude: – v souladu s připravovanou národní politikou podpory VaV (jak bude výzkum financován), – umožňovat finanční podporu pořizování EIZ z prostředků státního rozpočtu na vědu a výzkum, – odpovídat potřebám VŠ, AV ČR a dalších výzkumných organizací – bude zohledňovat rychle se měnící situaci v oblasti vědeckého publikování (otevřený přístup) AKVŠ hodlá spolupracovat na koncepci licenčního centra s dalšími výzkumnými organizacemi a knihovnami, kterých se týká pořizování EIZ 2 Východiska , VŠE Setkání ředitelů VŠ knihoven

Funkce LC základní požadované funkce: přijmout finance a to jak dotace ze státního rozpočtu, tak z vlastních finančních prostředků VO (spoluúčast) a zajistit finanční úhrady za licence producentům, dokázat reagovat na případné změny ve financování EIZ koordinovat požadavky výzkumných organizací na zajištění EIZ dojednávat optimální obchodní a licenční podmínky s producenty EIZ zajistit veškerou administrativní činnost spojenou s předplatným či nákupem licencí, a to včetně realizace veřejných zakázek sledovat, vyhodnocovat, vyhledávat nové obchodní modely s ohledem na politiky otevřeného přístupu u komerčních vydavatelů , VŠE Setkání ředitelů VŠ knihoven

8. zasedání sněmu Rady vysokých škol dne 22. května 2014 Sněm se zabýval otázkou EIZ a licenčního centra a přijal toto usnesení: Rada vysokých škol podporuje vznik licenčního centra s tím, že 1. na elektronické informační zdroje (EIZ) bude vyčleněna adekvátní částka z prostředků státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace. 2. bude jasně definován okruh organizací, které budou tímto způsobem podporovány - zejména by mělo jít o akademickou sféru. 3. při výběru pořizovaných EIZ bude zajištěna ekonomická zpětná vazba jasně stanovenou povinnou spoluúčastí podpořených organizací. 4 Rada VŠ vyzývá MŠMT k sestavení pracovní skupiny zahrnující všechny zainteresované skupiny, která zpracuje konkrétní návrh licenčního centra , VŠE Setkání ředitelů VŠ knihoven

předběžný harmonogram výzev OP VVV na 2015 podporované aktivity (PO1, IP1, SC4 ): Budování institucionální kapacity a strategické inteligence veřejné správy, Rozvoj strategického řízení politiky VaVaI, Vytvoření systému popularizace výsledků českého VaV, Vytvoření a implementace systému centrálních informačních zdrojů pro VaV, Podpora volného přístupu k vědeckým informacím - „open access“, Vytvoření a implementace mechanismů pro mezinárodní koordinaci podpory výzkumných a inovačních aktivit Typy příjemců: orgány státní správy a samosprávy, jim podřízené či jimi zřízené organizace Druh výzvy: průběžná Plánované datum vyhlášení výzvy Pravděpodobně se bude jednat o individuální projekt systémový, který předkládá předem stanovený příjemce (úzký okruh příjemců) na základě přímé výzvy. Je zaměřen na rozvoj národních politik a programů. Tisková zpráva: Evropská komise schválila 13. května 2015 Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) pro programové období 2014–2020, jehož alokace představuje 2,77 miliardy eur , VŠE Setkání ředitelů VŠ knihoven

květen 2015 – apelace nadřízeným orgánům Nejsou známy informace o zajištění elektronických informačních zdrojů pro VaVaI po roce 2017 po skončení financování ze stávajících projektů OP VaVpI a programu Informace základ výzkumu. Ve střednědobém výhledu státního rozpočtu nejsou ze strany MŠMT ČR po roce 2017 plánovány finanční prostředky pro podporu nákupu EIZ. Nejsou vytvořeny podmínky pro sestavení projektu pro centralizované zajištění EIZ na národní úrovni v rámci plánované výzvy OP VVV (PO 1, SC 4) – především s ohledem na zajištění finanční udržitelnosti takového projektu. Financování prostřednictvím OP VVV je nesystémové, krátkodobé, přesouvá problém na dobu udržitelnosti. V souladu s usnesením Sněmu RVŠ ze dne a předsednictva ČKR ze dne žádáme MŠMT o sestavení pracovní skupiny, která se bude zabývat dlouhodobým zajištěním EIZ pro VaVaI, , VŠE Setkání ředitelů VŠ knihoven

květen 2015 – apelace nadřízeným orgánům Ústřední knihovnická rada MŠMT (Chládek), Úřad vlády ČR (místopředseda Bělobrádek, předseda RVVI) AKVŠ Česká konference rektorů (prof. Zíma), Rada vysokých škol KNAV Akademická rada AV ČR MŠMT O situaci byli podrobně informováni prof. Opatrný (místopředseda RVŠ) a prof. Dvořák (RVVI) , VŠE Setkání ředitelů VŠ knihoven

Květen 2015 Inforum, snímek z prezentace ing. Svobody (NTK) , VŠE Setkání ředitelů VŠ knihoven

První výsledek apelací Odpověď místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace MVDr. Pavla Bělobrádka, Ph.D., MPA ze dne předsedovi Ústřední knihovnické rady ohledně dostupnosti EIZ a zřízení tkz. Národního koordinačního centra (CzechLib) -Předsednictvo RVVI se návrhem zabývalo , v usnesení podpořilo jeho vznik s tím, že pro další kroky je třeba se obrátit na MŠMT. -RVVI se opírá o Aktualizaci Národní politiky VVI ČR (2020), ve kterém se ukládá mimo jiné zajištění informační infrastruktury pro systém VaVaI v ČR včetně přístupu ke zdrojům a databázím vědeckých informací. Za plnění tohoto opatření má hlavní zodpovědnost MŠMT , VŠE Setkání ředitelů VŠ knihoven

Takže co se nám rýsuje:  Předpoklad úhrady vzniku licenčního centra a pořizování EIZ z evropských peněz. – Bylo by žádoucí mít své zástupce u přípravy výzvy  Licenční centrum schopné vyjednávat licence v roce 2017 pro 2018 se jeví jako nereálné. – Být připraven na potencionální možnost náhradního způsobu financování EIZ na 2018 jako v roce , VŠE Setkání ředitelů VŠ knihoven