POPULACE Výukový materiál EK 01 - 14 Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/03.0005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Advertisements

Příklady vztahů mezi populacemi
Vztahy mezi populacemi
Biotické podmínky života
POPULACE.
Život na Zemi.
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
Biotické a abiotické faktory
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VZTAHY ORGANISMŮ.
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologické aspekty liniových staveb
Populace.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Biotické podmínky života
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI602 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Populace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Petra Jarábová Markéta Kanisová
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
EKOLOGIE.
Interakce mezi organismy
Vztahy mezi organismy.
Ekologie živočišných společenstev a populací
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
HYDROLOGIE A OCHRANA VODY
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
společenstva Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Potravní pyramida, potravní řetězec
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
PRIMA 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Přizpůsobení živočichů prostředí
R OZŠÍŘENÍ ROSTLIN NA Z EMI Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo:
R OZŠÍŘENÍ ŽIVOČICHŮ NA Z EMI Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo:
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
E COSYSTEM Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Tvůrce anglické verze: Mgr. Milan Smejkal Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů.
E COSYSTEMS Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Tvůrce anglické verze: Mgr. Milan Smejkal Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Basic Ecological Concepts Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Tvůrce anglické verze: Mgr. Milan Smejkal Projekt: S anglickým jazykem.
COMMUNITIES Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Tvůrce anglické verze: Mgr. Milan Smejkal Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Název prezentace (DUMu):
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Ekologie – vztahy mezi populacemi
Vztahy mezi populacemi - negativní
Disperze populace Struktura populace Vztahy mezi populacemi
Biotické faktory Výukový materiál EK
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologie živočišných společenstev a populací
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Ekologie živočišných populací a společenstev
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Transkript prezentace:

POPULACE Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento projekt je spolufinancován ESF a SR ČR

POPULACE Skupina jedinců stejného druhu, kteří se nacházejí v určité době na určitém místě.

VELIKOST POPULACE (POČETNOST) o POPULACE: V PŘÍZNIVÝCH PODMÍNKÁCH ROSTE PŘIBÝVÁ POČET JEDINCŮ V NEPŘŘÍZNIVÝCH PODMÍNKÁCH SE SNIŽUJE POČET JEDINCŮ

VELIKOST POPULACE JE OVLIVNĚNA: o PORODNOSTÍ – NATALITOU o ÚMRTNOSTÍ – MORTALITOU o POPHYBEM JEDINCŮ – MIGRACÍ

UKAZATELÉ RŮSTU POPULACE POČETNOST- MNOŽSTVÍ JEDINCŮ V DANÉ POPULACI HUSTOTA - POČET JEDINCŮ NA URČITOU PLOCHU

RŮST POPULACE PORODNOST PŘEVLÁDÁ NAD ÚMRTNOSTÍ o PŘI VÝHODNÝCH PODMÍNKÁCH PROSTŘEDÍ (DOSTATEK POTRAVY, PROSTORU ATD.) EXPONENCIÁLNÍ RŮST o PŘI ZHORŠENÝCH PODMÍNKÁCH PROSTŘEDÍ OMEZENÝ RŮST

DALŠÍ FAKTORY RŮSTU POPULACE o KOLÍSÁNÍ POČETNOSTI POPULACE (ZÁVISÍ NAPŘ. OD POTRAVY, ZMĚN KLIMATU) o VITALITA POPULACE (OVLIVNĚNA POČTEM JEDINCŮ) o STRUKTURA POPULACE (ZÁVISÍ NA VĚKU JEDINCŮ, POHLAVÍ, HIERARCHII, SOCIÁLNÍ STRUKTUŘE ) o HUSTOTA A ROZMÍSTĚNÍ POPULACE

R OZMÍSTĚNÍ POPULACÍ V PROSTORU : Pravidelné Náhodné Ve skupinách

VZTAHY MEZI ORGANISMY DĚLÍ SE NA: VNITRODRUHOVÉ MEZIDRUHOVÉ

KONKURENCE JEDINCI STEJNÉHO DRUHU NEBO RŮZNÝCH DRUHŮ SOUPEŘÍ O : POTRAVU, SVĚTLO, PROSTOR ATD. KONKURENCE MŮŽE VÉST K POTLAČENÍ JINÉHO DRUHU NEBO K ROVNOVÁZE MEZI DRUHY.

PREDACE JEDEN ORGANISMUS SE STÁVÁ KOŘISTÍ DRUHÉHO

PARAZITISMUS ORGANISMY SE PŘIŽIVUJÍ NA TĚLE NEBO PRODUKTECH LÁTKOVÉ VÝMĚNY JINÉHO DRUHU PARAZIT, POLOPARAZIT ENDOPARAZITI - PARAZITI UVNITŘ TĚLA HOSTITELE EKTOPARAZITI - PARAZITI NA POVRCHU TĚLA

MUTUALISMUS RŮZNÉ DRUHY SPOLU ŽIJÍ A VYUŽÍVAJÍ VÝHOD SPOLEČNÉHO SOUŽITÍ SYMBIÓZA –PEVNÉ SOUŽITÍ DVOU DRUHŮ ORGANISMŮ PROTOKOOPERACE – VOLNĚJŠÍ VAZBA KOOPERACE – ORGANISMY SPOLU SPOLUPRACUJÍ

PRACOVNÍ LIST - OPAKOVÁNÍ RŮST POPULACE JE OVLIVNĚN……………… RŮST POPULACE MŮŽE BÝT……………..NEBO……………. VELIKOST POPULACE OVLIVŇUJÍ…………………………… VITALITA POPULACE JE OVLIVNĚNA………………………. PREDACE JE………………………………………………………… SYMBIÓZA JE………………………………………………………..

ZDROJ PAPÁČEK, Miroslav a kol. Zoologie. Praha: pedagogické nakladatelství, 2000, ISBN KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. Praha: Scientia,spol.s r.o., 1994, ISBN BRANIŠ, Martin. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. 2. vyd. Praha: Informatorium, ISBN