DysTest Baterie testů pro diagnostiku specifických poruch učení u studentů vysokých škol a uchazečů o vysokoškolské studium Setkání AP3SP, Praha 17.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

ERGONOMICKÉ ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO MÍSTA PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM
Prezentuje: Mgr. Barbora Čalkovská ULD, Brno
Podpora studentů s SPU na MU
Dilemata diagnostiky poruch učení na vysoké škole
Diagnostika SPU.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Ústav pedagogických věd
Diagnostika SPU u studentů vysokých škol
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Podpora studentů s dyslexií na ČVUT
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Využití počítače ve výuce zeměpisu Školení SIPVZ – úroveň S Školitel: Antonín Jalovec.
Ústav pedagogických věd
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Svět výchovy a vzdělávání v reflexi současného pedagogického výzkumu
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Prezentace projektu shrnutí činnosti a výstupů projektu Ing.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Výzkumný záměr – zaměření PAS
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
ZMĚNY VE FINANCOVÁNÍ PODPŮRNÝCH SLUŽEB PRO STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Kancelář pro studenty se speciálními potřebami IPC RUK Univerzita Karlova.
Didaktická část diplomové práce
Diagnostika a reedukace
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Katedra konstruování strojů Fakulta strojní prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. Podklady ke cvičení 1 Plzeň, 2015 Tato prezentace je spolufinancována Evropským.
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
11. Výběr tématu odborného textu, bakalářská práce
T ESTOVÁNÍ ŽÁKŮ Horní Bečva, Michal Uhlař EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ SPOLEČNĚ BEZ HRANIC 1 Metodické a evaluační centrum,
Katedra informačních systémů PhDr. Pavel Pavlík, Ph.D. Kolegium děkana - 5. května 2009 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální.
Centrum Masarykovy univerzity pro nadané děti v JM kraji Šárka Portešová.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Koncept praxí a stáží1 MODEL PRAXÍ A STÁŽÍ Úvodní setkání pro studenty magisterského stupně.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Projekt VEKTOR Jihlava, Scio v oblasti českého školství a vzdělávání od roku na státu nezávislá a státem nefinancovaná společnost do.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Kvalita seminář pro školy Testování 3. ročníků
Úvod do speciální pedagogiky Mgr. Dana Brožová.  katedra SP, Poříčí 9 (1. patro, dveře č.104)  konzultační hodiny: úterý 14,30 – 15,30 hodin čtvrtek8.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Žižkovo nám. 5, Olomouc , , Katedra technické a informační výchovy Pedagogická fakulta UP Nabídka stáží pro.
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Žižkovo nám. 5, Olomouc , , Katedra technické a informační výchovy Pedagogická fakulta UP Nabídka stáží pro.
Ústav řízení dopravních procesů a logistiky
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
Assessment centrum.
PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D. SZ7BK_SP1P Speciální pedagogika 1
PSY413 Praxe a stáže (pedagogická a školní psychologie)
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Diagnostické metody.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Studijní obor Fyzioterapie
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Assessment centrum.
KURZY ČESKÉHO JAZYKA pro tzv. STÁŽISTY a POSTGRADUANTY
Podzimní setkání zástupců CKP 7. listopadu 2017 Hotel Prokopka, Praha
Pracovní setkání IKAP, Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I – Učíme se ze života pro život Ing. Zvolánková Adéla Bc. Rabasová.
Ukázka prezentace LF MU v jednotném vizuálním stylu MU
Transkript prezentace:

DysTest Baterie testů pro diagnostiku specifických poruch učení u studentů vysokých škol a uchazečů o vysokoškolské studium Setkání AP3SP, Praha 17. 3. 2015 *

Tým pro inovaci diagnostické baterie SPU Pedagogicko-psychologické poradny: Pedagogicko-psychologická poradna Středočeského kraje PhDr. Pavla Cimlerová Vysokoškolská pracoviště: Masarykova univerzita Teiresiás, Středisko pro pomoc studentům se spec. nároky České vysoké učení technické v Praze Elsa, Středisko pro podporu studentů se spec. potřebami Mgr. Barbora Čalkovská PhDr. Jana Šmolíková, Ph.D. Mgr. Iva Dudíková Mgr. Iveta Macháčová Mgr. Miroslav Zítko Mgr. Anna Horká Ing. Boris Janča PhDr. Petr Peňáz Mgr. Ondřej Nečas Christoph Damm Mgr. Michaela Hanousková Ing. Svatoslav Ondra Bc. Jiří Tužil

Tým pro inovaci diagnostické baterie SPU Vysokoškolská pracoviště: Univerzita Karlova v Praze Katedra psychologie Filozofické fakulty PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D. Fonetický ústav Filozofické fakulty doc. PhDr. Jan Volín, Ph.D. Západočeská univerzita v Plzni  Katedra pedagogiky na Fakultě pedagogické doc. PaedDr. Marie Kocurová, Ph.D. Katedra psychologie na Fakultě pedagogické Mgr. Kateřina Kubíková, Ph.D. Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre Katedra pedagogiky na Pedagogické fakultě PaedDr. Erik Žovinec, Ph.D.

Shrnutí průběhu standardizace Zapojilo se 59 externích administrátorů (a autoři baterie) 8 hodnotitelů testu Resumé Výzkumný vzorek 575 probandů ve věkovém rozmezí 18-40 let 401 intaktních (171 mužů, 230 žen) 174 s SPU (113 mužů, 61 žen) Statistické analýzy od července do prosince 2014 na základě výsledků byl vyřazen test Sémantická fluence

Výsledná podoba testu Počet testů Paralelní varianty baterie se skládá z 15 testů (po vyčlenění paralelních variant) Paralelní varianty baterie má dvě paralelní varianty umožňující retestování varianta A obsahuje statisticky lépe rozlišující testy a je určena pro všechna testování, kdy se proband s touto baterií ještě nesetkal varianta B je určena pro opakované testování probanda s přiměřeným časovým odstupem (min 2 roky)

Přehled testů zařazených do DysTestu Anamnéza Anamnestický dotazník Screeningový dotazník Čtenářské dovednosti Hlasité čtení Tiché čtení Čtení pseudoslov (Latyš) Jazykové kompetence Fonologická kompetence Diktát Morfologická kompetence Lexikální fluence Sémantická fluence Syntaktická kompetence Resumé Zraková percepce Vnímání známých grafémů Vnímání neznámých grafémů Sluchová percepce Vnímání známých fonémů Vnímání neznámých fonémů Paměť Pracovní paměť

Administrace DysTestu Potřebné vybavení testová aplikace pro PC nebo tablet manuál administrátora sada pracovních a záznamových listů kartičky pro test Syntaktická kompetence psací potřeby pro administrátora i probanda Administrace baterie individuálně, v daném pořadí, v celku (krátké přestávky) dodržování časových limitů celková doba cca 1,5 - 3 hodiny bez administrace anamnézy a testu inteligence (závisí na pracovním tempu probanda a na míře jeho poruch učení)

Vyhodnocování Aplikace Protokol výsledků Indexy Celkový skór většina testů je vycováhodnona s využitím aplikace, která výsledek testu (hrubý skór) převede na percentilové hodnoty ve srovnání s intaktní populací a populací s SPU Protokol výsledků výstupem aplikace je protokol zobrazující výsledky dílčích testů, indexy jednotlivých širších testovaných oblastí a celkový výsledek Indexy příbuzné subtesty jsou sdružovány do širších oblastí, pro které je počítán výsledek v podobě tzv. indexů index čtenářských dovedností, jazykových kompetencí, pracovního tempa apod. Celkový skór určuje pravděpodobnost příslušnosti probanda ke skupině s SPU nabývá hodnot na škále 0-1, kdy 0 znamená zcela bez SPU a 1 vysokou míru SPU

Děkujeme za pozornost