Konsolidace Frymburk Ing. Dana Pavelková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Rozpočty územně samosprávných celků v roce 2011 Leden 2011.
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Lektor: Ing. Ivana Schneiderová
Analýza peněžních toků – cash flow
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
Účetní konsolidace státu Česká republika
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
Zákon o účetnictví Obraty MD x Dal – denně pokud nenaplníme v jiné účetní knize (§13 odst. 2) Sestavení CF + přehled o změnách vlastního kapitálu – vždy.
Didaktický rozbor učiva na OA DEP 507
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Způsobilé výdaje poskytovatelů sociálních služeb pro Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Moravská Třebová, Ing. Mgr. Dana Buriánková, vedoucí odboru finančního Dotace z Integrovaného operačního programu, oblast podpory 2.1 Zavádění.
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Účetní reforma v druhém roce
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_293.
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Devátá přednáška z UCPO
Čtvrtá přednáška z UCPO
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_253.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Účetnictví ÚSC do roku 2009 NENÍ SOUČÁSTÍ ZKOUŠKY !!! Účetnictví a rozbory ve veřejné správě.
Úvod k účetnictví ÚSC.
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Projekty SIPVZ 2005 Rozbor kritických momentů v přípravě projektů SIPVZ.
PREZENTACE FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ ROZPOČTOVÉ Věra Zikánová.
Informace o nejvýznamnějších změnách pro příspěvkové organizace v rámci účetnictví státu 2012 Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Návrh novely vyhlášky č. 410/2009 Sb. od
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Financování a finanční účty USC.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….). Zásoby mají podobu a tak se i v účetnictví rozlišují: Materiál – suroviny (základní materiál), pomocné.
Pomocný analytický přehled 25. září 2014Ing. Martin Minář.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Konsolidace v podmínkách v. v. i. Akademie věd ČR Praha Brno
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Ing. Michaela Stříbrná.
Dotace, půjčky a řízení likvidity. Dotace Projev přerozdělovacích procesů - uvnitř veřejného sektoru, -směřující k jiným subjektům – NNO, ziskový sektor.
Návrh novely vyhlášky 410/2009 pro rok 2012, Miroslav Máče, Návrh novely vyhlášky 410/2009 Sb. Miroslav Máče.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Návrh konsolidační vyhlášky a návrh novely technické vyhlášky.
Inventarizace majetku a závazků
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2016
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
ÚČETNICTVÍ A ROZBORY VE VEŘEJNÉM SEKTORU
Finanční vypořádání 2016 PO zřizované Krajem Vysočina
Finanční účetnictví RADNICE
Princip účtování.
Účetnictví, inventarizace, dotace a rozpočty u p.o. v roce 2018
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Inventarizace majetku a závazků
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Seminář Asociace poskytovatelů sociálních služeb Účetnictví a daně 2013 Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

Konsolidace Frymburk 2. 6. 2015 Ing. Dana Pavelková pavelkova@kav.cas.cz Veškeré účetní postupy použité v prezentaci projdou vzájemnou diskuzí s dotčenými účetními jednotkami, tj. s ústavy Akademie věd. Uvedené postupy jsou navrženy tak, aby zajistily, že v pořádku proběhne vyloučení vzájemných vazeb na straně např. příjemce a poskytovatele dotace. Vylučování vzájemných vazeb bude probíhat na úrovni syntetických účtů, tj. pokud poskytovatel dotace vykazuje k 31. 12. poskytnutou zálohu na dotaci, náklad a dohadnou položku, musí i příjemce vykazovat přijatou zálohu, výnos a dohadnou položku. Pokud budete mít k čemukoliv v prezentaci otázku, připomínku, vlastní návrh, využijte prosím kteroukoliv z uvedených kontaktních e-mailových adres.

Konsolidace v. v. i. od 1. 1. 2016, tj. první výkazy za rok 2016 do 31. 7. 2017 pro v. v. i. je i nadále základem vyhláška 504/2002 Sb. V současné době je termín odevzdávání výkazů stanoven na 31. 7. následujícího roku po všechna období, nejedná se pouze o přechodné ustanovení např. jen pro první rok konsolidace. Zároveň ale platí, že vybrané účetní jednotky, které jsou poskytovatelem dotací (AV, GA ČR, TA ČR, ministerstva, kraje, ...) odevzdávají své konečné výkazy vždy do konce února, veškeré dotace předchozího roku mají být vypořádané do 15. 2. následujícího roku, tudíž platí, že v položkách týkajících se dotací nesmí v. v. i. dělat úpravy po termínech odevzdání výkazů vybranými účetními jednotkami. Resp. pokud takovou úpravu udělá a poskytovatel už nemá šanci ve svých výkazech udělat stejnou úpravu, nedojde ke správnému vyloučení vzájemných vazeb a patrně bude nutné vysvětlovat rozdíly.

Konsolidace Konsolidační vyhláška Konsolidační manuál Pomocný konsolidační přehled (PKP) Převodový můstek

Konsolidační vyhláška Konsolidace Konsolidační vyhláška č. 312/2014 Sb., účinná od 1. 1. 2015 § 65 – rok 2015 pouze vybrané účetní jednotky

Konsolidační vyhláška Konsolidace Konsolidační vyhláška v. v. i. ano, pokud: netto aktiva nebo cizí zdroje nebo náklady nebo výnosy > 100 milionů (stačí u jednoho z kritérií, k 31. 12. 2014) Ústavy budou včas informovány, jakým způsobem a do jakého termínu je nutné zřizovateli oznámit výši uvedených čtyř kritérií ve stavu k 31. 12. 2014. Sami ústavy už si nyní mohou vyhodnotit, jestli za rok 2016 konsolidovat budou, nebo ne. Pokud ani jedno z kritérií hranici 100 milionů nepřekročí, pro rok 2016 ústav konsolidovat nebude. Pokud by k 31. 12. 2015 některé z kritérií překročeno bylo, bude ústav konsolidovat za rok 2017.

Konsolidace Konsolidační manuál Úvod – schémata Část – Seznam – KAV (vzájemné odsouhlasení) 2. PKP 3. Převodové můstky

Konsolidace PKP Přehled stavu položek Přehled majetkových účastí a jejich změn Vyloučení vzájemných vztahů Přehled podrozvahových položek Vysvětlení významných částek

Konsolidace PKP výrazné zjednodušení oproti prvním verzím v současné době je ve hře další zjednodušující novela ke zpřesnění dojde v Konsolidačním manuálu i v převodovém můstku Návrhy novel budou v některých případech k dispozici už během června, takže o novinkách budeme informovat. Jednou z věcí, které jsou ve hře, je také upuštění od vykazování partnera u operací s majetkem a vylučování vzájemných vazeb u majetku.

významné, efektivní, účelné, hospodárné Konsolidace Převodový můstek „přetřídění“ položek vykazovaných podle vyhlášky 504/2002 Sb. do struktury vykazování podle vyhlášky 410/2009 Sb. přetřídění ≠ přeúčtování významné, efektivní, účelné, hospodárné § 20 konsolidační vyhlášky

Konsolidace Převodový můstek Co budeme řešit? investiční dotace dotace AV, GA ČR, TA ČR, ministerstva, kraje zálohy na energie ČEZ refundace (zpravidla přes OMS) krátkodobé/dlouhodobé položky

Konsolidace Investiční dotace účtujeme 916, budeme vykazovat Výnosy vybraných ústředních vládních institucí z transferů („samo“ ve výkazu)

Konsolidace Dotace AV pro každou přijatou platbu předpis a úhrada pro každou vratku předpis a úhrada Z pohledu vyhlášky 410/2009 Sb. jde o vypořádávanou dotaci, tzn. záloha a vyúčtování, AV ale účtuje přímo do nákladů, tzn. i v. v. i. přímo do výnosů – s případným časovým rozlišením!!!

Konsolidace Dotace AV neinvestiční dotace (1/12, čtvrtletní platby, mimořádné platby) předpis 34611/6911x úhrada 221/34611 pokud jsou hrazeny náklady příštího roku, tzn. je účtováno na náklady příštích období – příslušná část přijaté dotace musí být také časově rozlišena, tzn. ne 6911x, ale výnosy příštích období – nutnost informovat o takových částkách zřizovatele (také budeme časově rozlišovat) Pokud hrozí i u jiných poskytovatelů, je třeba to i s nimi řešit.

Konsolidace Dotace AV investiční dotace předpis 34621/916712x úhrada 221/34621

Konsolidace Dotace AV - přelom roku (jde do konsolidace) pohledávky z dotací na straně v. v. i. – nemělo by připadat v úvahu závazky z dotací v. v. i. – tzn. vratky na depozitní účet AV, účtováno k 31. 12. daného roku (o všech vratkách se musí vědět do 15. 2. následujícího roku!!!) v. v. i. 6911x/347 (dojde k úpravám analytik) - NIV 916712x/347 - IV AV 34481/571810 – NIV 34491/571910 - IV

Konsolidace Dotace TA ČR, GA ČR (odsouhlasený postup) neinvestiční dotace přijatá záloha na daný rok 221/347 nové analytiky pro zálohy na dotace (v PKP Krátkodobá přijatá záloha na transfer) k 31. 12. daného roku dohadná položka ve výši předpokládaného výnosu z dotace, TA ČR i GA ČR účtuje dohad dle informace od v. v. i., tzn. v. v. i. musí na dohad účtovat stejnou částku, o které informovala TA ČR (GA ČR dle 347) 388/691321 Tzn. do konsolidace k 31. 12. musí proti sobě pasovat 347, 388, 691321 (u TA ČR, GA ČR 373, 389, 571)

Konsolidace Dotace TA ČR, GA ČR (odsouhlasený postup) neinvestiční dotace vypořádání zálohy minulého roku začátkem následujícího roku skutečnost = dohad (dle průběžné zprávy odevzdané do 31. 1. následujícího roku) 34611/388 347/34611 – zúčtování zálohy 347/221 – vrácení nevyčerpané zálohy za min. rok skutečnost ≠ dohad – kromě výše uvedeného navíc doúčtování 691321 + nebo -

Konsolidace Dotace TA ČR, GA ČR TA ČR, GA ČR vykazuje celou dotaci včetně spolupříjemců na hlavního řešitele, tzn. hlavní řešitel musí vykazovat i spolupříjemce. Návrh účtování: (tučně vytištěné jde do PKP, 69121,41 pouze obrat D) příjem zálohy část hlavního řešitele 221/347 analytika příjem zálohy část spolupříjemců 221/347 analytika odeslání záloh spolupříjemcům 378/221 dohad k 31. 12. hlavního řešitele 388/691321 dohad k 31. 12. spolupříjemců 388/691341 očištění výnosů o část spolupříjemců 691341/378

Konsolidace Zálohy na energie ČEZ (ČEZ bude součástí konsolidačního celku) účtování záloh 314/221 k 31. 12. dohadná položka 502/389 vše s IČ ČEZ, a.s.

Konsolidace Refundace (ve většině případů záležitosti OMS KAV, případně členové AR) Nyní – náklady, faktura na refundaci mínus náklady Nově – zatím nejpravděpodobněji totéž, ale: náklady v. v. i. vynaložené mimo konsolidační celek v. v. i. do PKP nic, AV do PAP partner 444, případně 111 (fyzická osoba, např. zaměstnanec) náklady v. v. i. vynaložené v rámci konsolidačního celku náklady v. v. i. IČ toho, komu se platilo, mínus náklady v. v. i. IČ AV, AV refundace IČ v. v. i. Příklad: v. v. i. má s AV uzavřenou smlouvu o refundaci pobytu zahraničního hosta. Tzn. v. v. i. vyplatí pobytové náklady, které přefakturuje AV. Předpis + vyplacení 518/211 Faktura na refundaci 378/518 První odrážka – vyplacení pobytových nákladů je v plné výši někomu mimo konsolidační celek – v. v. i. na 518 vykazuje partnera fyzickou osobu (hosta), na -518 také – tzn. zůstatek 518 na daném partnerovi je nula, partnera mimo konsolidační celek vykáže na svých nákladech AV Druhá odrážka – součástí pobytových nákladů byla platba za ubytování v zařízeních SSČ, tzn. část je vyplacena fyzické osobě, to se chová stejně jako první odrážka, část je v rámci konsolidačního celku se SSČ – 518 partner SSČ, -518 partner AV, AV v nákladech partner v. v. i.

Konsolidace Krátkodobé a dlouhodobé pohledávky/závazky Ne kvůli konsolidaci. Kvůli věrnému a poctivému obrazu! – významnost Do vzorového účtového rozvrhu přibydou závazné analytiky u některých krátkodobých a dlouhodobých položek. Máte-li náplň, vykazujete, nemáte-li náplň, nevykazujete.

Dotazy? Děkuji za pozornost. konsolidace@kav.cas.cz metodika@kav.cas.cz