Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
Civilizační choroby a výživa
Látkové složení lidského těla- prvky
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Škola: Praktická škola dvouletá
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
O výrobcích.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Procvičování vitamínů a minerálních látek
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Potrava
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PESTROST STRAVY.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?

No přece: 25.5.2015 Nápoj síly a zdraví

Mléko je v naší stravě nenahraditelné, protože obsahuje vše potřebné pro zdravý život: bílkoviny tuky sacharidy (laktózu) vitaminy (riboflavin)  minerální látky -vápník, draslík, sodík, hořčík a fosfor je zdrojem nepostradatelných stopových prvků - zinek, měď a selen, které jsou důležité pro různé metabolické funkce a obranyschopnost organismu. MLÉKO je moje síla

Co ovlivňuje vstřebatelnost vápníku z mléka ? Laktóza (mléčný cukr) je působením bakterií mléčného kvašení z mléčných výrobků odbourána na kyselinu mléčnou, která zvyšuje vstřebávání vápníku. Vstřebatelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je 20 až 40 %, záleží na množství přítomné laktózy, fosforu a vitaminu D. Vyšší obsah vitaminu D a laktózy vstřebatelnost vápníku zvyšuje. Zvýšený příjem vápníku snižuje využitelnost železa a proto je lepší pít mléko samostatně, asi 2 hodiny po jídle a jíst odděleně potraviny obsahující železo (např. maso a listová zelenina) a potraviny obsahující vápník. Největší význam mléka však spočívá v dodávce vápníku, který je jedním z nejdůležitějších minerálů ve výživě člověka. Je důležitý především pro tvorbu kostí a zubů.

Intolerance na laktózu S rostoucím věkem klesá u některých lidí schopnost trávení mléčného cukru. Tzv. intorelance laktózy je daná poklesem aktivity střevního enzymu, který štěpí laktózu. Tento problém je však možné řešit podáváním zakysaných výrobků nebo sýrů, kde je obsah laktózy minimální.

Kysané mléčné výrobky JOGURT Správný jogurt obsahuje pouze mléko a čistou jogurtovou kulturu. Vždy dejte přednost bílému jogurtu před ochuceným, s obsahem tuku kolem 3 % a bez přidaného cukru.

PODMÁSLÍ Aminokyselinami přispívá k výstavbě svalů a buněčných stěn. Obsahuje i mnoho vápníku, který pomáhá předcházet osteoporóze a zaručuje tvrdé kosti a zdravé zuby.   Lecitin udržuje mozek v kondici a posiluje nervy. V podmáslí se nachází dokonce 2× více lecitinu než v plnotučném mléce.   Mléčný cukr je ideálním dodavatelem energie s dlouhodobým efektem, napomáhá trávení a podporuje vstřebávání minerálních látek – vápníku a hořčíku. Podmáslí je vhodné i pro lidi s poruchami jater. Kvůli nízkému obsahu tuku se hodí také pro redukční diety. Obsah pouze 0,5 % tuku předurčuje podmáslí k tomu, aby se řadilo k ideálním potravinám.

KEFÍR, ACIDOFILNÍ MLÉKO Při výběru je dobré dát přednost nízkotučným, popřípadě polotučným variantám nepřislazovaným cukrem. Působí příznivě na trávení Podporuje chuť k jídlu a je lehce stravitelný.

TVAROH Má vyšší obsah bílkovin i vápníku než mléko Bílkoviny jsou ve všeobecnosti hůře stravitelné. Tvaroh se vyznačuje lehkou stravitelností Obsahuje vitamíny a minerály. Nejvíce zastoupeny jsou Vitaminy B6 a B12, lykopen, vitamíny A, C, D, E a K, tiamin, riboflavin, kyselina listová, niacin, a betakarotén Z minerálů draslík, vápník, měď, zinek, hořčík, mangan, fosfor, fluorid a selen. Kromě toho obsahuje i značné množství omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin.

SMETANA Ve zdravé výživě je smetana, šlehačka méně vhodná než kysaná a zakysaná smetana. Se zakysanou smetanou si naše zažívání poradí lépe než se sladkou. Navíc je zdrojem kvalitních plnohodnotných mléčných bílkovin, vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) a vitamínu B, stejně jako minerálních látek, především vápníku. Zakysaná smetana také příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru, která čistí celý organismus, upravuje trávení a brání zácpě či průjmu.

Vhodnější jsou sýry polotvrdé nebo tvrdé sýry s obsahem tuku v sušině do 30 %. Dále čerstvé sýry typu Lučina, Žervé, Cottage, Ricotta, které jsou zdrojem nízkotučných bílkovin a velkého množství vápníku. Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah soli. Nejvyšší obsah soli mají tzv. modré sýry, z nichž je u nás nejběžnější Niva (4 – 5 %), a bílé sýry (Balkánský sýr, Akawi, Jadel), které se uchovávají ve slaném nálevu, mohou obsahovat až 6 % soli. Sýry s vyšším obsahem soli nejsou vhodné pro nemocné s vysokým krevním tlakem. Tavené sýry se vyrábějí z přírodních sýrů pomocí tavicích solí. Jedná se o citráty nebo fosfáty. Přídavkem těchto látek se v sýrech poněkud zvýší obsah sodíku a v případě fosfátů i fosforu, což z hlediska výživového příliš vhodné není. Měli bychom proto raději, zvláště u dětí, dávat přednost sýrům přírodním, i když samozřejmě není důvod tavené sýry z jídelníčku zcela vyloučit. SÝRY

Děkuji ti maminko a tatínku za tvoji péči.

Vypracovala: Dzivá Regina vedoucí školní jídelny Použité zdroje k prezentaci: www.zijzdrave.cz American Journal of Clinical Nutrition www.ordinace.cz www.vevrovanka.net www.sportnutril.cz www.google.cz/obrazky Vypracovala: Dzivá Regina vedoucí školní jídelny