Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Moje budoucnost. Založena v roce Vlastní moderní vybavení. Přátelské prostředí. Individuální, partnerský a komunikativní přístup k žákům a studentům.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Spolupráce s firmami – cesta k partnerství školy a praxe Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
PŘÍNOS UNIV 2 V PODMÍNKÁCH VOŠ A SPŠ VOLYNĚ Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha Osnova: Důvody zapojení do projektu Vytvoření programů.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
CHEMIE KOLEM NÁS Brno, GUMOTEX OBSAH 1.Představení firmy 2.Trh práce a očekávání zaměstnavatele 2.1 Vzdělanostní struktura 2.2 Hard a soft.
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Blansko, Bezručova 33 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ Název projektu:Inovace a modernizace.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
MODERNÍ ZPRACOVÁNÍ PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE. Obsah Vývoj reprografických služeb Co by dnes měli projekční, developerské a stavební firmy požadovat od svého.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Veletrh nápadů učitelů chemie, Tábor 2013 Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Vybavení škol ve vztahu k experimentům a hypermediálním programům.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Programátor CNC strojů
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Prezentace pracovního portálu R. Cerkal
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Pracovní spokojenost všeobecných sester ve světle Herzbergovy teorie
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Sociální podnikání jako způsob myšlení a tvořivosti požadované klíčové kompetence pro vedení sociálního podniku Ing. Vojtěch Miler PPSD Personální a poradenské.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Nástroje daňových úlev
Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Pilotní tréninky hotel Zlatý Orel K1- K14 Výsledky hodnocení tréninku kompetencí: Bilanční workshop hotel Troyer
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Průběžné výsledky zjišťování absorpční kapacity v oblasti vzdělávání Projekt: Šance pro Moravskoslezský kraj – Vzdělaní lidé a připravený venkov.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Ostravská univerzita (1991 → )
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – Výstupy z Dotazníkového ŠETŘENÍ
4. schůzka TS odborné vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů
Komplexní systém hodnocení
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR

Dotazníkové šetření zjišťování potřeb/představ podniků v ČR o profilu absolventa chemických oborů osloveno bylo celkem 81 podniků ve dvou fázích (v 1. fázi oslovil Svaz chemického průmyslu 45 organizací z řad svých členů, v 2. fázi oslovil NÚV 36 organizací, které nejsou členy Svazu chem. prům.) celkově jsme získali 29 vyplněných dotazníků (z 1. fáze 24 a z 2. fáze 5), návratnost byla celkově 34 %

Zastoupení podniků v ČR 10 krajů

Profil respondentů 26 výrobních organizací a 3 z oblasti vývoje a výzkumu počet zaměstnanců od 40 do 1700 (průměr činí 599) nejstarší založena 1856 a nejmladší 2005 (v průměru působící 74 let na trhu) zabývající se především zpracováním ropy (petrochemie), farmaceutickým průmyslem, gumárenským průmyslem; základní chemií a plastikářským průmyslem

Získávání zaměstnanců 69% organizací obtížně získává kvalifikované zaměstnance 97% organizací přijímá absolventy k délce a četnosti praxe u uchazečů o zaměstnání přihlíží 76 % organizací

Spolupráce se SOŠ a SOU u 83% organizací žáci vykonávají odborný výcvik, ostatní uvedli překážky (finance, časová náročnost, věk žáků, legislativa pouze 34% organizací se podílí na tvorbě vzdělávacího programu SOŠ nebo SOU jiné formy spolupráce: organizace exkurzí a soutěží pro žáky, vybavení chemických laboratoří,…

Spolupráce se SOŠ a SOU

Pohled na vzdělávací programy SOŠ a SOU zaměstnavatelé postrádají soulad mezi vzdělávacími programy a potřebami trhu práce…(58% organizací) absolventi mají dostatek teoretických znalostí… (62% organizací); posílit znalosti moderních technologií obecně nižší úroveň odborného vzdělávání v sekundární a terciální sféře (nemají dostatečné základy, neumí propojovat znalosti z různých oblastí, neznají funkci přístrojů a zařízení, neorientují se v průmyslové chemii, znají spíše laboratoř)

Pohled na vzdělávací programy SOŠ a SOU Zaměstnavatelé postrádají zejména: více odborné praxe během studia (10% respondentů považuje praxi za dostatečnou, 69% za nedostatečnou a 21% neví) měkké dovednosti (samostatnost, správné pracovní návyky, komunikační dovednosti, schopnost rozhodovat se, ochota učit se, jazykové dovednosti- AJ) praktické dovednosti (69% respondentů uvedlo, že je žáci nemají či spíše nemají)

Chybějící praktické dovednosti pro práci v laboratoři

Chybějící praktické dovednosti pro práci ve výrobě

Požadovaný profil absolventa Nejdůležitější kompetence pro práci v laboratoři: provádění chemických analýz podle výrobní a analytické dokumentace Nejdůležitější kompetence pro práci v provozu: řízení technologických procesů v chemické výrobě Zásadní měkké dovednosti: správné pracovní návyky Samostatnost Schopnost rozhodovat se

Porovnání s výsledky dotazníkového šetření v Polsku v Polsku bylo osloveno 150 podniků, návratnost byla pouze 8%. 6 organizací z 12 se orientuje na základní chemii, stáří organizací je od 5 – 117 let (průměr 43 let), počet zaměstnanců od 13 do 2080 (průměr 625) výsledky průzkumu v České republice a v Polsku jsou velmi podobné a názory se prakticky shodují

Porovnání s výsledky dotazníkového šetření v Polsku je složité získat kvalifikované zaměstnance, ale 9 z 12 podniků absolventy nebere vzdělávací programy neodpovídají potřebám trhu práce absolventi odborných škol mají dostatek teoretických znalostí, doplnit je třeba znalostí nových technologií praktických dovedností mají spíše málo, málo praxe v reálném prostředí jiné formy spolupráce: organizace exkurzí vzdělávání učitelů, sponzorské dary V Polsku je málo odborných škol, nedrží krok s vývojem v oboru

Spolupráce se školami v Polsku

Porovnání s výsledky dotazníkového šetření v Polsku Požadovaný profil absolventa Nejdůležitější kompetence pro práci v laboratoři: provádění chemických analýz podle výrobní a analytické dokumentace Nejdůležitější kompetence pro práci v provozu: příprava a zpracování chemických látek a surovin pro procesy chemické výroby na základě výrobní a analytické dokumentace řízení technologických procesů v chemické výrobě Zásadní měkké dovednosti: správné pracovní návyky, řešení problémů

Děkuji za pozornost. Více o projektu na