Doporučení pro výživu populace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovovaná Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Výživa.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Výživa I..
Význam výživy ve sportu
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
TUKY (LIPIDY).
Úvod do výživy Kateřina Čamková
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
5-denní jídelníček.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Doporučení pro výživu populace Pavel Dlouhý Ústav výživy 3. LF UK

Typy nutričních doporučení Referenční dávky Doporučení pro obyvatelstvo (dietary guidelines ) Doporučení na bázi potravin (food based dietary guidelines)

Referenční dávky IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein and Amino Acids. The National Academies Press, Washington, 2006, 1357 DACH: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 Report of the Scientific Commitee for Food: Nutrient and energy intakes for the European Community. Commission of the European Communities, Luxembourg, 1993

Lowest Threshold Intake EAR Estimated Average Requirement RDA PRI LTI Lowest Threshold Intake EAR Estimated Average Requirement RDA PRI Recommended Dietary Allowances Population Reference Intake UL Tolerable Upper Intake Level UL LTI EAR RDA PRI deficit toxicita

DRI pro bílkoviny, USA, 2006 EAR 0,66 g / kg / den RDA 0,80 g / kg / den (56 g/den muži, 46 g / den ženy) UL nestanoven Skutečný odhadovaný příjem: 71 – 101 g / d muži 55 – 62 g / den ženy

Acceptable Macronutrient Distribution Range (AMDR) USA, 2006 Tuky 20 – 35 % energie Sacharidy 45 – 65 % energie Proteiny 10 – 35 % energie

DACH Referenční hodnoty (Referenzwerte) doporučené (Empfohlene Nährstoffzufuhr) = RDA protein, kys. linolová, většina vitamínů, Ca, P, Mg, Fe, I, Zn odhadované (Schätzwerte) n-3 PUFA, Na, K, chlorid, Se, Cu, Mn, Cr, Mo, vit. E, vit. K, β-karoten, biotin, kys. pantothenová směrné (Richtwerte) – orientační příjem energie, voda, sacharidy, vláknina, tuky, cholesterol, alkohol, fluorid

DACH Referenční hodnoty (mimo směrných hodnot) – ochrání téměř všechny osoby dané populace před poškozením zdraví výživou a zajistí plnou výkonnost platí pro zdravé osoby ve střední Evropě pro energii je směrná hodnota průměrná potřeba dané populační skupiny, nelze uplatnit individuálně (viz fyzická aktivita) doporučený příjem živin: průměrná potřeba + 2 směrodatné odchylky (pokryje potřebu 98% populační skupiny) místo 2 směrodatných odchylek zpravidla navýšení o 20 - 30 %

Doporučení pro příjem proteinu (DACH, 2000, 2008) věk protein (g/kg/den) protein (g/den) m ž 0 až < 1 měs. 2,7 12 1 až < 2 měs. 2,0 10 2 až < 4 měs. 1,5 4 až < 6 měs. 1,3 6 až <12 měs. 1,1 1 až < 4 roky 1,0 14 13 4 až < 7 let 0,9 18 17 7 až < 10 let 24 10 až 13 let 34 35 13 až < 15 let 46 45

Doporučení pro příjem proteinu (DACH, 2000, 2008) věk protein (g/kg/den) protein (g/den) m ž 15 až < 19 let 0,9 0,8 60 46 19 až < 25 let 59 48 25 až < 51 let 47 51 až < 65 let 58 65 let a více 54 44 Těhotné od 4 měs. Kojící 63

Doporučení pro příjem proteinu (DACH, 2000, 2008) Horní hranice doporučeného příjmu pro dospělé: 2,0 g / kg tělesné váhy / den 140 g / den pro muže 120 g / den pro ženy

DACH při dodržení doporučeného příjmu je deficit nepravděpodobný, nižší příjem neznamená deficit, ale zvýšení jeho pravděpodobnosti nevhodné k přesnému plánování výživy / hodnocení nutričního stavu konkrétní osoby orientační pomůcka - plnění v celotýdenním průměru

DACH vedle nutričních aspektů v některých případech zohledněny aspekty preventivní: benefitní efekt některých složek nad rámec zabránění deficitu (vit. C, karoten, vláknina) zamezení nadbytku energie, tuků, nasycených mastných kyselin, cholesterolu v komentáři u jednotlivých živin část II – Preventivní aspekty živin

Porovnání „doporučených dávek“ evropských a DACH pro vitamín C Věk EU, 1993 DACH, 2000 mg / den 6- 11 měsíců 20 4 až < 12 měsíců 55 1 – 3 roky 25 1 až < 4 roky 60 4 – 6 let 4 až < 7 let 70 7 – 10 let 30 7 až < 10 let 80 11 – 14 let 35 10 až < 13 let 90 15 – 17 let 40 13 až < 15 let 100 dospělí 45 mladiství a dospělí těhotné 110 kojící 150

DACH Referenční hodnoty zohledňují: pohlaví věk těhotenství, kojení V některých případech se musí zohlednit doporučení pro příjem energie nebo jiných živin: vit. E - nenasycené mastné kyseliny thiamin, riboflavin, niacin – energie pyridoxin - protein

Značení potravin GDA (Guideline Daily Amounts) Energie kcal 2000 Tuk g 70 z toho SFA 20 Cukry 90 Sůl 6 sodík 2,4 Proteiny 50 Sacharidy celkem 270 Vláknina 25 Zdroj: CIAA a PK ČR

Značení potravin DDD (doporučené denní dávky) pro vitamíny a minerální látky Vitamín A µg 800 Thiamin mg 1,1 Riboflavin 1,4 Vitamin B6 Vitamin B12 2,5 Kyselina pantothenová 6 Vitamin C 80 Vitamin D 5 Vitamin E 12 Vitamin K 75 Biotin 50 Kyselina listová 200 Niacin 16 Zdroj: Vyhl. 450/2004 Sb.

Značení potravin DDD (doporučené denní dávky) pro vitamíny a minerální látky Draslík mg 2000 Fosfor 700 Fluoridy 3,5 Hořčík 375 Chrom µg 40 Jód 150 Mangan 2 Měď 1 Molybden 50 Selen 55 Vápník 800 Zinek 10 Železo 14 Zdroj: Vyhl. 450/2004 Sb.

Inovovaná Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky SpV Aktualizace a doplnění o výživová doporučení pro dětský věk, těhotné a kojící ženy a seniory

Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR V souladu s výživovými doporučeními WHO, USDA a dalších institucí by mělo být dosaženo: Upravení příjmu celkové energetické dávky u jednotlivých populačních skupin v souvislosti s pohybovým režimem tak, aby bylo dosaženo rovnováhy mezi jejím příjmem a výdejem pro udržení optimální tělesné hmotnosti u dospělých v rozmezí BMI 18 - 25

Výživová doporučení - pokračování Snížení příjmu tuku u dospělé populace tak, aby podíl tuku v celkovém energetickém příjmu nepřekročil 30 % (70 g) optimální energetické hodnoty, u vyššího příjmu 35 % Příjem nasycených mastných kyselin (MK) by měl být nižší než 10 % (cca 20 g) a polyenových MK 7 - 10 % z celkového energetického příjmu. Poměr MK řady n-6 : n-3 max. 5 : 1 Příjem trans MK by měl být co nejnižší a neměl by překročit 1 % celkového energetického příjmu (2,5 g/den)

Výživová doporučení - pokračování Snížení příjmu cholesterolu na max. 300 mg/den (s optimem 100 mg/1000kcal) Snížení spotřeby přidaných jednoduchých cukrů na max. 10 % celkové energetické dávky (cca 60 g / den pro lehce pracující dospělé), při zvýšení podílu polysacharidů Snížení spotřeby kuchyňské soli (NaCl) na 5-7 g/den a preference používání soli obohacené jodem. U starších lidí pod 5 g/den

Výživová doporučení - pokračování Zvýšení příjmu kyseliny askorbové (vitaminu C) na 100 mg denně Zvýšení příjmu vlákniny na 30 g za den Zvýšení příjmu dalších ochranných látek, jak minerálních, tak vitaminové povahy a dalších nutrientů, které by zajistily odpovídající antioxidační aktivitu a další ochranné procesy v organizmu (Zn, Se, Ca, I, Cr, karoteny, vitaminu E aj.)

Žádoucí opatření ve spotřebě potravin Snížení příjmu živočišných tuků a zvýšení podílu rostlinných olejů v celkové dávce tuku, z nich zejména oleje olivového a řepkového, pokud možno bez tepelné úpravy. Výrazné omezení příjmu potravin obsahujících kokosový a palmojádrový tuk a palmový olej

Žádoucí opatření ve spotřebě potravin - pokračování Zvýšení spotřeby zeleniny a ovoce včetně ořechů na 600 g za den, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2 : 1 Zvýšení spotřeby luštěnin Zvýšení spotřeby výrobků z celozrnných mouk Preferovat příjem potravin s nižším glykemickým indexem (méně než 70) tj. luštěniny, celozrnné výrobky, těstoviny, rýže natural

Žádoucí opatření ve spotřebě potravin - pokračování Výrazné zvýšení spotřeby ryb a rybích výrobků, zejména mořských na cca 400g / týden. Doporučuje se konzumace i tučných ryb Snížení spotřeby potravin živočišného původu s vysokým obsahem tuku Vynecháno doporučení ke snížení spotřeby vajec!!!

Žádoucí opatření ve spotřebě nápojů Zajištění správného pitného režimu, zejména u dětí a starých osob – denní příjem min. 1,5 l vhodných druhů nápojů (předpokládá se další příjem tekutin ve formě ovoce, zeleniny, polévek a dalších potravin), při zvýšené fyzické námaze a vyšší teplotě okolí přiměřeně více Vybírat přednostně nápoje neslazené cukrem, nejlépe s přirozenou ovocnou složkou

Žádoucí opatření ve spotřebě alkoholických nápojů Alkoholické nápoje je nutno konzumovat umírněně, aby denní příjem alkoholu nepřekročil u mužů 20 g (přibližně 250 ml vína nebo 0,5 l piva nebo 60 ml lihoviny),u žen 10 g (přibližně 125 ml vína nebo 0,3 l piva nebo 30 ml lihoviny)

Doplnění doporučení pro starší věk Je nutné věnovat pozornost dostatečnému příjmu tekutin a méně energetické, ale nutričně kvalitní výživě Potřeba bílkovin je u starších lidí vyšší, doporučuje se však snižovat příjem tuků Mezi nedostatkové složky patří především Zn a Ca, z vitaminů vitamin D, vitamin C i některé z vitaminů skupiny B (zvláště kyselina listová, pyridoxin a vitamin B12). Z hlediska výživy se doporučuje dostatečně využívat přirozených zdrojů těchto složek výživy

Doplnění doporučení pro těhotné Zajistit optimální váhový přírůstek a vývoj plodu, dostatek bílkovin, vitamínů (nenavyšovat však vitamín A!) a minerálních látek (Ca, Fe, Zn, I) a tekutin Měsíc pře plánovaným početím a během prvního trimestru dostatečný příjem kyseliny listové Zvýšit příjem vápníku ve druhé polovině těhotenství Pravidelně konzumovat celozrnné výrobky, ovoce a zeleninu, ve třetím trimestru nenadýmavou stravu Preferovat tuky s obsahem nenasycených kyselin Vyvarovat se konzumace alkoholu

Doplnění doporučení pro kojící Zajistit o 0,5 – 0,75 l vyšší příjem tekutin Podobně jako v těhotenství konzumovat dostatek bílkovin zajistit dostatečný příjem Ca a Zn z přirozených zdrojů preferovat tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin v případě vegetariánství se doporučuje lakto-ovo-vegetariánský způsob výživy

Doplnění doporučení pro děti Optimální výživou kojence v prvních šesti měsících je mateřské mléko Strava dítěte od 1 – 3 let má být podávána v 5 porcích, obsahovat 500 ml mléka nebo mléčných výrobků, 4-5 porcí ovoce a zeleniny, 3 - 4 porce chleba a obilovin a 2 porce masa. Maso méně tučné, preferovat rybí (bez kostí), drůbeží, králičí, nepodávat uzeniny, šetřit pamlsky. Pokrmy nepřesolovat, vynechat ostré a pálivé koření

Doplnění doporučení pro děti Strava dítěte v předškolním věku by měla obsahovat 3 - 4 porce mléka nebo mléčných výrobků, 4 porce zeleniny a ovoce (z toho dvě v syrové podobě), 3 - 4 porce chleba a obilovin (postupně zařazovat celozrnné), 2 porce masa (všechny druhy, preferovat méně tučné), do jídelníčku zařazovat luštěniny. Pokrmy nepřesolovat, vynechat ostré a pálivé koření, dbát na pitný režim.

Doplnění doporučení pro děti Strava dítěte ve školním věku a adolescentním věku by měla obsahovat obiloviny s preferencí celozrnných výrobků, rýži, těstoviny Denně by měly dostávat ve 3 - 5 porcích zeleninu a ovoce, ve 2 - 3 porcích mléko nebo mléčné výrobky a v 1 - 2 porcích maso (důraz na ryby a drůbež), vejce nebo rostlinné produkty s kvalitním proteinem (sójové výrobky, luštěniny) Omezeně konzumovat volné tuky a cukry, džusy a slazené nápoje ředit vodou

Doplnění doporučení pro děti Z alternativní výživy nelze doporučit veganství, frutariánství a další podobné směry. Vhodně vedená lakto-ovo-vegateriánská strava omezuje možnost výběru potravin, ale je pro zajištění růstu a vývoje dítěte možná Pro zajištění zdravého vývoje je nejvhodnější dostatečně pestrá strava, úměrná věku dítěte

Žádoucí opatření v kulinární technologii Zabránit ztrátám vitaminů a jiných ochranných látek Preferovat vaření a dušení před pečením, smažením a grilováním, zejména u potravin s vyšším podílem živočišných bílkovin Preferovat technologie s nižším podílem přidaného tuku a volit vhodný druh tuku Zajistit dostatečný podíl syrové stravy, zejména zeleniny a ovoce

Žádoucí opatření v kulinární technologii - pokračování Zvýšit spotřebu zeleninových salátů s přídavkem olivového nebo řepkového oleje Rozšířit sortiment pokrmů z tepelně upravené zeleniny a z luštěnin Doplňovat stravu vhodnými doplňky nebo obohacenými potravinami (např. používat sůl s jodem) při zjištění výrazného nedostatku některých nutričních faktorů

Žádoucí opatření ve složení potravin Snížit obsah trans a nasycených mastných kyselin v jedlých tucích a zejména ve výrobcích. Výrazně omezit používání kokosového a palmojádrového tuku a palmového oleje Snížit obsah cukru v nápojích a některých potravinách např. v džemech, kompotech, některých druzích pečiva, cukrářských výrobcích a zmrzlině

Žádoucí opatření ve složení potravin - pokračování Rozšířit sortiment výrobků z obilovin s vyšším podílem složek celého zrna a nižším glykemickým indexem Udržet, eventuálně ještě rozšířit nabídku mléčných výrobků s nízkým obsahem mléčného tuku, zejména zakysaných mléčných výrobků Rozšířit nabídku zeleninových salátů, zejména čerstvých

Žádoucí opatření ve složení potravin - pokračování Rozšířit nabídku luštěnin, zejména připravených pro rychlou kulinární úpravu Rozšířit výběr potravin s nižším obsahem soli a používat sůl s jodem Rozšířit sortiment potravin se zvýšeným obsahem složek podporujících zdraví

Žádoucí opatření ve složení potravin - pokračování Zajistit odpovídající označování potravin, se všemi informacemi, které jsou rozhodující pro spotřebitele k usměrňování jeho výživy Dle možností omezovat používání látek přídatných (aditivních, označených kódem E), zejména konzervačních prostředků, syntetických barviv, fosfátů aj.)

Další doporučení Při tvorbě jídelníčku je třeba věnovat pozornost výběru potravin a jejich úpravě Strava by měla být dostatečně pestrá a přiměřená věku, pohlaví, fyzickému zatížení a zdravotnímu stavu

Doporučení na bázi potravin National Food Guide, 1946 (USA) USDA, Food for Fitness — A Daily Food Guide, 1956 (USA) USDA, The Hassle-Free Daily Food Guide, 1979 (USA) USDA, Food Guide Pyramid, 1992 (USA)

Doporučení na bázi potravin Řecká pyramida výživy (Dietary guidelines for adults in Grece, Archives of Hellenic Medicine, 1999, 16, 516-524) Low Glycemic Index Pyramid (Ludwig, 2000) Healthy Eating Pyramid (Willett W.C. et al. : Eat, drink and be healthy. The Harvard Medical School guide to healthy eating. New York: Simon & Schuster, 2001) USDA, MyPyramid, 2005 (USA)

Doporučení na bázi potravin Švýcarská potravinová pyramida (Schweizerische Gesellschaft für Ernährung, 2005) Německá potravinová pyramida (Deutsche Gesellschaft für Ernährung, 2005) Česká potravinová pyramida (Fórum zdravé výživy, 2003) Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR (MZ ČR, 2005)