Jakost potravin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Advertisements

ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Fyziologie mikroorganismů
R - intenzita rozkladu potraviny
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Chemické složení organismů
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Pedosféra VLASTNOSTI PŮD A ZNAKY PŮDNÍHO PROFILU
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Základní pojmy ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VLASTNOSTI LÁTEK A JEJICH PŘEMĚNY
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Výživa má vliv na zdravotní stav člověka. Složení stravy ovlivňuje výkonnost, zdraví, fyzický i psychický stav člověka. Správná strava má být pestrá, střídmá.
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Složky krajiny a životní prostředí
VY_52_INOVACE_ZBP1_3864VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Krajina a životní prostředí
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Technologie Ročník:III.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Kypřící prostředky.
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Senzorická analýza Katedra kvality zemědělských produktů Ing. Lenka Zárubová.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Posklizňová úprava zrna
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Smyslové orgány.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Sklady, skladování VY_32_INOVACE_41_829
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vejce Vejce – pouze slepičí
SMYSLOVÁ SOUSTAVA DENISA POSKOČILOVÁ 8.C. SMYSLI ZRAK – SVĚTLO SLUCH –ZVUKY ČICH – PACHY CHUŤ – JÍDLO HMAT – CO CÍTÍME KDYŽ SI NA TO SÁHNEME.
Transkript prezentace:

Jakost potravin

Jakost surovin je dána: Chemickým složením Organoleptickými vlastnostmi Biologickou hodnotou Zdravotní nezávadností Způsobem ošetřování, skladování a předvýrobní úpravy

Metody zjišťování jakosti potravin Subjektivní metody zkoumání /nejstarší způsob posuzování, je rychlé, používá se při přejímce zboží do skladu/. Zrakem – vzhled, barvu, tvar, zakalení… Čichem – pachy a vůně Chutí – sladkost, hořkost, slanost, kyselost Hmatem – granulace, tuhost, pevnost…

Objektivní metody zkoumání Fyzikální metody Mikroskopické metody Mikrobiologické metody Chemické metody

Fyzikální metody Používají se k tomu různé fyzikální přístroje a pomůcky. Váhy Hustoměry Lihoměry Tukoměry

Mikroskopické metody Mikroskopem – přítomnost drobných živočišných škůdců, různé příměsi

Mikrobiologické metody Úkolem MZ je zajistit zdravotní nezávadnost suroviny a vyloučit přítomnost různých druhů mikroorganismů ve zkoumané surovině.

Chemické metody Analýzou získáme přesný přehled o chemickém složení výrobku. Množství a druhy jednotlivých živin Množství vody

Příčiny znehodnocování potravin Biologické vlivy Fyzikálně chemické vlivy

Fyzikálně chemické vlivy /teplo a světlo/ Teplo – nejintenzivněji působí na suroviny s vysokým obsahem vody, bílkovin, tuků a cukrů. Teplota podmiňuje životní pochody mikroorganismů, především bakterií a plísní. Optimální teplota pro jejich rozvoj je 30 - 40 °C. Při teplotě – 18 °C se životní pochody mikroorganismů většinou zastavují.

Světlo působí na suroviny nepříznivě. Světlo – světelné záření se skládá ze tří složek: infračervené záření viditelná složka světelného záření ultrafialové záření

Vlhkost nepříznivě působí na hygroskopické potraviny. Potraviny silně vlhnou, mění se struktura, konzistence, roztékají se a tvrdnou /sůl,cukr/.

Vzdušný kyslík je příčinou oxidačních pochodů v surovinách /tuky/.

Biologické vlivy Bakterie Kvasinky Plísně Suroviny str.58 - 59

Rozkladné procesy Hniloba Kvašení a kysání Plesnivění Suroviny str. 59