Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je financován z programu OPL ZZ a státního rozpočtu.
Advertisements

4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Proč byla studie vytvořena ?
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB ISD Noordenkwartier: 2 příklady z praxe Podpora v nezaměstnanosti a poskytování pomoci při oddlužování Poskytování služeb zaměstnavatelům.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
Zadání případové studie
NEZAMĚSTNANOST.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Červenec 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Financování regionálního školství
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Daňové aspekty využívání zaměstnaneckých výhod Autor: Frederik Frey Vedoucí: Ing. et Ing. Pavel Semerád, Ph.D.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Analýza hospodářského výsledku
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Tisková konference ČMKOS
Rozpočtová a fiskální politika
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Ing. Stanislava Správková
Tisková konference ČMKOS
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Místní rozpočtové jednotky
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015

Obsah Vyhodnocení současné situace regionu Charakteristika sídelní struktury území Soudržnost společenství obyvatel Charakteristika bydlení v zájmové oblasti Ekonomické důsledky ukončení těžby na lomu ČSA Dopad ukončení těžby na počet nezaměstnaných a míru nezaměstnanosti Ztráta výběru daní a ostatních příjmů veřejných rozpočtů Výsledná bilance dopadů souvisejících s ukončením těžby lomu ČSA Sociální dopady na region při ukončení těžby na lomu ČSA Dopady na revitalizaci území Mostecka Dopady do teplárenství Dopady na ostatní odběratele uhlí z ČSA Dopady do regionu Závěr Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA

Hlavní zaměření studie dle metodiky - transparentně a exaktně vyčísleny všechny ekonomické dopady vyvolané ukončením těžby lomu ČSA předpoklad - ukončení pracovních poměrů zaměstnanců lomu i ukončení poptávky po podpůrných činnostech a službách poskytovaných těžební organizaci externími společnostmi (jak dceřinými a ve stejné skupině, tak i společnostmi nezávislými) Dopady do míry nezaměstnanosti Dopady ekonomické spojené s ukončením těžby

Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA  Metodika analýzy  byly identifikovány náklady a výdaje státního a veřejných rozpočtů vlivem snižování počtu zaměstnanců při ukončení těžby:  Ztráta výběru daní a ostatních příjmů veřejných rozpočtů › ztráta výběru daně z příjmů hrazené zaměstnancem › ztráta výběru sociálního pojištění hrazeného zaměstnancem › ztráta výběru zdravotního pojištění hrazeného zaměstnancem › ztráta výběru sociálního pojištění hrazeného zaměstnavatelem › ztráta výběru zdravotního pojištění hrazeného zaměstnavatelem › ztráta výběru daně z příjmu právnických osob (korporátní daň)

 Do analýzy dopadů na rozpočet byly zahrnuty dále:  Přímé výdaje na nezaměstnaného › podpora v nezaměstnanosti (v závislosti na věku, délce evidence a mzdě) › sociální dávky (v závislosti na ekonomické situaci rodiny) › zdravotní pojištění hrazené státem  Nepřímé náklady › negativní multiplikace osobní spotřeby a její důsledky (ztráta výběru nepřímých daní) Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA

 Do analýzy dopadů zahrnut dále:  pokles podpory obcí dotčených těžbou  pokles podpory obcí dotčených těžbou podpora poskytovaná dobrovolně a dlouhodobě těžební společností mimo zákonné povinnosti do oblastí:  vzdělávání  sportovní a kulturní aktivity  veřejně prospěšné projekty › cca 25 mil. Kč Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA

Odhad počtu nově nezaměstnaných i v navazujících oborech (kumulativně), multiplikační koeficient 2,5Odhad počtu nově nezaměstnaných i v navazujících oborech (kumulativně), multiplikační koeficient 2,5 Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA

zvýšení míry nezaměstnanosti dle okresů (v %)zvýšení míry nezaměstnanosti dle okresů (v %) Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA

Ztráta rozpočtu na výběru daní a ostatních příjmůZtráta rozpočtu na výběru daní a ostatních příjmů Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA

 Odhad nákladů spojených s nezaměstnaností Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA

Výsledná bilance dopadůVýsledná bilance dopadů Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA

Dle studie je dopad ukončení těžby lomu ČSA výrazně negativníDle studie je dopad ukončení těžby lomu ČSA výrazně negativní Nárůst míry nezaměstnanosti o 3,5 % v okrese MostNárůst míry nezaměstnanosti o 3,5 % v okrese Most Negativní sociální dopadyNegativní sociální dopady

Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA k dispozici na webových stránkáchk dispozici na webových stránkáchHSRM