Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zemědělství – 1. část.
Advertisements

Podmínky optimalizace kapitálové struktury
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
D) Substituční a důchodový efekt
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Cena v pojetí marketingu
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Agregátní poptávka a nabídka
IAS 17 - Leasing ..
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Strategická mezera a její analýza s ohledem na nutnost změny strategie
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
HDP= hrubý domácí produkt
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
Dopady změn směnných kurzů
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Národní účty - aplikace
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
MALOOBCHOD 1. Maloobchod – podstata, vývoj, úloha
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Nauka o podniku Investice.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
Rezervy na opravu hmotného majetku Podmínky (součást daňových výdajů) -Jedná se o opravu HM odpisovaného déle jak 5 let -Jde skutečně o opravu nikoliv.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Úvod do podnikových financí
Finanční páka v podniku
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Finanční výkazy obchodních společností
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Dr. Frank Schadlich/ Ing.Jiří Petr
Oceňování zemědělského půdního fondu v ČR. Půda Půda jakožto plocha zemského povrhu je limitovaným přírodním zdrojem Z lidské perspektivy je vysoce cenná,
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Téma 13: Oceňování podniku 1. Důvody zjišťování tržní hodnoty podniku 2. Postup při oceňování 3. Metody oceňování podniku: a) Výnosové metody b) Metody.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 13: Finanční plánování
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
CELKOVÉ OCENĚNÍ LESA Výnosová hodnota lesa Důchodová hodnota lesa Kapitálová hodnota lesa.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
1 Odpovědi na otázky Dočasné komise PSP ČR pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi V Praze
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Ekonometrické modely poptávky Spotřeba Poptávka. Typy poptávky  Agregovaná  Desagregovaná – dílčí Poptávka jednotlivých spotřebitelů Poptávka po jednotlivých.
Kombinované metody oceňování. Metody založené na analýze trhu
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Metody FINANČNÍ ANALÝZY:
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vyplnění CBA analýzy v modulu CBA
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
5. přednáška.
Transkript prezentace:

Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou

vývoj struktury úhrady zemědělské produkce, kde na hodnotě výsledných ekonomických ukazatelů zemědělských podniků se zvyšuje podíl podpor, tj. necenových nástrojů při aktualizaci hodnot rentních efektů u půdy a odvozeně u tzv. úředních cen zemědělské půdy vznikají značné disproporce při výpočtu rentních efektů, kdy jsou ve výnosech uvažovány jen ceny produkce, se vyskytují ve značném podílu záporné hodnoty a při započtení podpor dochází k nivelizaci hodnot rentních efektů

řešení, zda zahrnovat či nezahrnovat podpory do výnosu při výpočtu rentních efektů generuje celou řadu pozitivních, ale zejména negativních souvislostí

Při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou, resp. při stanovení ÚCZP, se vychází z rozdílu výnosů a nákladů, přičemž některé položky v nákladech (zejména intenzifikační vstupy) mají normativní charakter z hlediska zajištění předpokládané úrovně výnosu ve skutečnosti řada podniků vstupy snižuje a vytváří tzv. vnitřní dluh

Tím při obecně nízké důchodovosti zemědělského podnikání jsou pak výsledné hodnoty rentních efektů, resp. úředních cen velmi nízké včetně určitého podílu podniků spadajících do záporných hodnot, a jsou tudíž z hlediska dalšího použití neinterpretovatelné

výpočet ÚCZP v letech : u více než čtvrtiny BPEJ byly výsledné hodnoty záporné řešení tohoto problému spočívalo v zavedení, resp. připočtení administrativně stanovené tzv. bazické ceny půdy ve výši Kč/ha, s cílem eliminovat záporné hodnoty rentních efektů výpočet ÚCZP v roce 2011: záporné hodnoty se vyskytly u více než poloviny BPEJ

tento problém neřeší ani případná modifikace výnosové metody, resp. výpočtu rentního efektu, kdy např. započtením nákladů příležitosti se může hodnota rentního efektu ještě snížit důvodem je vedle poklesu agrárních cen v referenčním období pravděpodobně i zvýšená nákladovost ovlivněna akcentováním environmentálních aspektů následně byl proto propočet na straně výnosů navýšen o hodnotu provozních podpor, což mělo za následek nivelizaci výsledných hodnot

jedním z důvodů poslední novelizace byla podstatná změna ve struktuře tvorby čisté přidané hodnoty (ČPH) v zemědělských podnicích ČR, konkrétně v zastoupení provozních dotací na její tvorbě podíl provozních dotací na ČPH: rok 2001 = 20 % v letech = 65 % úroveň provozních dotací na 1 ha se v období zvýšila téměř 4 x trend charakteristický v rámci celé EU

Diskuse o vhodnosti resp. přípustnosti započítávání podpor do výnosů při stanovení úrovně a relace ÚCZP včetně prezentace argumentů, které tento krok podporují nebo naopak nedoporučují:

1)Podpory obecně jsou součástí výnosů a jejich vliv na tvorbu ČPH, důchodu či zisku podniku, je zásadní 2)Podpory jsou výnosem, jehož oprávněnost v rámci SZP je spojováno mj. s potřebou úhrady tzv. veřejných statků 3)Zpochybňování veřejných statků jako faktoru udržitelnosti je iracionální argumentací

4) Za těchto předpokladů započtení podpor do výnosů podstatným způsobem nivelizuje značné rozdíly v produkčních schopnostech (úrodnosti zemědělské půdy) v ČR 5) Významnou složkou podpor jsou tzv. platby na plochu (SAPS), které jsou předmětem kritiky zemědělských ekonomů, protože jejich významný podíl se kapitalizuje do nájemného, cíleně tedy neposilují důchod aktivních zemědělců, ale zvyšují příjem vlastníků půdy (pronajímatelů

6) Započtením podpor dojde ke zkreslení relací založených na bonitaci půdního fondu a výpočtu ÚCZP, jež zejména v oblasti ochrany půdy a racionálního využití půdního fondu budou nepoužitelné 7) Vzhledem k tomu, že nezahrnutí podpor do výnosů neřeší problém záporných hodnot rentního efektu, resp. ÚCZP, pak je účelné změnit způsob výpočtu a přejít od hodnotového k naturálnímu vyjádření produkční schopnosti půdy (např. energetická hodnota ha výnosu)

Co se týče nájemného, pak se fakticky jedná o výši sazby z pronajatého hektaru, která nemusí být odvozena z ceny půdy, neboť je předmětem dnes již dostatečně rozvinutého dialogu mezi nájemci a vlastníky, kdy zejména nájemci ve stále větší míře respektují konkurenční prostředí v lokalitě, kde hospodaří.