ministryně pro místní rozvoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020.
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
FONDY EU Programové období
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Dotační projekty Vysokého Mýta
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Priority a možnosti v programovém období a hlavní změny oproti programovému období prosince 2014, Liberec JUDr. Olga Letáčková.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
ROP JV – informace o novém programovém období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Interní postupy MAS Brdy
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Příprava operačních programů
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

ministryně pro místní rozvoj Evropské fondy 2014 - 2020 Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj Praha, 4. května 2015

Evropské strukturální a investiční fondy 2014–2020 Evropský fond pro regionální rozvoj

Hlavní východiska příprav programového období 2014-20 Princip strategického zaměření a propojování: Podpora pouze těch priorit, jež naplňují rozvojové strategie ČR. Princip podpory fungujícího trhu: Podpora pouze těch odvětví a sektorů, kde dochází k selhání trhu. Zvážení formy podpory. Princip podpory kvalitních projektů: Podpora pouze těch projektů, jež budou měřitelně naplňovat stanovené priority a cíle. Princip snadnější přípravy a realizace projektů: Snadnější administrativa pro žadatele a příjemce prostředků z OP, elektronizace agend a zjednodušování (sjednocování) pravidel.

Zjednodušení architektury programů Programy 2007-2013 (19) Programy 2014-2020 (10) OP Doprava OP Životní prostředí OP Podnikání a inovace OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Výzkum a vývoj pro inovace OP Výzkum, vývoj a vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP Lidské zdroje a zaměstnanost OP Zaměstnanost OP Technická pomoc Program rozvoje venkova OP Rybářství Integrovaný operační program Integrovaný regionální operační program ROP Severozápad ROP Severovýchod ROP Moravskoslezsko ROP Střední Morava ROP Střední Čechy ROP Jihovýchod ROP Jihozápad OP Praha Konkurenceschopnost OP Praha pól růstu OP Praha Adaptabilita

Operační programy 2014–2020 Program Alokace v mld. EUR Tematické cíle Integrovaný regionální operační program 4,63 2, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11 OP Doprava 4,70 7 OP Životní prostředí 2,64 4, 5, 6 OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 4,33 1, 2, 3, 4, 7 OP Zaměstnanost 2,13 8, 9, 11 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 2,78 1, 9, 10 OP Technická pomoc 0,22 - OP Praha - pól růstu ČR 0,20 1, 4, 8, 9, 10 Program rozvoje venkova 2,17 1, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10 OP Rybářství 0,03 3, 6 CELKEM 23,83

Publikace – operační programy 2014-2020 Publikaci on-line naleznete na www.dotaceEU.cz Shrnutí základních informací k fondům EU Přehled podporovaných aktivit všech 10 operačních programů

Stav vyjednávání Dohody o partnerství a programů 2014–2020 Dohoda o partnerství pro programové období 2014-2020 Schválena Evropskou komisí v srpnu 2014 po téměř 3 letech vyjednávání. Operační programy Celkem 10 (včetně 2 programů zemědělství); 7 programů předloženo EK ve finální podobě První výzvy v průběhu května 2015; Aktualizace harmonogramu výzev na www.dotaceEU.cz; Avíza parametrů předběžných výzev.

Architektura pro zjednodušení čerpání Základní faktory efektivního nastavení systému implementace a administrace

Schválené metodické dokumenty Metodické dokumenty v gesci MF Příprava JMP – přehled Schválené metodické dokumenty UV č. 401 z 29. 5. 2013 MP pro přípravu programových dokumentů UV č. 597 z 9. 8. 2013 Evaluace Zásady tvorby a používání indikátorů Způsobilost výdajů a jejich vykazování Řízení rizik UV č. 873 z 20. 11. 2013 Řízení výzev, hodnocení a výběr projektů UV č. 44 z 15. 1. 2014 Monitorování ESI fondů; procesy v MS2014+ (1. část) Zadávání zakázek Publicita a informovanost Příprava řídicí dokumentace UV č. 166 z 12. 3. 2014 Revize programů UV č. 444 z 16. 6. 2014 Rozvoj lidských zdrojů UV č. 536 z 9. 7. 2014 Monitorování ESI fondů; procesy v MS2014+ (2. část) UV č. 682 z 27.8. 2014: Využití integrovaných přístupů Pro informaci vládě byly předloženy: Projekty vytvářející příjmy Oblast finančních nástrojů Oblast veřejné podpory Metodické dokumenty v gesci MF Vydáno ke konci června 2014 Audit UV č. 837 z 15. 10. 2014 Finanční toky UV 867 z 27. 10. 2014 Kontroly

Příklady zjednodušení systému implementace Výzvy, podání žádosti, výběr a hodnocení projektů Sjednocení požadavků na zpracování dokumentace určené žadatelům a příjemcům; Větší důraz na propojení řízení výzev na hodnocení; Koordinace vyhlašování výzev; Vymezení povinných hodnotících kritérií; Větší důraz na dvoukolové hodnocení; Informování žadatele o výsledku a možnost odvolání; Vytvoření společné databáze hodnotitelů, jejich automatizovaný výběr, hodnocení a kontrola; Nastavena maximální lhůta pro řídící orgány, do kdy musí být ukončen schvalovací proces; Možnost využití CBA.

Příklady zjednodušení systému implementace Realizace projektů, kontrola: Sjednocení struktury a obsahu zpráv o realizaci projektu; Zpracování vzorových dokumentů pro využití v oblasti veřejného zadávání; Rozšíření využívání modifikovaných ex-ante plateb; Zavedení centrálního plánování finančních kontrol; Definovány jednotné kontrolní listy; Stanovení bagatelní hranice pro vymáhání nesrovnalostí; Zavedení jednotného systému sankcí za porušení pravidel povinné publicity; Redukce počtu log povinné publicity.

Přínosy jednotného metodického prostředí Stanoven základní rámec pravidel, který je pro všechny ŘO a fondy EU stejný a závazný; Používání jednotné terminologie napříč fondy EU; Snadnější orientace žadatele / příjemce v systému přidělování evropských dotací; Zjednodušení administrativních postupů a zkrácení lhůt; Transparentnější a snadnější komunikace mezi žadatelem / příjemcem a poskytovatelem dotace; Elektronizace dat, dokumentů, procesů (jednotný monitorovací systém MS2014+).

Více informací naleznete: Video-tutorialy na www.dotaceEU.cz

Děkuji za pozornost karla.slechtova@mmr.cz