Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol 3. 6. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Kvalitní vzdělání pro každé dítě v každé škole
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Výstupy z Úvodního semináře
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Zdravá škola.
ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA CO TO ZNAMENÁ? ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA TO ZNAMENÁ: VYTVÁŘÍME PRO DĚTI ZDRAVÉ PROSTŘEDÍ.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Teorie vzdělávání dospělých
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Podpora vzdělávání žáků se SVP v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
HRAJEME SI NA CUKRÁŘKU. KDO JE CUKRÁŘKA? PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 3. ÚVOD DO KOGNITIVNÍHO MANAGEMENTU, PRINCIPY A SPECIFIKA KOMUNIKACE Operační program.
Mateřský jazyk jako podpora národní identity a zachování kulturního dědictví v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
Projekt Impuls / Seminář
SOCIOLOGIE VZDĚLÁNÍ.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Projekt Impuls / Seminář
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Co nepatří do dárku Vnímání.
Teorie vzdělávání dospělých
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Standardy pro základní vzdělávání
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Socializace Kejřová.
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Sociální dovednosti učitele
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Temperament, charakter, motivace
Kolik jich berušky mají?
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Pedagog.
GEOMETRICKÉ TVARY Poznáš je?.
Transkript prezentace:

Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol

Co jsou Evropské školy? Multikulturní a mnohojazyčné vzdělávací instituce s šedesátiletou tradicí zřizované a kontrolované vládami členských států Evropské unie na základě Úmluvy o Statutu Evropských škol (1994) Vysoce kvalitní všeobecné vzdělání od předškolního až po maturitu, tzv. Evropský bakalaureát, uznávaný ve všech členských státech EU

Děti v Evropských školách Žijí v cizině Pocházejí z různých zemí Z různého sociokulturního prostředí Hovoří různými jazyky Bilingvní i vícejazyčné

Co přinese budoucnost? Co budou děti, které navštěvují mateřskou školu v roce 2015, v životě potřebovat? Co jim může předškolní vzdělávání dát? – 2015 – 2025? – 2035? – 2076? 2100?

Základní principy předškolního vzdělávání v Evropských školách Předškolní vzdělávání má zásadní důležitost pro úspěšný rozvoj osobnosti dítěte (základ celoživotního vzdělávání a učení) Klíčová role: podporovat vývoj dítěte v zodpovědného a činorodého člena společnosti, učit je přijímat odpovědnost za své celoživotní učení Organizace, formy a metody vzdělávání musí respektovat specifika předškolního věku Aktivní spoluúčast dítěte a rodičů v procesu učení

Kurikulum pro předškolní vzdělávání Studies and certificates – Syllabuses – Nursery cycle Podporuje fyziologický, psychologický, sociální a kognitivní rozvoj dítěte Je postaveno na holistickém (celostním) přístupu k dítěti Zdůrazňuje pozitivní sebepojetí dítěte, jeho sebedůvěru, motivaci k učení a schopnost učit se Zdůrazňuje morální hodnoty

Struktura vzdělávacího programu Já a moje tělo, Já jako osobnost, Já a ti druzí, Já a svět Učit se být Učit se žít s ostatními Učit se dělat a znát

 Vzdělávací cíle a očekávané výstupy Vzdělávací cíle a očekávané výstupy “Objevuji nové způsoby poznávání a osvojuji si nové organizační dovednosti a dovednosti řešení problémů. ” [Early Education Curriculum] “Objevuji nové způsoby poznávání a osvojuji si nové organizační dovednosti a dovednosti řešení problémů. ” [Early Education Curriculum] „Poznávám, kdo jsem, a mám k sobě kladný vztah.“ „Získávám větší sebedůvěru a buduji svou sebeúctu.“ Dokáži ovládat své chování a jednání.“ [Early Education Curriculum] „Poznávám, kdo jsem, a mám k sobě kladný vztah.“ „Získávám větší sebedůvěru a buduji svou sebeúctu.“ Dokáži ovládat své chování a jednání.“ [Early Education Curriculum] „Učím se úctě ke kulturnímu dědictví mé rodné země i zemí, odkud pocházejí ostatní děti.“ [Early Education Curriculum] „Učím se úctě ke kulturnímu dědictví mé rodné země i zemí, odkud pocházejí ostatní děti.“ [Early Education Curriculum] © Copyright CEGO 2011

Plánování a hodnocení podporující osobnost dítěte Hodnocení učitele Činnost Zpětná vazba Sebehodnocení dítěte Nová činnost podporující rozvoj dítěte