KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 Software Autor: Mgr. Aleš Kozák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně o operačních systémech
Advertisements

Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Základy počítačů a kancelářský software
Software – aplikace, programy
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Složky a soubory Zdeněk Jelínek pátek, 21. listopadu 2014.
Otázka č. 8 Ingrid Vyroubalová.  Veškeré programové vybavení počítače  Určeno pro interakci s uživatelem  Využívá grafické rozhraní (GUI) (MS Office,
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat – stromová struktura
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Identifikátor materiálu: EU
Operační systémy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE II. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Opakování učiva pro 8. ročník
Práce s operačním systémem
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
VY_32_INOVACE_51_Microsoft_Office_2010. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Licence Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Soubory a složky
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Software Programové vybavení počítače. Operační systém Je nejdůležitějším software prvkem v počítači Zajišťuje komunikaci mezi uživatelem a hardware „program“
SOFTWARE Operační systémy.
Operační systém Windows
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
INFORMATIKA – složky a soubory
Instalace programů do Linuxu
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 Software Autor: Mgr. Aleš Kozák

Software Software je programové vybavení počítače. Lze jej rozdělit na tři základní kategorie (viz schéma) Je uložen na pevným disku počítače nebo na vyměnitelných médiích. Hardware bez softwaru nám může sloužit jen jako dekorace. data aplikace operační systém Hardware

Operační systém Soubor aplikací zajišťující běh počítače. MS-DOS jeden z prvních rozšířenějších systémů. (příkazový) Windows (verze 95, 98, XP, 2000, NT, Vista, 7,…) – u nás dost rozšířený systém s možností grafického ovládání (pomocí myši, ikonek apod.) možnost spuštění více aplikací najednou. Linux (různé distribuce např.: Mandriva, CentOS, Ubuntu, Fedora, …) mohou být v příkazovém i grafickém módu. Příkazové verze se většinou používají pro servery, grafické pro běžné počítače. Jsou zdarma k dispozici na internetu. Způsob ovládání je obdobný jako u windows. I v příkazovém režimu umožňuje běh více aplikací najednou (tzv. multitasking). Při koupi nového PC si můžeme koupit s již předinstalovaným systémem (většinou nás vyjde levněji než kdybychom jej měli přikupovat) nebo bez systému. Koupíme-li PC bez systému pak si tam můžeme nainstalovat jakýkoli chceme (i dodatečně windows). Je ale důležité tento systém pořídit legálně!

Aplikace a data Neboli programy, mohou být součástí operačního systému, nebo si je můžeme do počítače doinstalovat dle vlastních potřeb. Dle typu licence jsou některé zdarma (Freeware, Open Source) nebo placené. Aplikace používají data, umí je vytvářet a zobrazovat. Příkladem může být textový editor MS Word (aplikace), který umí vytvořit, číst a editovat (data) dokument.doc. Tento dokument.doc (data) bychom, ale také mohli otevřít v jiné aplikaci jako je například Open Office Writer. Písničku MP3 můžeme nahrát pomocí aplikace GoldWave a dokonce jí zde můžeme editovat a poslouchat, ale také ji můžeme spustit pomocí windows media player nebo winamp (aplikace) – zde ji už nemůžeme editovat, ale jen poslouchat. Když ji nahrajeme do přenosného MP3 přehrávače, tak nám tuto písn i čku.mp3 pouští jiný speciální program. … Nemám-li potřebné aplikace, pak nemohu spouštět, číst, editovat, … data.

Soubor, složka a adresář Adresář nebo-li složka je jedno a to samé (anglicky folder), jedná se jen o dvojí překlad. Složky známe podle ikonky ze systému Windows. Do složky můžeme umístit další složky (podsložky) a tak vytvářet vlastní datovou strukturu. Soubor může mít jakoukoli ikonku a reprezentuje data nebo spouštěcí soubor aplikace. Název souborů se skládá ze dvou částí nazev.pripona, kde název většinou píšeme bez diakritiky a zakázaných znaků a přípona (většinou tří- až čtyř-písmenná) určuje typ souboru (textový dokument, zvukový soubor apod.) Pravidlem je nenazývat soubory ani složky názvy s diakritikou a znaky.*/+ atp. Místo mezery se používá _ (tyto pravidla se mají dodržovat zejména při posílání příloh v ech, atp.)

Příklady přípon souborů Spustitelné aplikace:*.exe; *.com; *.bat Systémové soubory:*.sys; *.ini; *.dll Hudební formáty:*.mp3; *.ogg; *.cda; *.wav Video formáty:*.avi; *.mpg; *.vob Obrázky:*.bmp; *.jpg; *.gif Textové dokumenty:*.txt; *.doc; *.docx; *.odt; *.rtf Tabulky:*.xls; *.xlsx; *.ods Speciální formát:*.pdf

Jak najít, v čem se spouští náš soubor? Na zadáme příponu souboru, který potřebujeme spustit a na této www stránce se nám zobrazí seznam aplikací, které umí s těmito soubory pracovat a další užitečné informace (bohužel v AJ) – možno využít překladu na Kliknutím pravého tlačítka na soubor-> otevřít v programu->vybrat vhodný program pomocí internetu (odkáže nás na www od firmy Microsoft) Když neumíme anglicky, tak můžeme zkusit vyhledat např. Googlem příponu ve tvaru *.pripona – zobrazí se nám seznam webových stránek, které obsahují námi hledaný text