Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Licence Autor: Mgr. Aleš Kozák.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Licence Autor: Mgr. Aleš Kozák."— Transkript prezentace:

1 KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Licence Autor: Mgr. Aleš Kozák

2 Licence Z latinského slova licentia - udělení výjimečného povolení k nějaké činnosti. Dnes je v autorském zákoně tento termín používán jako oprávnění k užívání tohoto díla. K licenčním podmínkám u většiny softwaru se zavazujeme samotnou instalací softwaru.

3 Placené licence Tzv. „Krabicová verze“ (hry. Windows, účto, …) –Software, který můžeme libovolně užívat v rámci stanovených licenčních podmínek. –Je přenositelná, většinou při zakoupení obdržíme instalační CD/DVD. –Můžeme nainstalovat na jedno PC, poté odinstalovat a nainstalovat na jiné PC, případně prodat apod. –Jednu instalaci většinou nemůžeme instalovat na více PC, pokud se nejedná o multilicenci. Multilicence –Speciální případ licence, kterou můžeme nainstalovat více uživatelům (pro firmy, školy, dnes i domácnosti).

4 Placené licence OEM –Original Equipment Manufacturer –Výrobek, který je vytvořený jedním výrobcem pro jiného výrobce. Ten jej následně prodává pod svou vlastní obchodní značkou (například předinstalovaný systém na počítačích). –Dnes se používá i pro software, který je vázán na jeden počítač. –Je levnější než stejný software v krabicové verzi. –Při výměně počítače nebo větší části vnitřních součástek bude instalace neplatná a musíme zakoupit novou verzi.

5 Shareware Jedná se o několik druhů předváděcích licencí, které jsou za normálních okolností placené. Jejich režim je většinou nějakým způsobem omezený (např. nelze ukládat, omezená doba platnosti, …) a je poskytnut uživatelům, které má nalákat ke koupi. Jsou to programy, které si můžeme volně stáhnout a nainstalovat a většinou je můžeme takto šířit dál. Zásah do těchto verzí (Keygen, SN, …), který slouží k odblokování a využívání verze neomezeně, je považován za krádež a porušení autorských práv (jako sdílení návodů ke krádeži apod.)

6 Trial Časově omezená verze plnohodnotného programu. Po uplynutí určité doby (většinou 3 týdny) se program zablokuje nebo přepne do demo verze. Po této blokaci bychom měli produkt koupit nebo odinstalovat. V případě nepovoleného prodlužování této trialové doby porušujete autorský zákon. Odblokování se někdy provádí pouze registrací via internet a zaplacením poplatku. Poté obdržíte registrační číslo (serial number), zadáním tohoto čísla se program odblokuje. Pokud naleznete na Internetu registrační čísla, nebo generátory čísel, je jeho použití nelegální.

7 Demo Je program, který si můžeme volně stáhnout a nainstalovat. Je však omezen svoji funkčností (např. nelze ukládat). Dnes se často používá pro nekomerční účely omezená (základní) verze programu, chceme-li více funkcí musíme si již za program připlatit. Funkčnost často bývá omezena například ukládáním (př. Grafické programy – autor chce předvést všechny jeho funkce, takže je omezí jen na ukládání a tisk, tím nemohu nic vyprodukovat, ale otestovat si mohu vše.)

8 Adware a Nagware Jsou verze, ve kterých je uživatel urgován k registraci nainstalovaného shareware. Software se k uživateli chová až agresivně, například změnou domovské stránky, změnou vyhledávače, reklamními PopUp okny, apod. Známým příkladem Adware je ICQ, WinAmp, …

9 Bezplatné licence Může se jednat o typ sharewaru, který je bezplatně poskytnut pro nekomerční účely (pozor na porušení licenčních podmínek). Freeware Je bezplatný typ softwaru, který si můžeme nainstalovat do počítače a bezplatně jej užívat. Nesmíme však zasahovat do programu a zneužívat jeho části jinak než je stanoveno v licenčních podmínkách. (Běžnému použití to však nebrání. )

10 Bezplatné licence Open Source Je obdobný typ softwaru jako Freeware Uživatel má navíc možnost upravit si program podle svých potřeb a zasahovat tak i do zdrojového kódu. Pro běžného uživatele: Software je vyvíjen programátory po celém světě, každý napíše to, co se mu hodí, a program tak vylepšuje. Tato vylepšení si můžeme stáhnout v podobě rozšíření (PlugIn). Je-li PlugIn populární, je postupem času přiřazen do základní verze. (Mozilla FireFox, Linux, Gimp, Blender, OpenOffice.org, …)

11 Doporučené programy pro domácí potřeby (freeware/open source) Operační systém – Linux (Ubuntu, Fedora, …) Kancelářské aplikace – OpenOffice.org (obdoba Microsoft Office) Grafické aplikace – IrfanView, Gimp, Blender, … Internetový prohlížeč – Mozilla Firefox, Opera, … Bezpečnost PC – Avast Home, AVG, Sunbelt Personal FireWall, … Přehrávač hudby a videa – BSPlayer, WinAmp, AVS DVD, …


Stáhnout ppt "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Licence Autor: Mgr. Aleš Kozák."

Podobné prezentace


Reklamy Google