Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_19 Název vzdělávacího materiáluLicence a registrace software Jméno autoraIng. Bulka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_19 Název vzdělávacího materiáluLicence a registrace software Jméno autoraIng. Bulka."— Transkript prezentace:

1 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_19 Název vzdělávacího materiáluLicence a registrace software Jméno autoraIng. Bulka Josef Tématická oblastObecné pojmy informatiky a přenos dat Vzdělávací oborVšechny obory školy PředmětInformační a komunikační technologie Ročník1. a 2. ročník Rozvíjené klíčové kompetenceKompetence k učení, řešení problému, komunikativní, pracovní, personální a sociální a personální. Průřezové témaInformační a komunikační technologie, Člověk a svět práce, Člověk a životní prostředí, Občan v demokratické společnosti. „EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496

2 Časový harmonogram06/2012 – 03/2014 Použitá literatura a zdrojeInternet – Wikipedia Klimeš, Skalka,Lovászová, Švec - Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 Pomůcky a prostředkyDataprojektor, výpočetní technika, názorné pomůcky a díly hardware z oblasti výpočetní techniky. AnotaceProblematika počítačové gramotnosti, pojmy informační a komunikační technologie (ICT). Způsob využití výukového materiálu ve výuce Výklad a cvičení. Opakování a domácí příprava žáků na vyučování Datum (období) vytvoření vzdělávacího materiálu září 2012 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem ( jsou zde dodržována všechna autorská práva). Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je Ing. Josef Bulka.

3

4 Stejně jako jakékoliv zboží, na které při nákupu navazují další výdaje pro jeho údržbu a spolehlivost, toto potřebuje i software počítačů. Za poplatek má majitel licence na určitou dobu nárok na bezplatnou aktualizaci systému, nebo podporu prodejce, např. (hot-line), kde mu poskytne pomoc školený personál. Může se jednat o tzv. upgrade, který v sobě obsahuje významné změny programu a je většinou placený. Nebo autor umožňuje tzv. update, který představuje aktualizaci, opravy chyb, nebo vylepšení programu, které bývá většinou bezplatné.

5 Zvláštní katergorií v provozování programů je tzv. outsourcing Jedná se, stejně jako u jiných produktů, o formu pronájmu a ten bývá spojen s pravidelnou aktualizací na novější nebo inovované bezplatné verze. Tento software je ovšem časově vázán na období trvání nájemní smlouvy a potom musí být z počítače odstraněn (odinstalován).

6 Typy licencí software Plná licence (nebo multilicence) Umožňuje plně používat program, tedy bez omezení s všemi dostupnými funkcemi. Tato licence většinou nabízí i nové funkce, které jsou do tohoto software implementovány. Nabízí tak možnost budoucího upgradu programu. Je většinou plně hrazena autorovi software a není časově omezena. Tento software můžeme libovolně instalovat a od instalovávat na svůj počítač, i při jeho výměně, nebo poruše, kdy dochází k výměně některých dílů hardware.

7 OEM licence (Original Equipment Manufacturer) Původně vyjadřovala přenos povinností z výrobce softwaru na jeho dodavatele, nebo dodavatele a hardware, kam byl tento software nainstalován. OEM licence operačního systému je oproti standardní licenci levnější, ale je vázaná na počítač, se kterým byla zakoupena - není možno ji instalovat na jiný počítač ani tehdy, když ten, se kterým byla zakoupena, se porouchá a je vyřazen z provozu. Pokud počítač např. s OEM operačním systémem prodáte, musíte jej prodat i s tímto OS. (poz. výhoda nákupu repasovaných počítačů).

8 Shareware Představuje licencí, která umožňují bezplatně a legálně využívat komerčně šířený software s určitými omezeními. Účelem takové licence je přesvědčit co největší počet uživatelů o kvalitách daného softwaru tak, aby si ho zakoupili. Typické je omezení nebo vypnutí některých funkcí, které se odemknou až po zadání registračního kódu získaného zaplacením požadované částky. (tzv. Demoverze). Nebo omezené časové období (tzv. Trialware), umožňuje využívat software určitou dobu, nebo mu umožní, určený počet spuštění.

9 Freeware Představuje typ softwaru, který můžeme používat a rozšiřovat zadarmo, požaduje se přitom jen dodržení autorských práv (neupravovat program)!! Aplikace umožňují plnohodnotné používání, jen na nekomerční účely a v případě komerčního využití, se vyžaduje nákup licencí. Například firma Microsoft a jiné firmy, používají speciální typ freeware tzv. beta-verze (testovací verze) Je vytvořeno několik testovacích verzí, které mohou zájemci zdarma používat. Firma si díky nim ověřuje, jak program funguje a odstraňuje případné chyby.

10 Public domain 1.Veřejné, volné dílo) kterého majetková autorská práva nejsou chráněna. 2.Spadají díla, při kterých vypršela doba 70 let od smrti jejich autora, nebo díla, na které autoři neuplatňují autorské právo. 3.Pro šíření softwaru s volnou licencí se často používá označení Open source, nebo GPL (General Public License) - všeobecná veřejná licence). 4.Tato licence umožňuje vytvořený produkt používat zdarma, upravovat jej, včetně jeho zdrojových kódů. Patří sem např. z operačních systémů, Linux.

11

12 Zadání Navštivte následující stránky distributorů licencí software, kteří nabízejí software, podle různých licenčních typů: http://www.sw.cz http://www.slunecnice.cz/ http://www.stahuj.centrum.cz/ Porovnej nabídky těchto distributorů, z hlediska práv a licencí, podle jednotlivých druhů a jejich procentuelní zastoupení.

13

14 1.Operační systém počítačů na platformě Windows můžeme z hlediska licence zařadit do: a)Open source software b)OEM software nebo plná verze software c)Freeware software d)Shareware software 2.Operační systém počítačů na platformě Linux můžeme z hlediska licence zařadit do: a)OEM software nebo plná verze software b)Freeware software c)Open source software d)Shareware software

15 3.Operační systém počítačů na platformě Mac OS X, můžeme z hlediska licence zařadit do: a)OEM software nebo plná verze software b)Shareware software c)Freeware software d)Open source software 4.Upgrade software v sobě zahrnuje: a)Instalaci software do počítače b)významné změny programu c)aktualizaci, opravy chyb, nebo vylepšení programu

16 5.Update software v sobě zahrnuje: a)Aktualizaci, opravy chyb, nebo vylepšení programu. b)Instalaci software do počítače. c)Významné změny programu. 6.Outsourcing software v sobě zahrnuje: a)Pronájem software s jeho aktualizací b)Spouštění s provozování software mimo počítač. c)Časově neomezenou placenou verzi software.

17 1.http://cs.wikipedia.org/wiki/Open_sourcehttp://cs.wikipedia.org/wiki/Open_source 2.http://cs.wikipedia.org/wiki/Freewarehttp://cs.wikipedia.org/wiki/Freeware 3.http://cs.wikipedia.org/wiki/Freewarehttp://cs.wikipedia.org/wiki/Freeware 4.Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec -Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN 978-80-89132-71-3 5.Jiří Plášil – PC pro školy, nakladatelství Kopp, České Budějovice 2003.ISBN 80-7232-206-0 Seznam odkazů a použité literatury:


Stáhnout ppt "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_19 Název vzdělávacího materiáluLicence a registrace software Jméno autoraIng. Bulka."

Podobné prezentace


Reklamy Google