Alfred Adler Svatava Krejčová C4A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Individuální psychologie
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Etika autenticity-Charles Taylor Zpracoval : J.Lang.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)
A péče o Vaše dítě. O V AŠE DÍTĚ PEČUJEME s láskou a rádi s citem a úctou profesionálně a odborně individuálně rovným přístupem.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
OSOBNOST.
I. Osobnost v sociálním prostředí-. sociální aspekty osobnosti. II
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Alfred Adler ( ) Šárka Kašpárková Eliška Královec Černá
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Motivační témata a životní příběhy
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Životní plány a cíle Petr Machala.
Zdravá škola.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Rodinné potřeby a ekonomika
Motivační témata a životní příběhy
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství PSYCHOSOMATIKA Psychosociální vlivy působící na vznik infarktu myokardu.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Charakter Pavel Šuranský.
„Ježíšova blahoslavenství dnes?“ O spirituální dimenzi sociálně pastoračního pracovníka.
Teorie vzdělávání dospělých
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Michal Pek, C4A. » 1908 – 1970 » Americký psycholog » Profesor psychologie na univerzitě » Zaměřen na pozitivní vlastnosti lidí.
Náhradní rodinná péče -NRP
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
A péče o Vaše dítě. O V AŠE DÍTĚ PEČUJEME s láskou a rádi s citem a úctou profesionálně a odborně individuálně rovným přístupem.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
RODINNÁ, PÁROVÁ A INDIVIDUÁLNÍ TERAPIE
Teorie vzdělávání dospělých
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
Socializace Kejřová.
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Individuální psychologie – základní pojmy
OBCHODNÍ ČINNOST A JEJÍ PSYCHOLOGICKÁ HLEDISKA
INDIVIDUÁLNÍ PSYCHOLOGIE – Alfred Adler
Transkript prezentace:

Alfred Adler Svatava Krejčová C4A

Obsah Život Individuální psychologie Vývoj osobnosti Sourozenecké pořadí Typy životních stylů

Život 7. 2. 1870 Vídeň, Rakousko – 28. 5. 1937 Aberdeen, Skotsko Syn židovského obchodníka Nešťastné dětství Křivice Ovlivněn Freudem – oddělení (odlišné názory) 20. léta 20. století otevírání dětských poraden – zrušeno z politických důvodů

Individuální psychologie Člověk = nedělitelná jednota = individuum Jedinec charakterizován cílem/účelem Cíl – zařazení do společnosti (vědomý / nezáměrný) Životní styl Teleologie (telos = cíl, účel) Možná změna cílů v budoucnosti

Individuální psychologie Rodinné prostředí – vliv na životní styl Fiktivní finalismus = fiktivní cíle mohou být užitečné - cesta Zásah do teorií psychosomatiky – symptom je vyjádření toho, co se nemohlo jinak projevit

Vývoj osobnosti pocity méněcennosti – slabost, bezmoc Usilování o nadřazenost (nedostatek – dostatek) – cíl psýché Zdravé usilování = růst a sebeuskutečňování osobnosti Cíl vývoje – sociální cit Tvůrčí „já“

Nezdravé usilování o nadřazenost Rozmazlené dítě Zanedbávané či nechtěné dítě Zaručené výsadní místo Křivdí ostatním Tyranizuje Požaduje splnění všech požadavků Nenaučeno spolupráci Negativní postoj k životu Nedůvěra

Sourozenecké pořadí Prvorozené dítě – nevýhoda – ustupuje ze středu dění při narození sourozence, cítí se osaměle Druhorozené, prostředné děti – nemusejí snášet odstrčení, starší sourozenec podnětem k většímu úsilí Nejmladší děti – obvykle rozmazlovány, náchylné k poruše přizpůsobení

Typy životních stylů 1. panovačný, vládnoucní – aktivní, málo sociální, agresivní, egocentrický 2. zištný, chtivý – snaha získat co nejvíce od druhých, ale sám dát co nejméně 3. vyhýbavý - málo aktivní i sociální, vyhýbání se problémum, obava z chyb silnější než touha po úspěchu 4. sociálně užitečný typ – plně rozvinutá, harmonická osobnost, zájem o ostatní a jejich blaho

Otázky Proč se Adler oddělil od S. Freuda? Co je životní styl? Kdy podle Adlera pochopíme smysl jednání člověka?

Zdroje https://wikisofia.cz/index.php/Alfred_Adler 8.10.14 https://wikisofia.cz/index.php/Alfred_Adler 8.10.14 http://www.psychoweb.cz/psychologie/alfred-adler--individualni-psychologie--sourozenecke-poradi-a-pocity- menecennosti/ 8.10.14 http://www.psychoweb.cz/psychologie/alder-a---zivotni-styl--typy-osobnosti--tvurci-ja/ 8.10.14 http://cs.wikipedia.org/wiki/Alfred_Adler 8.10.14 http://totallyhistory.com/wp-content/uploads/2013/10/Alfred-Adler.jpg 8.10.14