Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III/2 XVII AB
Advertisements

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Informační a komunikační technologie 5. – 7. ročník
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Draw – uložení projektu, export.
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rastrová a vektorová grafika
Vývoj počítačové grafiky
Ing. Bohuslava Vitekerová
Ing. Bohuslava Vitekerová
Formáty grafických souborů
Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Grafický editor GIMP (3)
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy Grafický editor GIMP (14) „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Gimp se představuje První pohled…. GIMP 1.Je to v podstatě Photoshop zdarma, ale tím není myšleno „pro chudé…“ 2.Oproti Photoshopu má GIMPík několik omezení:
Počítačová grafika – rastrová grafika
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VY_32_INOVACE_F3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Lotus NotesJiří Beran Počítačová grafika. Lotus NotesJiří Beran Základní dělení počítačové grafiky: 1) Vektorová grafika – obrázek bereme jako množinu.
Malování – popis programu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Photo-Paint – uložení projektu,
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Grafický editor GIMP (6)
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Digitální fotografie a Adobe Photoshop + grafika na web by šaman.
Počítačová grafika.
Téma: Úvod do Corelu Photo Paint -11. díl
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Grafický editor GIMP (2)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (3)
G IMP. Gimp je bitmapový grafický editor s částečnou podporou vektorové grafiky Lze s ním vytvářet grafiku pro web, upravovat fotografie Čeští uživatelé.
GIMP Využití nástroje Cesty Michal Zerzáň
Grafický editor GIMP (2)
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
Počítačová grafika a CAD 1 Ukládání obrázků do různých formátů.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
Úloha - tlačítko VY_32_INOVACE_GR_783. TLAČÍTKO Zadání - vytvořte obrázek tlačítka GIMP: Postup: 1. Vytvoříme nový soubor o velikosti 88 x 31 pixelů,
OŘEZ VY_32_INOVACE_GR_796. Oříznutí obrázku Oříznutí snímku provádíme nejčastěji pří použití nástrojů Rotace a Perspektiva nebo chceme-li změnit poměr.
Přemístění části obrázku klonováním VY_32_INOVACE_GR_797.
Vyrovnání horizontu VY_32_INOVACE_GR_794. Vyrovnání horizontu obrázku Pokud se nám při expozici snímku nepodařilo srovnat fotoaparát s vodorovnou linií.
Změna velikosti obrázku
Barvy VY_32_INOVACE_GR_788. BARVY Barva popředí a pozadí - jejich nastavení Barva popředí a pozadí slouží k nastavení barev nástrojů, které ji používají.
Převod na černobílou fotografii VY_32_INOVACE_GR_792.
VY_32_INOVACE_GR_789 CD- OBAL. Zadání: vytvořte obal na CD použijte 5 fotografií (každou v samostatné vrstvě) vložené obrázky upravte pomocí nástrojů.
Perspektiva VY_32_INOVACE_GR_790.
Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
- Výběry VY_32_INOVACE_GR_782. VÝBĚRY Vytvořením výběru rozdělíme obrázek na dvě části: aktivní = výběr = ta část, na které budeme provádět úpravy neaktivní.
Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Obrázky po stole VY_32_INOVACE_GR_790. OBRÁZKY ROZHÁZENÉ PO STOLE Zadání: Uspořádejte obrázky tak, aby působily jako náhodně rozházené po stole. Obrázkům.
Počítačová grafika Zoner Callisto Import a export – práce se soubory a tisk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Počítačová grafika VY_32_inovace_01_infgrafika_05 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: březen 2014 Předmět:Informační technologie Ročník:8. ročník.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Grafika - základy Co se všechno naučíme???
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafický editor GIMP (2)
Grafický editor GIMP (3)
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
GRAFIKA.
Převod objektů mezi formáty
Odstranění drátů VY_32_INOVACE_GR_793.
Grafický editor GIMP (6)
Inf Formáty grafických souborů
Histogram VY_32_INOVACE_GR_787.
Grafický editor GIMP (6)
Transkript prezentace:

Základy VY_30_INOVACE_GR_781

CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků. GIMP je rastrový (= bitmapový) editor s bohatou funkční výbavou, která mimo jiné umožňuje kreslit za pomoci různých nástrojů - např. štětec tužka plechovka guma rozprašovač upravovat obrázky pomocí vrstev kanálů cest masek vrstev vybírat části obrázků pomocí volného výběru, rychlé masky, cest a inteli- gentních nůžek

provádět úpravy tonality a barev fotografií pomocí úrovní křivek vyvážení barev aplikovat na obrázky různé filtry např. rozostření, doostření, šum používat plnohodnotný systém správy barev číst a zapisovat obrázky ve většině běžně používaných rastrových formátů - především JPG, PNG, GIF, BMP, TIFF, PSD (Adobe Photoshop), PSP, TUB (Paint Shop Pro) číst a upravovat obrázky soubory typu RAW z téměř všech fotoaparátů číst vektorový formát SVG a také tiskové formáty PDF a EPS používat zásuvné moduly pro GIMP i pro Adobe Photoshop

Popis uživatelského prostředí: Hlavní okno programu: Okno „Nástroje“:

Okno "Vrstvy, kanály, cesty, …„: Okno obrázku:

ZÁKLADNÍ OPERACE S PROGRAMEM 1. VYTVOŘENÍ NOVÉHO OBRÁZKU Soubor  Nový Rozlišení - symbol řetězu spojený  obě hodnoty jsou provázané, změnou jedné se změní ve stejném poměru i druhá Standardně je nastavena barva pozadí, což bývá bílá - toto nastavení ponecháme, pokud nepracujeme např. s průhledným pozadím.

2. OTEVŘENÍ EXISTUJÍCÍHO OBRÁZKU Soubor  Otevřít 3. OTVÍRÁNÍ RŮZNÝCH TYPŮ SOUBORŮ Seznam souborů není v GIMPu filtrován  vidíme všechny soubory daného adresáře:

Typ obrázku pak GIMP určí podle přípony souboru a použije příslušný importní filtr. Pokud by si GIMP nevěděl rady (např. obrázek by měl chybnou příponu), můžeme zadat typ souboru ručně:

4. ULOŽENÍ OBRÁZKU Soubor  Uložit jako a)formát xcf = nativní formát GIMPu do něj ukládáme rozpracované soubory, které budeme dále upravovat zabírá sice více místa na disku, ale je bezeztrátový.

b) formát JPEG, JPG do něj ukládáme soubory, které už nebudeme dále upravovat používá metodu ztrátové komprese  při uložení se část informace ztratí zabírá méně místa na disku !

Při ukládání do JPG se objeví následující okno: potvrdíme volbu Exportovat. Následně jsme vyzváni k zadání kvality - standardně je nastavena na 85%. Pro ukládání do JPG je doporučeno:

Označit : pokročilá nastavení zobrazit v okně náhledu. Pak se nám zobrazí velikost souboru v kB, kterou můžeme nastavit pomocí jezdce Kvalita. Potvrdíme - Uložit. velikost stejného souboru při kvalitě 100% velikost souboru při kvalitě 85%

PRACOVNÍ LIST - úkol 1.Spusťte program GIMP pomocí příslušné ikony na pracovní ploše 2.Otevřete postupně různé typy souborů - viz přiložené obrázky - např. soubory typu: jpg, bmp, svg, png, xcf. Soubory neukládejte. 3.Otevřete přiložený soubor ulicka_zmensit.jpg. Soubor uložte do složky Dokumenty dvěma způsoby: a) při kvalitě 85% b) tak, aby objem dat nepřesáhl 200 kB 4.Kontrolní otázky: V jakém formátu ukládáme rozpracované soubory a proč? Porovnejte výhody a nevýhody formátů jpg a xcf. S jakým typem grafiky pracuje editor GIMP?

VYBÍRAL Josef: GIMP uživatelská příručka, Computer Press, Brno, 2004 MODR Vlastimil: 333 tipů a triků pro GIMP, Computer Press, a. s., Brno, 2010 Fotografie: archiv autora Literatura: