Výukový materiál MB 04 - 89 Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/03.0005 Tento.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
Látkové složení lidského těla- prvky
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Vypracoval Miloslav Čunek
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
Nutný úvod do histologie
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Cukry Alice Skoumalová.
Stavební kameny a stavební zákony
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
CUKRY = SACHARIDY.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_321_Buňka a chemické složení buňky Název školy Masarykova střední škola zemědělská a.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
Bílkoviny (proteiny).
Stavební kameny a stavební zákony
KVÍZ - SACHARIDY.
Transkript prezentace:

Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento projekt je spolufinancován ESF a SR ČR

 95 % hmotnosti buňky tvoří 4 prvky  nejdůležitější makrobiogení prvky - C O H N  v malém množství : Ca, F, S, K, Cl, Na, Mg, I, Fe, Zn, Cu  nejrozšířenější molekulou v buňce je voda  voda tvoří % hmotnosti buňky  výborné rozpouštědlo

 sloučeniny uhlíku  4 hlavní skupiny organických molekul:  sacharidy  aminokyseliny  nukleotidy  mastné kyseliny

 nízkomolekulární sloučeniny:  monosacharidy  aminokyseliny  nukleotidy  mastné kyseliny  koenzymy  vitamíny

 vysokomolekulární = biopolymery  bílkoviny  nukleové kyseliny  polysacharidy

 monosacharidy  hexózy : glukóza, fruktóza, galaktóza  glukóza vzniká při fotosyntéze  oxidací glukózy = tzv. dýcháním > vzniká velké množství energie !!!!!  pentózy: ribóza a deoxyribóza

 disacharidy:  sacharóza, laktóza, maltóza  polysacharidy:  škrob, glykogen a celulóza

 polysacharidy:  polymery  zásobní polysacharidy:  škrob – u rostlin, velmi těžce stravitelná  glykogen – u živočichů  stavební polysacharidy:  celulóza – rostliny  chitin – u hub

 makromolekuly tvořené aminokyselinami  pro život zásadní význam  1/5 celkové hmotnosti organismů

 funkce bílkovin:  stavební součástí buněčných struktur  realizují metabolismus – enzymy  regulují procesy – hormony  obranná funkce – imunoglobuliny  transportní molekuly – hemoglobin  umožňují buňce pohyb – mikrofilamenty a mikrotubuly

 bílkoviny a nukleové kyseliny = informační makromolekuly >  v pořadí nukleotidů v nukleových kyselinách je obsažena informace pro pořadí AMK v bílkovinách  bílkoviny vznikají kondenzací aminokyselin – spojeny peptidovými vazbami  základem bílkoviny je polypeptidový řetězec

 existuje 20 ( 21 ) různých aminokyselin  2 aminokyseliny spojeny kovalentní vazbou = peptidová vazba > dipeptid > polypeptidy  seřazení aminokyselin v bílkovinné molekule je:  charakteristické  geneticky určené  primární struktura bílkovin

1. Kolik existuje aminokyselin ? 2. Vyjmenuj monosacharidy 3. Vyjmenuj disacharidy 4. Vyjmenuj polysacharidy 5. Vyjmenuj nízkomolekulární sloučeniny 6. Co je základem bílkovin ? 7. Jakou vazbou jsou spojeny aminokyseliny ? 8. Uveď konkrétní příklady bílkovin