Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento projekt je spolufinancován ESF a SR ČR
95 % hmotnosti buňky tvoří 4 prvky nejdůležitější makrobiogení prvky - C O H N v malém množství : Ca, F, S, K, Cl, Na, Mg, I, Fe, Zn, Cu nejrozšířenější molekulou v buňce je voda voda tvoří % hmotnosti buňky výborné rozpouštědlo
sloučeniny uhlíku 4 hlavní skupiny organických molekul: sacharidy aminokyseliny nukleotidy mastné kyseliny
nízkomolekulární sloučeniny: monosacharidy aminokyseliny nukleotidy mastné kyseliny koenzymy vitamíny
vysokomolekulární = biopolymery bílkoviny nukleové kyseliny polysacharidy
monosacharidy hexózy : glukóza, fruktóza, galaktóza glukóza vzniká při fotosyntéze oxidací glukózy = tzv. dýcháním > vzniká velké množství energie !!!!! pentózy: ribóza a deoxyribóza
disacharidy: sacharóza, laktóza, maltóza polysacharidy: škrob, glykogen a celulóza
polysacharidy: polymery zásobní polysacharidy: škrob – u rostlin, velmi těžce stravitelná glykogen – u živočichů stavební polysacharidy: celulóza – rostliny chitin – u hub
makromolekuly tvořené aminokyselinami pro život zásadní význam 1/5 celkové hmotnosti organismů
funkce bílkovin: stavební součástí buněčných struktur realizují metabolismus – enzymy regulují procesy – hormony obranná funkce – imunoglobuliny transportní molekuly – hemoglobin umožňují buňce pohyb – mikrofilamenty a mikrotubuly
bílkoviny a nukleové kyseliny = informační makromolekuly > v pořadí nukleotidů v nukleových kyselinách je obsažena informace pro pořadí AMK v bílkovinách bílkoviny vznikají kondenzací aminokyselin – spojeny peptidovými vazbami základem bílkoviny je polypeptidový řetězec
existuje 20 ( 21 ) různých aminokyselin 2 aminokyseliny spojeny kovalentní vazbou = peptidová vazba > dipeptid > polypeptidy seřazení aminokyselin v bílkovinné molekule je: charakteristické geneticky určené primární struktura bílkovin
1. Kolik existuje aminokyselin ? 2. Vyjmenuj monosacharidy 3. Vyjmenuj disacharidy 4. Vyjmenuj polysacharidy 5. Vyjmenuj nízkomolekulární sloučeniny 6. Co je základem bílkovin ? 7. Jakou vazbou jsou spojeny aminokyseliny ? 8. Uveď konkrétní příklady bílkovin