MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otázky z fyziologie – přednášky
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
OBEZITA.
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
Hodnocení výživového stavu
Přehled činnosti obezitologie v Bílovci
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Obezita Hejmalová Michaela.
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Žena a sport.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
Cukrovka Diabetes mellitus
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Projekt ATRACTIV: design, cíle, výsledky
Abdominální tuk a metabolické riziko
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Tělesné složení © Hlúbik Jan. Tělesné Složení 1.Problémy dnešních lidí 2.Jak ho měřit???? 3.Proč se jím zabývat ?
Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výškováhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
Zdravotní problém lidstva
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Glomerulární onemocnění (nefritický a nefrotický syndrom) typové kasuistiky morfologický obraz MUDr. Zdeňka Vernerová, CSc., MUDr. Martin Havrda.
Akutní metabolický stres
MUDr. Tomáš Doležal Farmakologie 3. LF UK
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Biochemie gravidity Biochemické změny za gravidity odpovídají potřebám vývoje plodu a hormonálním změnám v organismu, změny nemusí být manifestovány vždy.
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
KAZUISTICKÝ SEMINÁŘ. 1.Anamnéza Popis : Osobní data nemocného: Jméno pacienta ( iniciály), pohlaví,věk.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Obezita.. Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Racionální výživa Jitka Pokorná. . „Jíme proto, abychom žili“
Poruchy příjmu potravy
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Pozdní diagnóza Crohnovy nemoci
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Principy zdravé výživy
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
CHEMIE - Metabolismus živin
Výživa v chirurgii.
Obezita.
Malnutrice.
Imunita,poruchy metabolizmu
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Měření kožních řas.
= přeměna látek a energií
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK MALNUTRICE A OBEZITA MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK

MALNUTRICE (v širším slova smyslu) Nerovnováha mezi potřebami organismu a příjmem živin zahrnuje podvýživu, obezitu a specifické deficience rozvíjí se ve stadiích: změny hladin jednotlivých látek v krvi a/nebo v tkáních intracelulární změny biochemických funkcí a struktur viditelné projevy a známky nedostatku (zvýšená morbidita a mortalita)

MALNUTRICE (v užším slova smyslu, podvýživa) Proteino-energetická malnutrice (PEM) je způsobená nedostatečným příjmem makronutrientů

Příčiny malnutrice Snížení chuťi k jídlu nebo rozvinutá anorexie Porucha trávení a absorpce živin Při vystupňovaném katabolizmu při zranění, po operacích a endokrinních poruchách Při ztrátách bílkovin a tekutin píštělemi a ranami

V nemocnici Nezvyklý typ potravin Změny časového rozložení jídel Přítomnost bolesti, infekcí, stresových stavů

Prosté hladovění Hlavním zdrojem energie je tuk Krátkodobé hladovění (do 72 hodin) → urychlená glykogenolýza a lipolýza (uvolněné MK a glycerol jsou energetickým substrátem pro orgány – játra, ledviny, kosterní sval, srdeční sval)

Glykogenolýza (24 hod.) a glukoneogeneze → glukóza pro mozek a erytrocyty

Protrahované hladovění (>72 hodin) Glukóza se tvoří v játrech a ledvinách ▪ z aminokyselin ▪ z glycerolu uvolněného z tukové tkáně ▪ z laktátu z anaerobní glykolýzy ve svalu Dochází ke ztrátám až 300 g svalstva denně Jako zdroj energie se využívají ketolátky!

Stresové hladovění Při současném působení podvýživy a onemocnění (akutní infekce, zranění…) Pokles sérového albuminu a rozvoj edému Pastózní edémy

MALNUTRICE Marasmus – nedostatek všech živin – vyvážené hladovění Kwashiorkor – nedostatek bílkovin (edémy)- v chudých zemích, vyvíjí se měsíce

Primární důsledky: zpomalené hojení ran zvýšené riziko infekcí oslabením imunitního systému hypoproteinémie → edémy snížená motilita střev svalová slabost sklon k trombózám, emboliím, infekcím močových cest a proleženinám

Sekundární důsledky: zvýšená morbidita prodloužení doby hospitalizace prodloužení rekonvalescence zvýšená mortalita

VYŠETŘOVÁNÍ NUTRIČNÍHO STAVU Klinické vyšetření (anamnéza + fyzikální vyšetření) Biochemická vyšetření (krev, moč) Anthropometrická (somatometrická) vyšetření Nutriční spotřeba

Biochemická a hematologická vyšetření Časné odhalení malnutrice Hodnoty: adekvátní, hraniční, deficientní Krev, plasma, sérum, moč

Bílkoviny v séru Celková bílkovina: norma 65 – 85 g/l Albumin: norma nad 35 g/l méně než 28 g/l = podvýživa Prealbumin Transferin Retinol vázající protein

Hladiny plazmatických lipidů (doporučení Evropské společnosti pro aterosklerózu a Evropské kardiologické společnosti) Celkový cholesterol (mmol/l) < 5,0 LDL-cholesterol (mmol/l) < 3,0 HDL-cholesterol (mmol/l) > 1,0 (muži) > 1,2 (ženy) Triacylglyceroly (mmol/l) < 1,7

Imunologická vyšetření Počet lymfocytů Normální hodnoty > 1800/μl Lehce snížené 1800 - 1500 Středně snížené 1500 - 900 Těžce snížené < 900

ANTROPOMETRICKÉ VYŠETŘENÍ Body Mass Index (BMI) BMI je často užíván jako prediktor rizika nemocí BMI = TĚLESNÁ HMOTNOST (kg) ------------------------------------------ TĚLESNÁ VÝŠKA (m)2

Hodnocení BMI podvýživa < 18,5 norma 18,5 - 24,9 nadváha 25,0 - 29,9 obezita 1. stupně 30,0 - 34,9 obezita 2. stupně 35,0 - 39,9 obezita 3. stupně >40

Identifikace typu obezity Waist to Hip Ratio (WHR) Indikátor rizika kardiovaskulárních nemocí Tuk uložený v oblasti břicha představuje vyšší riziko morbidity a mortality na KVN

WHR = obvod pasu / obvodu boků Hodnocení Zvýšené riziko Vysoké riziko Muži 0,9 - 1,0 > 1,0 Ženy 0,8 - 0,85 > 0,85

Obvod pasu Muži > 94 cm > 102 cm Ženy > 80 cm > 88 cm Ještě lepší indikátor rizika KVN ve srovnání s WHR Hodnocení: vyšší riziko vysoké riziko Muži > 94 cm > 102 cm Ženy > 80 cm > 88 cm

Léčba obezity Režimová opatření (dieta, pohyb) Farmakoterapie + orlistat (Xenical) – blokuje vstřebávání tuků + fentermin (Adipex), sibutramin (Meridia, Lindaxa) – působí na CNS- zvyšuje pocit nasycení, stimuluje termogenezi

Chirurgická léčba Při obezitě III. stupně nebo II. stupně s komplikacemi „bariatrická chirurgie“ – bandáž žaludku provádí se laparoskopicky – naložení bandu tubulizace žaludku (nelze pooperačně regulovat) restrikční efekt bez malabsorbce - bypass žaludku (provázen malabsorbcí)

Hodnocení malnutrice: Obvod svalstva paže (OSP) = OP (cm) – 0,314 Hodnocení malnutrice: Obvod svalstva paže (OSP) = OP (cm) – 0,314.KŘT (mm) Nezjištěna Lehká Střední Těžká Muži 25,3 - 22,8 22,8 - 20,8 20,8 - 17,7 < 17,7 Ženy 23,2 - 20,9 20,9 - 18,6 18,6 - 16,2 < 16,2

Stanovení celkového množství tuku v těle Podvodní vážení Zobrazovací metody (CT, NMR, duální rtg absorpciometrie – DEXA) Bioelektrická impedance Měření kožních řas

Měření kožních řas kaliperem

Měření kožních řas 1. Na tváři – horizontální řasa na spojnici tragu a nostrily, nad spánkem 2. Pod bradou – vertikální řasa pod bradou nad jazylkou 3. Hrudník – šikmá řasa v místě přední axilární čáry

Měření kožních řas 4. Tricepsová – vertikální řasa na zadní ploše paže nad m. triceps brachii – uprostřed vzdálenosti acromion - olecranon (při volně visící paži)

Měření kožních řas 5. Subskapulární – šikmá řasa na zádech pod dolním úhlem lopatky

Měření kožních řas 6. Na hrudníku šikmá řasa v přední axilární čáře ve výši desátého žebra

Měření kožních řas 7. Abdominální – vertikální řasa v první čtvrtině spojnice pupek- spina iliaca anterior 8. Na boku – nad hřebenem kosti kyčelní v prodloužení přední axilární čary

Měření kožních řas 9. Na stehně – 10. Na lýtku – 5 cm pod podkolenní jamkou vertikální řasa nad patelou

Měření tělesného tuku Normální hodnoty: ženy 20 – 25% muži 15%