KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Internet a jeho služby Autor: Mgr. Aleš Kozák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Microsoft 5. Windows Live Essentials. Co je Windows Live Essentials ? Balíček moderních aplikací Dostupný zdarma V českém jazyce Další vývoj.
Advertisements

Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Webové nástroje, komunikace
Sociální sítě.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
INTERNET.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Počítače a marketing ve venkovském cestovním ruchu Počítačový kurz Lektor: Ing. Marta Kočková.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Základy práce s počítačem – lekce V.
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Informatika Internet.
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Informatika - prezentace
Internetové prohlížeče
Internet.
Typy elektronické komunikace
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Internetový prohlížeč
WWW – hypertextový informační systém
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Zálohování a posílání fotografií Hrušková Markéta.
SOCIÁLNÍ SÍTĚ.
Kamasová Silvie 9.C. Mozilla firefox Rychlejší prohlížení webu Blokování vyskakovacích oken Prohlížení stránek v panelech Snadná změna vzhledu Intuitivní.
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Multimediální elektronická komunikace
INTERNET.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
CENTRUM BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Uživatel počítačové sítě b) Vyučující tým: Daniel KLIMEŠ Ivo ŠNÁBL.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Licence Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/28 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové prohlížeče Číslo DUM: III/2/VT/2/2/26 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Internet Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_14_Internet Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Formy komunikace na internetu. 1. Elektronická pošta -  Jeden z nejstarších způsobů komunikace na internetu  - odděluje v ové adrese.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Redakční systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/40 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika.
Internet – pojmy, služby
Inf Bezpečný počítač.
Inf Elektronická komunikace
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_11
Internetové prohlížeče
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Internet 3 – prohlížeč a služby
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Internet a jeho služby Autor: Mgr. Aleš Kozák

Internet Jedná se o systém navzájem propojených počítačů a dalších prvků. Původní síť ARPANET vznikla kolem roku 1969 – 1972, první vývoj byl v USA směrem k vytvoření vojenské a univerzitní počítačové sítě vzniká pojem internet a roku 1990 zaniká projekt ARPANET, internet se koncem 80. let komercializuje se oficiálně připojila ČR k této síti. V současné době Internet využívá okolo 2 mld. lidí. Říkáme-li „jdu na Internet“ máme na mysli, že budeme využívat jeho služby.

Služby Internetu WWW prezentace (dnes s možností vyhledávání) Komunikační služby ( , ICQ, MSN, Skype, …) Sociální sítě (Facebook, Twiter) Prezentace fotografií a videí (Picasa, Rajče, YouTube, Stream, …) Sdílení souborů (FTP server, P2P, UložTo, Uschovna, …) Připojení ke vzdálenému počítači další

Internetové prohlížeče Na trhu je několik internetových prohlížečů Na vašich počítačích se systémem MS Windows je předinstalovaný Internet Explorer. Chceme-li další prohlížeče, musíme si je do počítače stáhnout a nainstalovat. –Mozilla Firefox – –Opera – –Google Chrome – –Safari – –Maxthon – –Avant – –další

Internetové prohlížeče Proč bych měl instalovat jiný prohlížeč? Prohlížeče mají různé možnosti nastavení a rozšíření (PLUGIN). Vybíráme dle sympatií. Schopnost zobrazit korektně webové prezentace si můžeme ověřit pomocí ACID testu (test zobrazení webových prezentací dle smluvených norem a zásad) –Nejhůře je na tom většinou Internet Explorer (cca 40–70% úspěšnost), Firefox, Opera, Chrome mají okolo % úsp ě šnosti Mezi nejbezpečnější prohlížeče v současné době patří Google Chrome.

Webové prezentace Webové prezentace jsou dnes vytvořeny pomocí různých jazyků, základem je HTML. Dnešní trendy jsou tzv. WEB 2.0, kde se uživatel stává součástí vývoje webových prezentací (psaní komentářů, vlastní nastavení, apod.) K webové prezentaci se dostáváme díky tzv. URL adrese např. –Adresa bývá uvedena pomocí nebo Rozdíl je takový, že https je zabezpečený pomocí certifikátů a komunikace je šifrovaná –Známe-li adresu pak ji v internetovém prohlížeči zadáváme do adresného řádku.

Webové prezentace Pokud webovou adresu neznáme, vyhledáváme vhodnou webovou prezentaci pomocí klíčových slov (například Technická univerzita v Liberci), která zadáváme do vyhledávacího katalogu (centrum.cz, seznam.cz, …) nebo přímo do webového vyhledávače (google.cz, bing.cz, …) Katalogy jsou založeny na registraci webových prezentací a ručně udržovaném seznamu. Mezi prvními vyhledanými odkazy jsou placené odkazy. Vyhledávač vyhledává na základě pravidelně (robotem) aktualizované databáze. Upřednostnění odkazů probíhá na základě relevantnosti.

a ostatní je elektronická pošta, dnes je přístupná jak přes klienty jako je MS Outlook, Mozilla Thunderbird, …, tak i přes webové rozhraní např. webmail, seznam.cz, … Diskusní fóra – možnost psát na web příspěvky, většinou dotazy a odpovědi (reakce na články) v rámci skupin. Jsou přístupna přes webové stránky. CHAT – je přístupný přes webové rozhraní (např. xchat.cz), sdružuje lidi do diskusních skupin. Psát mohou ti, kteří jsou připojeni (online).

a ostatní ICQ, MSN a jim podobn é, jsou speciální aplikace, které si můžeme nainstalovat do počítače. Pomocí registrace získáme zdarma vlastní účet a můžeme pomocí těchto programů komunikovat s přáteli, kteří tento program mají také nainstalovaný. VOIP (Voice Over Internet Protokol) –Možnost komunikace nejen pomocí textu, ale také pomocí mikrofonu a sluchátek, případně i webkamery (audiovizuální přenos) –Typickým zástupcem je program SKYPE, ale i ICQ a ostatní - často umožňují tento způsob komunikace. Program si volíme podle svého okolí, v ČR je nejrozšířenější SKYPE a ICQ. Některé aplikace konkurují produktům jako je ICQ, ale využívají jejich účty (např. Miranda IM)

Sociální sítě Webová aplikace (neinstaluje se, je přístupná přes webové rozhraní na jakémkoli prohlížeči). Spojují služby Chatu, diskusních skupin, prezentace vlastních stránek a další služby dohromady. Nebezpečí ztráty vlastní anonymity prezentací osobních informací. Diskutuje se o omezení přístupu dětí do těchto sítí. Rozvoj sociálního inženýrství (viz počítačová bezpečnost).

Foto, audio, video Jelikož je nepraktické posílat spoustu fotografií a audio-vizuálního materiálu, využíváme datových úložišť nebo webových aplikací jako je YouTube, Rajče, Picasa, apod. K některým aplikacím existuje software, který si můžeme nainstalovat do počítače, a pomocí kterého upravujeme vlastní materiál (fotografie, …) a poté je nahráváme na web. Daný materiál může být ukryt před vyhledávači, přátelé se k fotografiím dostanou jen pomocí přesného odkazu, který jim zašlu. (Když tento odkaz někdo uveřejní, pak se i moje fotografie stávají dostupnými.) Pro sdílení videa existují služby jako stream.cz nebo YouTube.com, platí pro ně obdobná pravidla jako pro fotky.

Sdílení souborů Sdílení souborů provádíme pomocí FTP serverů, k souborům mají přístup jen uživatelé s heslem nebo jsou soubory pomocí webové prezentace uveřejňovány. (ve firmách) Soubory můžeme sdílet pomocí P2P sítí (Peer to Peer = uživatel uživateli). –Využívá se programů, které si nainstalujeme do počítače (DC, torenty, apod.) –Abych mohl stahovat, musím většinou také něco sdílet. –Sítě jsou zneužív ané k nelegální činnosti, při které jsou porušovány autorská práva (krádeže softwaru, filmů, hudby, apod.) –Sítě jsou monitorovány policií – Váš poskytovatel internetu je povinen na vyžádání Policie ČR vydat informace o Vás a Vašem připojení v případě podezření z této činnosti. Portály ulozto.cz, uschovna.cz, … umožňují sdílet větší soubory nahráním na speciální server.

Připojení ke vzdálenému PC Využívá se pro připojení k počítači v práci z vlastního domu apod. Informatici využívají připojení ke vzdálenému PC k jeho správě v rámci firemní sítě. Při využití této možnosti je potřeba zajistit bezpečnost vlastního PC. V případě útoku na takto odkrytý a přístupný počítač můžou být následky fatální. Navádí-li Vás někdo ke zpřístupnění Vašeho počítače, je potřeba důkladně zvážit důvěryhodnost vyzyvatele. Potřebuji-li zpřístupnit PC dočasně pro administrátora, je potřeba umět toto nastavení vrátit zpět a po zásahu administrátora možnost přístupu zrušit.