Realizace ošetřovatelského plánu/péče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPIS Systém Psychosociální Intervenční Služby
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
ohroženým domácím násilím
Individuální výchovný plán
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
ORGANIZACE PRÁCE SESTER
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Domácí péče Home care.
Plánování ošetřovatelské péče
Ošetřovatelský proces
Koncepce ošetřovatelství
Legislativa.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Fakulta zdravotnických studií
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Raná péče / intervence  Koncepce rané intervence zahrnuje dva aspekty  věk dítěte  Opatření – mají být zahájena při narození dítěte nebo v prvních letech.
Ošetřovatelský proces
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
GRANADA – 9.5 ERASMUS + Specifika ošetřovatelské a nutriční péče u seniorů v zahraničí. Alan Hájek a Tereza Havlíková.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Audit zdravotnické dokumentace jako nástroj řízení bezpečnosti pacientů Ing. Gabriela Franková foto: Marie Psotková, Jana Gojová.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Zapojení a integrovaný multidisciplinární tým Jane Bruton Clinical Research Nurse.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
Jiří Kabát Domácí péče 2017.
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Snížení administrativní zátěže
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Edukační standardy Beharková Natália.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Ošetřovatelský proces Mgr. Hana Kašparovská Září 2013
Obor zdravotních služeb MZ
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Budoucnost domácí péče
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Transkript prezentace:

Realizace ošetřovatelského plánu/péče

Tři fáze Příprava Intervence (poskytování péče) Komunikace, dokumentace

Příprava zkontrolování a seřazení naplánovaných intervencí podle priorit příprava pomůcek a organizace práce zajistit, aby intervence přinesla pacientovi maximální přínos Příprava prostředí Příprava pacienta Předvídat možné komplikace/rizika a učinit potřebná opatření

Systémy poskytování ošetřovatelské péče Funkční systém Týmová péče Skupinová péče Primární sestra

Ošetřovatelské intervence aktivity zaměřené na splnění ošetřovatelských cílů Výkony přímé péče o pacienta Psychosociální intervence Edukace Pozorování Konzultace

Co má obsahovat formulace oš. intervence Datum Označení činnosti – sloveso, být konkrétní, např. výraz edukovat může znamenat různé činnosti Kdo, co, kde, kdy, jak, jak často nebo kolik Individualizované pokyny – např. nepoužívat rivanol (alergie) Podpis

Intervence Co je nutné vzít v úvahu: Potřebné dovednosti personálu Technické Kognitivní Interpersonální Stupeň péče, kterou pacient vyžaduje (otázka časové zátěže) Komplexní S asistencí Podpůrnou

Intervence je nutné upravit podle aktuálního stavu pacienta, dané situace a reakce pacienta Individualizovaná péče

Bezpečí Brát v úvahu věk pacienta (IV u dětí) Stupeň pohyblivosti (pacient s bolestmi zad) Sensorické poruchy (např. čití – termický úraz; zraku - pád) Poruchy vědomí/orientace (upravit prostředí)

Komunikace s pacientem a jeho rodinou - pacient by vždy měl vědět, co může od péče očekávat a co se očekává od něj v rámci zdravotnického týmu - na úrovni ústní a písemné sestra lékaři v průběhu vizity a vždy při změně stavu pacienta předávání služby, hlášení (různé formy, záleží na složení týmu, počtu lidí ve službách, stavu pacientů) sesterské vizity „ošetřovatelské (pacientské) konference“

Jaké informace si předat? Identifikační data Diagnóza a jméno lékaře Vyšetření, výsledky, co přes den, léčba minulá, budoucí Stav pacienta, důležité informace, změny Psychosociální stav – emoce, potřeba informace, důležité informace o rodině Plán péče – co je splněno, co je aktuální, jak toho dosáhnout atd.

Dokumentace Dva základní druhy: Co dokumentovat? Kdy dokumentovat? sestavená podle jednotlivých odborníků, kteří péči poskytují, každá profese má v chorobopisu vlastní složku, do které zapisuje informace o stavu pacienta i poskytované péče vedená podle jednotlivých problémů pacienta, integruje poznámky všech disciplín. Plán péče formuluje vždy ten odborník, který problém identifikoval Co dokumentovat? Kdy dokumentovat?

Shrnutí zásad poskytování péče Poskytovat péči na základě dostupných vědeckých poznatků, standardů Rozumět ordinacím, při jakékoli nejasnosti konzultovat Individualizovat péči podle potřeb pacienta (hodnot, věku, zdravotního stavu, prostředí) Poskytovat bezpečnou péči Edukovat, podporovat, utěšovat Uplatňovat holistický přístup Respektovat a podporovat důstojnost pacienta Podporovat pacienta v aktivní účasti na péči

Vyhláška č.55/2011 …kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků Ošetřovatelská péče Základní ošetřovatelská péče Specializovaná ošetřovatelská péče Vysoce specializovaná ošetřovatelská péče Specifická ošetřovatelská péče