SGEO2B Témata závěrečných prací. Ukázka.. Formální stránka práce Titulní strana: škola, název práce, autor, datum Písmo vel. 12, řádkování 1,5 Okraje:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Advertisements

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Kótované promítání – úvod do tématu
Otáčení roviny.
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
STEREOMETRIE metrické vlastnosti
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Jak psát seminární práci
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Zářezová metoda Kolmé průměty objektu  Axonometrie objektu
Předmět: Počítačová grafika 1 (PGRF1) Přednáška č
Analytická geometrie pro gymnázia
Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.
Předmět: Počítačová grafika 1 (PGRF1) Přednáška č
ÚHEL DVOU VEKTORŮ Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Poznámky v PDF.
2.přednáška Mongeova projekce.
Vzdálenost bodu od přímky
Úvod do 3D geometrie První přednáška mi vyšla na 90 minut po slajd 31 (3D representace modelů). Ten zbytek jsem pak prolítnul tak za pět minut, ale myslím.
Deskriptivní geometrie DG/PÚPN
Soustavy souřadnic – přehled
afinita příbuznost, vzájemný vztah, blízkost
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
4.OBECNÁ AXONOMETRIE A KOSOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Konstruktivní geometrie Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace výuky prostřednictvím.
Vektorové prostory.
Spojení a průnik podprostorů
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Metrické vlastnosti přímek a rovin 3. Odchylky přímek a rovin autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
SHODNÁ A PODOBNÁ ZOBRAZENÍ
Vzdálenost rovnoběžných rovin
STEREOMETRIE. = prostorová geometrie, geometrie v prostoru  část M zkoumající vlastnosti prostor. útvarů  vychází z tzv. axiómů, využívá věty Axióm.
Pythagorova věta.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_71.
Středová souměrnost.
Vzdálenost bodu od roviny
Osová souměrnost.
2.KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ Označíme: s směr promítání, sp
VY_32_INOVACE_33-17 XVII. Obrazec v rovině.
4 Základy - pojmy Střed promítání ,,O“ Hlavní bod snímku ,,H“ Konstanta komory ,,f“ Osa záběru Střed snímku ,,M“ Rámová značka (měřický snímek) Úvod do.
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Matematická olympiáda 2009/10
Stereometrie Odchylky přímek VY_32_INOVACE_M3r0114 Mgr. Jakub Němec.
Vzdálenost rovnoběžných přímek
Co dnes uslyšíte? Afinita Důležité body a přímky.
Vzdálenosti v tělesech
Vektorová metoda Červen 2015 Gymnázium Rumburk
III. část – Vzájemná poloha přímky
VEKTORY.
Skalární součin 2 vektorů
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
ALGEBRAICKÉ STRUKTURY
BA008 Deskriptivní geometrie
Shodnost geometrických obrazců
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
1 Lineární (vektorová) algebra
III. část – Vzájemná poloha přímky
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
BA008 Konstruktivní geometrie
BA008 Konstruktivní geometrie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Fyzikální veličiny Míry fyzikálních vlastností: X = x [X]
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Středová souměrnost Název : VY_32_inovace_17 Matematika - středová.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE Analytická geometrie je část geometrie, která v euklidovské geometrii zkoumá geometrické útvary pomocí algebraických a analytických.
Transkript prezentace:

SGEO2B Témata závěrečných prací. Ukázka.

Formální stránka práce Titulní strana: škola, název práce, autor, datum Písmo vel. 12, řádkování 1,5 Okraje:  nahoře 2,5 cm  dole 2,5 cm  vlevo 3 cm  vpravo 1,5 cm Kroužková vazba a CD

Struktura práce Obsah Úvod Vlastní práce  odborná (teoretická) část  praktická část řešené příklady ukázky sbírka úloh Závěr a doporučení Zdroje – literatura

Úkol do příští hodiny – Přesný název práce Osnova

Ukázka Skalární součin vektorů.

Obsah Úvod Teoretická část  Definice  Vlastnosti Praktická část  Důkazy vztahů v programu Cabri  Vlastní aplikační úlohy Závěr a doporučení Literatura

Definice (SS1) u  v = v  u, (SS2) (u + v)  w = u  w + v  w, (SS3) (au)  v = a(u  v), (SS4) u  u  0; u  u = 0  u = o. Vzhledem k (SS4) budeme psát u  u = u 2.

Věta 16.1 (s důkazem) Pro všechny vektory u, v, w  V n a pro všechna reálná čísla a  R platí: a) u  (v + w) = u  v + u  w, b) (u + v) 2 = u 2 + 2(u  v) + v 2, c) u  (av) = a(u  v), d) o  u = u  o = 0, e) u  v = ((u + v) 2 - u 2 - v 2 ).

Modely vztahů u  v = v  u (u + v) 2 = u 2 + 2(u  v) + v 2 Cauchy-Schwartzova nerovnost:

Vlastní příklady Výpočtem určete velikost skalárního součinu a výsledek potom ověřte v programu Cabri:  u = (1, 2), e = (1, 0)  u = (3, -1), e = (0, 1)  u = (-2, 1), e = (1, 2)  u = (1, -2), e = (0, -1) Jaké závěry můžeme vyvodit?

Dokažte následujíc vztahy v Cabri (u + v)  w = u  w + v  w, (au)  v = a(u  v), u  (v + w) = u  v + u  w, u  (av) = a(u  v), u  v = ((u + v) 2 - u 2 - v 2 ), o  u = u  o = 0.

Témata – GEO2B Vektorové prostory se skalárním součinem  skalární součin a jeho vlastnosti  Grammův determinant vektorů a jeho využití Kolmost vektorů  Schmidtův ortogonalizační proces a jeho využití  modely v A2 a A3 Vektorový součin Smíšený součin tří vektorů ve V3 Euklidovské prostory  metrika  kartézský souřadný systém a jeho využití

Témata – GEO2B Ortogonální průmět přímky do podprostoru Vzdálenost podprostorů v En  vzdálenosti podprostorů – modely v E2 a E3  mimoběžné podprostory – jejich osa a vzdálenost – model v E3 Odchylka dvou podprostorů prostoru En  odchylka dvou přímek, přímky od roviny, dvou rovin – modely v E2 a E3 Ortogonální transformace souřadnic ve Vn a v En  modely jednotlivých klasifikací v Microsoft Excel

Témata – GEO3B Shodná zobrazení (izometrie) Souměrnost podle nadroviny Translace Souměrnost podle středu Klasifikace shodných transformací přímky E1 a roviny E2  modely v E2 a E3 Izometrie v E3

Témata – GEO3B Homotetie (stejnolehlosti)  modely v E2 Grupa homotetií  modely v E2 Grupa podobných transformací prostoru En Podobné transformace v E1 a E2. Podobnost geometrických útvarů Základní afinity Klasifikace afinních transformací v A2  modely v Microsoft Excel