Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7. února 2013 RNDr. Dominik Dvořák, Ph.D.. Ke změně musí dojít souběžně na všech úrovních systému Následující poznámky se týkají převážně makro (národní.
Advertisements

Vzdělanostní dráhy a vzdělanostní šance romských žáků a žákyň
Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Budoucnost vzdělávání Budoucnost vzdělávání je postavena na úrovni vzdělání a na jeho rozvoji (univerzální gramotnost a soft skills). Nejde jen o trh!
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Základní a střední školství – stav a rizika aktuálního vývoje Jana Straková
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekt je spolufinancován ESF a SR ČR VZDĚLÁVACÍ, PORADENSKÉ A RELAXAČNÍ CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ OSOBY A JEJICH RODINY V LIBERECKÉM KRAJI OBCHODNÍ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Individuální výchovný plán
Výstupy z Úvodního semináře
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Sociální patologie SCPT SCPA
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Minimální preventivní program školy
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání – Prioritní osa 3
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Podpora mateřských a základních škol formou šablon
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
SPOLEČNOST TADY A TEĎ o.p.s. Michaela Hirtová, Hana Moravcová.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Inkluze jako bubák školství? Ladislav Zilcher Chomutov
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
N EGATIVNÍ DŮSLEDKY REFOREM A UČITEL Stanislav Štech PedF Univerzity Karlovy.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
PROFESE UČITELE Radek Šír.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Tisková konference
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Finanční gramotnost v ZŠ
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
11. září 2018 Místní akční plán vzdělávání pro Bruntálsko II
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK

Cesta ke spravedlivějšímu systému vede přes zvýšení Inkluzivity (podpory těm, kteří jsou na počátku významně znevýhodněni) Spravedlnosti (spravedlivé příležitosti, spravedlivé zacházení)

V současnosti nízká inkluzivita cca 20 % žáků nedosahuje na konci povinného vzdělávání základních úrovně matematických a čtenářských dovedností 3,6 % dětí se vzdělává mimo hlavní vzdělávací proud (32 % dětí romských) 68 % Romů žijících ve vyloučených lokalitách dokončí pouze základní vzdělání ve srovnání s 10 % majoritní populace ze stejných oblastí 10 % ZŠ praktickou, 15 % nedokončí ZŠ

Ale zejména nízká spravedlivost V ČR pozorujeme relativně silnou závislost výsledků vzdělávání a dosaženého vzdělání na rodinném zázemí Školy se na všech stupních vzdělávacího systému významně liší složením žáků i výsledky vzdělávání

Soukup, Greger 2014

Zlepšení ve výsledku v matematice spojené s jednotkovým nárůstem indexu charakterizujícího rodinné zázemí, patnáctiletí (PISA 2012)

Systém podporuje diferenciaci Systém umožňuje vzdělaným a dobře situovaným rodinám, aby získaly pro své děti co nejkvalitnější vzdělání (vzdělávání pro nadané, bilingvní školy, specializované vzdělávací služby poskytované za úplatu v rámci veřejného školství,….) Diferenciace není regulována ani monitorována, není monitorováno postavení znevýhodněných skupin v systému V některých ohledech se situace zhoršuje

Systém nechrání děti rodičů, kteří nejsou svým dětem schopni zajistit kvalitní vzdělání Poskytované služby jsou velmi odlišné Přijetí dítěte je ponecháno na libovůli školy Systém podporuje/toleruje etnickou segregaci Nejsou řešeny odklady Zajištění výběrového vzdělání je zcela v kompetenci rodiny

Postoje pedagogů 80 % učitelek ZŠ souhlasí s existencí výběrových ZŠ a ZŠ praktických 60 % učitelek Romů se domnívá, že by měli být vyučováni odděleně (oproti 25 % učitelek cizinců) Dítě se musí přizpůsobit škole, nikoli škola dítěti (20% odkladů) Zodpovědnost za vzdělání nese rodina, nikoli škola

Umíte dodat žákům důvěru v to, že mohou ve škole dosahovat dobrých výsledků?

Umíte pomoci žákům v tom, aby si cenili učení?

Umíte motivovat žáky, kteří jeví malý zájem o učení?

Děkuji za pozornost!