Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metody dostupné v laboratoři Centra pro výzkum a vývoj FN HK
Advertisements

Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
1.Význam kosmetického účinku šamponu
VÝZKUMNÝ PROGRAM č.6 Experimentální ověřování nových technologických postupů u kovových materiálů s vyššími kvalitativními parametry. VÝZKUMNÝ PROGRAM.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Průmyslová výroba hotových pokrmů 3. přednáška Tradiční technologie.
Ústav biochemie, chemie a biofyziky
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
Ing. Iva Dudková  Fakulta chemické technologie  Fakulta technologie ochrany prostředí  Fakulta potravinářské a biochemické technologie.
Ladislav Schreiber COME – automaty, s.r.o. Opava
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Nutný úvod do histologie
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
UGO.
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
„EU peníze středním školám“
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. (P5)
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vývoj inovativní in-situ sanační technologie uplatňující mikrovlnný ohřev Ing. Jiří Kroužek Ing. Jiří Hendrych Ph.D., Ing. Jiří Sobek Ph.D., Ing. Daniel.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Potraviny pro zvláštní výživu
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – číšník - sevírka
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
HACCP.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
VÝZNAM & PŘÍNOSY VÝVOJE V POTRAVINÁŘSKÉM PRŮMYSLU Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.
9/26/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: kvalita potravin a výroba Vedoucí priority: Ing. Jiří Celba, CSc. Kaiserštejnský palác,
Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?
9/27/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: POTRAVINY A ZDRAVÍ Vedoucí priority: ING. JAN DRBOHLAV, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Studijní obor Jakost rostlinných potravinových zdrojů.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Nabídka zaměstnání výzkumné pracovníky v oboru řasové biotechnologie
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Jiří Kroužek V. Durďák, J. Hendrych, P. Špaček
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)
= přeměna látek a energií
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.
Vejce Vejce – pouze slepičí
Transkript prezentace:

www.vupp.cz vupp@vupp.cz Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Radiová 7, Praha 10 - Hostivař www.vupp.cz vupp@vupp.cz

Výzkumná pracoviště Oddělení výživových látek Oddělení jakostních znaků a mikrobiálních produktů Oddělení mikrobiologie a hygieny potravin Oddělení potravinářského inženýrství

Oddělení výživových látek Vedoucí: Ing. Dana Gabrovská, CSc Oddělení výživových látek Vedoucí: Ing. Dana Gabrovská, CSc. (8 VŠ + 3 SŠ) hodnocení základních a minoritních nutričně významných látek rozvoj sortimentu výrobků pro zdravou a bezpečnou výživu rozvoj výrobků pro skupiny populace se specifickými požadavky na výživu vývoj analytických metod pro hodnocení kvality zemědělských surovin a potravin vývoj metod pro stanovení alergenů vedení a doplňování databáze bezlepkových potravin

Oddělení nabízí tyto služby: analytické rozbory potravinářských surovin a výrobků (bílkoviny, sacharidy, aminokyseliny, gliadin, tuk, mastné kyseliny, kyselina pantothenová, vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, niacin, karoteny, celková, rozpustná a nerozpustná vláknina potravy, laktóza) stanovení antioxidační aktivity stanovení alergenních složek potravin a potravinářských surovin senzorickou analýzu potravinářských surovin a výrobků vývoj receptur výrobků pro speciální a dietní výživu (např. při diabetu, celiakii a fenylketonurii) včetně nutraceutik vývoj receptur z netradičních surovin odborné konzultace pro výrobu speciální a dietní výživy

Konkrétní nabídka: receptury výrobků z netradičních surovin (užitné vzory a receptury využívající např. pohanku, cizrnu, amarant, okaru, sóju, chmel, vignu) standardní senzorická analýza vzorků potravin a surovin 

Zátkův kukuřičný plátek s pohankou a česnekem

Bezlepkové pečivo

Imunoanalytické soupravy ELISA pro alergeny v potravinách Název užitného vzoru Č. reg. Imunoanalytická souprava na stanovení alergenů vaječného bílku v potravinách 17443 Imunoanalytická souprava na stanovení alergenu kravského mléka β-laktoglobulinu v potravinách 17623 Imunoanalytická souprava na stanovení alergenu kravského mléka kaseinu v potravinách 18534 Imunoanalytická souprava na stanovení hovězího sérového albuminu v potravinách 18533 Imunoanalytická souprava na stanovení proteinů hořčice v potravinách 19427

Oddělení jakostních znaků a mikrobiálních produktů Vedoucí: Ing Oddělení jakostních znaků a mikrobiálních produktů Vedoucí: Ing. Alexandra Prošková (9 VŠ + 4 SŠ) kultivace mikroorganismů s cílem optimalizovat tvorbu produktů využití vedlejších produktů z potravinářských výrob včetně fermentačních a separačních technologií vývoj metod pro průkaz autenticity potravin vedení sbírky mikroorganismů fermentační a separační technologie pro využití vedlejších produktů potravinářských výrob nanotechnologie v potravinářství

Oddělení nabízí tyto služby: zpracování mikrobiální biomasy na potravinářská a krmivářská aditiva fluidně nebo sprejově sušená know-how na biosyntézu mikrobiální biomasy obohacené biologicky vázanými stopovými prvky poskytování čistých kultur dle katalogu sbírky mikroorganismů udržování provozně aktivního inokula pro výrobu krmných a potravinářských kvasnic vypracování metod preparativní izolace bílkovin z dodaného vzorku suroviny vypracování metod separace směsí bílkovin metodami HPLC/FPLC průkazy falšování instantní kávy, slunečnicového, sojového a olivového oleje, čistého másla, včelího medu rozlišení tepelného ošetření mléka deklarovaného jako pasterované či UHT stanovení sacharidů (mono- a oligo-), mastných kyselin a sterolů v potravinách a surovinách

Konkrétní nabídka: Substrát pro pěstování hub (len) Užitný vzor reg. č. 22829 Substrát pro pěstování hub (konopí) Užitný vzor reg. č. 22809

Oddělení mikrobiologie a hygieny potravin Vedoucí: RNDr Oddělení mikrobiologie a hygieny potravin Vedoucí: RNDr. Vladimír Erban, CSc. (6 (4) VŠ + 1 SŠ) hodnocení bezpečnosti potravin z mikrobiologického hlediska studium fyziologie mikroorganismů v potravinách předpovědní modely růstu mikroorganismů a jejich využití pro hodnocení potravin

Oddělení nabízí tyto služby: základní mikrobiologické rozbory potravin a surovin laboratorní lyofilizace vzorků do objemu 1 a 8 litrů využití prediktivní mikrobiologie pro modelování možnosti růstu patogenů v procesech potravinářské výroby přípravu a realizaci systému HACCP stanovení β-glukanů v obilninách a houbách stanovení aktivity vody a pH potravinářských vzorků

Konkrétní nabídka: Matematický model predikce růstu Listeria (software pro firmy a další zájemce) Způsob dekontaminace zeleniny kyselinou peroxyoctovou Patent č. 304157 Seminář Teorie a praxe měření vodní aktivity a její význam pro zvýšení bezpečnosti potravinářských a farmaceutických výrobků (pořádaný dvakrát ročně)

Oddělení potravinářského inženýrství Vedoucí: Ing. Milan Houška, CSc Oddělení potravinářského inženýrství Vedoucí: Ing. Milan Houška, CSc. (3 VŠ + 3 SŠ) studium a vývoj moderních potravinářských zpracovatelských procesů matematické modelování těchto procesů studium metod stanovení fyzikálních vlastností potravin vedení a doplňování databanky informací o fyzikálních vlastnostech potravin.

Oddělení nabízí tyto služby: stanovení mechanických, reologických, tepelných a sypných vlastností potravin služby databanky fyzikálních vlastností potravin (poskytování číselných dat reologických, tepelných, hmotnostních, elektrických aj. vlastností potravin) navrhování, výpočty a experimentální ověřování procesů a zařízení odzkušování strojů a zařízení konzultace k aplikaci mikrovlnné technologie při zpracování potravin a k vývoji a výrobě hotových pokrmů, určených zejména pro finální úpravu mikrovlnným a horkovzdušným ohřevem

Oddělení nabízí tyto služby: měření teplot potravin fluorooptickým systémem i termokamerou v chladicím řetězci mikrobiální dekontaminaci práškových potravin suchým teplem výzkum a ověřování vysokotlaké pasterace pro různé druhy potravin matematické modelování tepelných procesů přístroj na měření rychlosti zmrazování zařízení na řízené rozmrazování potravin

Konkrétní nabídka: Metodika nového postupu ekologické inaktivace hmyzu v zrninách vypěstovaných v bioprodukci (Certifikovaná metodika)   Inaktivace hmyzu v zrninách vypěstovaných v bioprodukci (videodokumentace postupu) Způsob inaktivace hmyzu pomocí řízené atmosféry a zařízení k provádění tohoto způsobu Patent reg. č. 303557 Zařízení k provádění netoxické inaktivace hmyzu v zrninách ve velkoobjemových přepravních textilních vacích Užitný vzor reg. č. 24600 Čerstvá jablečná šťáva s odstraněnou reaktivitou alergenu mal d1 Patent reg. č. 304077 Čerstvá mrkvová šťáva bez aktivního alergenu dau c1 Patent reg. č. 304076

Aseptický vařák na kusové ovoce do jogurtů AV-630

Aseptická plnička bag-in box systému APL-200-360

Stroj na výrobu proteinového plátku z vaječných bílků

Proteinový plátek „ŠMAKOUN“

Funkční vzorek zařízení na ošetření sypkých potravin suchým teplem

Pasírovací zařízení na výrobu jablečných výlisků

Výrobky z jablečných výlisků (vysoký obsah vlákniny)

Zařízení na ošetřování potravin vysokým tlakem, isostatické lisy Žďas

Uplatnění chmelového homogenátu ošetřeného vysokým tlakem

Ovocno-zeleninové šťávy ošetřené vysokým tlakem

Ovocno-zeleninové šťávy ošetřené vysokým tlakem

Dealergizovaná jablečná šťáva

Zařízení pro uplatnění nového postupu ekologické inaktivace hmyzu v zrninách vypěstovaných v bio-produkci (ověřená technologie)

Děkuji za pozornost