Stroje na zpracování těst a hmot

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Protahování a protlačování I.
Průvarové bodové svařování
Elektrotechnika Automatizační technika
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Tekutinové mechanismy
Rozmetadla statkových hnojiv
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa, 28
Frézování - rovinné Používá se k srovnávání prken, fošen nebo hranolů, k frézování (hoblování) ploch do úhlů, spárování a k srážení hran. Rozlišujeme:
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA
Dopravníky bez tažného elementu impulsní dopravníky
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Tato prezentace byla vytvořena
Řezání na kotoučových pilách
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Tato prezentace byla vytvořena
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z VAŘENÝCH ZRN
Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Způsoby nanášení nátěrových hmot
VÝROBA TOUSTOVÉHO CHLEBA
VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY
VY_52_INOVACE_ZBP1_5764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_488 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VARNÁ ZAŘÍZENÍ.
Stroje na zpracování těst a hmot
Váhy.
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
Pneumatická doprava Nejčastěji se používá pro dopravu sypkých materiálů U výroby oplatek Výhodou je, že se mouka současně provzdušňuje Podtlaková doprava.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_486 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Vytlačování Střední odborná škola Otrokovice
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Řezání na pásových pilách
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
Tváření kovů – válcování, tažení drátu
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Opakování – Výroba čokolády a formovaných čokoládových cukrovinek
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Způsoby výroby ozubených kol
Třené hmoty.
Animace bezpečného ovládání lisu
Transkript prezentace:

Stroje na zpracování těst a hmot

Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme: - dělící a tužící stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot - plničky náplní a dávkovače hmot - rozvalovací stroje

Stroje lze kombinovat a pomocí různých přídavných zařízení, lze sestrojit komplexní mechanizované linky Tyto stroje odstraňují namáhavou ruční práci například: šoulení koláčků, dělení bochánků z kynutého těsta, atd.

Dělící a tužící stroje Používají se především při výrobě pekařského pečiva, ale často se s těmi to stroji setkáváme i v cukrářské výrobě Především ve velkých výrobnách, si nedokážeme představit, bez těchto strojů pracovní den

Dělící stroje Používají se především při zpracování kynutých těst Princip stroje: navážený kus těsta (bochánek) se vloží do dělícího stroje, stroj těsto stlačí a pak výsuvnými noži rozřeže bochánek na určitý počet kusů o stejné hmotnosti.

Odřezávací stroje Tento stroj se používá pro zpracování tužších hmot a těst Řezací stroje označované „strunovka“ pracují na principu: - Hmota ze zásobníku se protlačuje párem rýhovaných válců přes vytlačovací desku s matricí Tvary otvorů výměnné matrice určují tvary výrobků Po vytlačení požadovaného objemu se těsto odřezává ocelovou strunovkou

Oddělené a vytvarované těsto padá volně na plech nebo pás (dopravník) umístěný pod šablonou Podle protlačovacích válců rozlišujeme stroje pracující periodicky nebo kontinuálně Periodické stroje se využívají v malých provozovnách Kontinuální stroje se využívají v průmyslové výrobě trvanlivého pečiva

Univerzální řezací stroje Stále větší uplatnění nacházejí univerzální stroje, které umožňují provádět odřezávání i stříkání hmot, těst a náplní

Univerzální trezírovací stroj Tento stroj je opatřen kolečky, tudíž je možno dle potřeby se strojem manipulovat Je určen k bodovému tvarování -kokosek, buflerů Může tvarovat přímočaré tažené tvary piškotů, tyčinek a dokáže i složitější tvary – rohlíčky, věnečky a jiné

Popis stroje Vanu naplníme hmotou Otevřeme otvory pístu Zapneme chod stroje (píst směřuje dolů) a sledujeme otvory v pístu, jakmile se u okraje objeví hmota, uzavřeme otvory a vypneme chod stroje zkontrolujeme šablonu a vložíme pod trubičky plech a zapneme stroj

Roztírač plátů na šlehané hmoty Stroj je založen na principu nanášení piškotových hmot Roztíraní je stejnoměrné o stejné dávce Roztírací lišta je svisle pohyblivá a lze ji mechanicky zvednout nebo snížit dle potřeby Roztírač je odnímatelný a snadno omyvatelný

Po rozetření prvního plátu je nutné překontrolovat tloušťku a hmotnost připravené hmoty – případně upravíme vzdálenost Při roztírání hmoty neměníme rychlost stroje!!!

Výhody roztíracího stroje Stroj lze použít jak v malých výrobnách, tak i ve velkých provozovnách Zrychlí se pracovní operace roztírání, odpadá manipulace s dávkováním hmoty pro jednotlivé pláty Snižuje se kvalifikační náročnost oproti ručnímu roztírání, které vyžadovalo značnou odbornost Hmota je kypřejší neboť hmota je méně namáhaná než u ručního roztírání

Písemný test Popiš princip dělícího stroje Jak se jmenuje stroj, který šoulí kousky těsta? Popiš jak se ručně zpracovává kynuté těsto u výroby koláčů. Proč lidé vymysleli tyto stroje? Rozepiš se

Dávkovací stroj na šlehané a třené hmoty Tento stroj slouží k plnění a dávkování cukrářských hmot od lehkých šlehaných hmot až po hutnější třené hmoty Dávkovací stroj dávkuje na principu pístového systému Co vše může tento stroj dávkovat? ……………………………………………….. Dávkovací stroje s dávkovacím pístem - internet

Hlavní části dávkovacího stroje Stojan s náhonem Válec s pístem Uzavírací šoupátka Válečková dráha Bezpečnostní zařízení a elektrická instalace Příslušenství stroje tvoří clony a vložka do násypky stroje pro současné dávkování různobarevných hmot (mramor – bábovka)

Funkce stroje Před uvedením stroje do chodu je třeba naplnit násypku hmotou, na válečkovou dráhu položit pečicí formy a upravit správnou výšku válečkové dráhy. Při plnění je třeba nastavit správnou vzdálenost vodícího pravítka do výpustě, aby hmota padala přesně do tvořítek   

Pístová plnička Zařízení pracuje na principu pístové plničky. Ze zásobníku je hmota k tvarování nasávána pracovním pístem do válce a pak vytlačena přes různé trysky a hubice do forem, na pečící plechy, do korpusů, na výrobky, atd. Zařízení pracuje automaticky v regulovaném rytmu. Formy, plechy jsou posouvány dopravníkem nebo ručně

K zařízení lze připojit hadici s různými vyměnitelnými nástavci na jejím konci. V tom to případě lze v rytmu stroje ručně plnit různé formy, plnit nebo zdobit různé výrobky Zařízení je univerzální, vhodné nejen pro tvarování a dávkování hmot, ale i pro plnění a jejich úpravu, jakou je zdobení

Rozvalovací stroj Ruční rozvalování těst válečkem je zdlouhavé a namáhavé, proto je nahrazeno strojem rozvalovacím Stroj je vhodný k rozvalování listového, lineckého, vaflového a perníkového těsta Stroj rozválí těsto na požadovanou tloušťku těsta

Principem rozvalování spočívá v opakovaném průchodu těsta mezerou mezi dvěma hladkými válci, které jsou umístěny nad sebou Velikost mezery se každým průchodem těsta mezi válci zmenšuje a plát těsta se tak postupně prodlužuje V současné době se nejčastěji používá ručně ovládané rozvalovací stroje vyžadující trvalou obsluhu

Doplňující zařízení k rozvalovacímu stroji Patří zde různé mechanizační prvky pro tvarování vybraných druhů výrobků Jsou to především řezací válce pro podélné i příčné krájení, svinovací zařízení, váleček pro navinování plátů