HYDROLOGIE A OCHRANA VODY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
BEZ VODY NENÍ ŽIVOT.
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Voda a její okolí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Abiotické podmínky prostředí
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
vypracovala: Vendula skalová
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
Voda a vzduch = základ života
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Voda Co o ní víme?.
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Pohyb vody na Zemi.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
HYDROSFÉRA.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Abiotické faktory prostředí
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Ekosystémy.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Hydrosféra Vodní obal země.
TERCIE 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
PEDOLOGY AND SOIL PROTECTION Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Tvůrce anglické verze: Mgr. Miloslava Dorážková Projekt: S anglickým.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Voda Mgr. Helena Roubalová
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název prezentace (DUMu): Voda
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VODA.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_32_INOVACE_
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Abiotický faktor voda.
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Transkript prezentace:

HYDROLOGIE A OCHRANA VODY Výukový materiál EK 01 - 28 Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/03.0005 Tento projekt je spolufinancován ESF a SR ČR HYDROLOGIE A OCHRANA VODY

Voda v živých organismech HYDROSFÉRA Vodní obal Země Podpovrchová voda Voda v živých organismech Voda v atmosféře Povrchová voda oceány Moře Jezera Ledovce sníh Půdní podzemní Rostliny živočichové

VODA 1. mořská – 97 % 2. sladká – 3 % A) proudící = lotická (prameny, potoky, řeky) B) stojatá = lentická (jezera, rybníky, tůně…)

VODA Voda se vyskytuje ve všech třech skupenstvích (plynné, kapalné, pevné) Je v neustálém oběhu Přechází z jednoho skupenství do druhého

VLIV VODY NA VODNÍ ORGANISMY HUSTOTA VODY: Nadlehčuje velké rozměry organismů (plejtvák) Ovlivňuje tvar těla hydrodynamický POVRCHOVÉ NAPĚTÍ: Povrchová blanka Neuston = plankton při povrchu Pleuston = organismy na povrchu blanky (vodoměrka)

VLIV VODY NA VODNÍ ORGANISMY HYDROSTATICKÝ TLAK: Organismy do určité míry snášejí zvýšení tlaku Nebezpečné jsou náhlé změny tlaku PROPUSTNOST SVĚTLA: S hloubkou ubývá na intenzitě světla Zákal (nečistoty, organismy…) snižuje průhlednost vody Eufonická vrstva = dostatečně prosvětlá, převládá fotosyntéza nad dýcháním

VLIV VODY NA VODNÍ ORGANISMY TEPLOTA: Limitující faktor vodního prostředí Čím teplejší voda, tím méně kyslíku KYSLÍK: Obsah ve vodě kolísá (teplota, tlak v ovzduší)

VLIV VODY NA SUCHOZEMSKÉ ORGANISMY Voda na souši je limitujícím faktorem Adaptace živočichů na zvýšené množství vody: Větší výdej Nesmáčivý povrch těla (mastná srst, peří) Snížená koncentrace tělních tekutin Adaptace živočichů na snížené množství vody: Redukce potních žláz Světlé zbarvení těla Nepropustný povrch těla Koncentrované a suché výkaly

VLIV VODY NA SUCHOZEMSKÉ ORGANISMY Rostliny: Příjem vody hlavně kořeny Podle nároku na vodu je dělíme: Hydrofyty = vodní (okřehek) Hygrofyty = vlhkomilné (blatouch) Mezofyty = střední nároky (kopretina) Xerofyty = suchomilné (kavyl)

VLIV VODY NA SUCHOZEMSKÉ ORGANISMY Adaptace rostlin na snížené množství vody: Dlouhé kořeny Chlupy Silná kutikula Zásobní orgány Redukce listů Úprava metabolismu

PROBLÉMY ZNĚČÍŠTĚNÍ VOD A. biologické znečištění Močůvka Kejda Odpady (škrobárny, cukrovary…) B. chemické znečištění Ropa a ropné produkty Fenoly Hnojiva Pesticidy Těžké kovy

PROBLÉMY ZNĚČÍŠTĚNÍ VOD C. fyzikální znečištění Radioaktivní Tepelné Mechanické

OCHRANA VOD Do určité míry má voda samočistící schopnost Budování čistíren odpadních vod Snížení spotřeby pitné a užitkové vody Zabránit průskům nežádoucích látek do spodních vod Uvážlivé provádění zásahů do vodních poměrů v krajině

Opakování: 1. Hydrosféra je ………… (doplň) 2. Proudící voda =……………. (doplň). 3. Tekoucí voda = ……………. (doplň). 4. Znečištění vod je: A)…………………. B) ………………… C)…………………. 5. Jak se adaptovaly rostliny na snížení množství vody?

Zdroj: HANČOVÁ, Hana, Bohumír JANSKÝ, Hana SRBOVÁ a Václav CÍLEK. Biologie v kostce 1: Obecná biologie. Mikrobiologie. Botanika. Mykologie. Ekologie. Genetika. 2. vyd. Praha: Fragment, 1999, 112 s. ISBN 80-720- 0340-2 BIČÍK, Ivan, Bohumír JANSKÝ, Hana SRBOVÁ a Václav CÍLEK. Přírodní obraz Země: učebnice zeměpisu pro střední školy. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2001, 135 s. ISBN 80-860- 3445-3